Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

«Ισλαμική Δημοκρατία της Ειδομένης»


Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης
Εξ αφορμής του περιστατικού με τον ανεκδιήγητο κ. Ούλη που έγινε γνωστός στο πανελλήνιο, όταν επεχείρησε με τρακτέρ να οργώσει τα χωράφια του, όπου έχουν εγκατασταθεί αυθαιρέτως χιλιάδες προσφυγολαθρομεταναστών πρώην πελατών της καντίνας του, ας δούμε πώς μπορεί να αντιδράσει ένας πραγματικός αγρότης που βλέπει τα χωράφια του να έχουν καταληφθεί αυθαιρέτως.

Στην απορία τού πραγματικού αγρότη «Πρέπει και εγώ να φάω. Πότε θα οργώσω;», η απάντηση των ΜΚΟ, των 53, των αλληλέγγυων και παντός ανεγκέφαλου είναι: «Ποτέ ρε μαλάκα Έλληνα. Να πας στα συσσίτια, αν πεινάς!».

Αλήθεια, τί επιλογές έχει ο πολίτης αυτός; 

Υπάρχει και τελευταίο καταφύγιο του πολίτη, ήτοι η ανεξάρτητη [;] Δικαιοσύνη, στην οποία μπορεί να προσφύγει ο αγρότης. Και τούτο, διότι κατά το άρθρο 17 του Συντάγματος
«1. Η ιδιοκτησία τελεί υπό την προστασία του Κράτους, τα δικαιώματα όμως που απορρέουν από αυτή δεν μπορούν να ασκούνται σε βάρος του γενικού συμφέροντος.
2. Κανένας δεν στερείται την ιδιοκτησία του, παρά μόνο για δημόσια ωφέλεια που έχει αποδειχθεί με τον προσήκοντα τρόπο, όταν και όπως ο νόμος ορίζει, και πάντοτε αφού προηγηθεί πλήρης αποζημίωση,…»
Επίσης, κατά το άρθρο ν.δ. 3989/1959 [κύρωση τη σύμβασης της Γενεύης του 1951 περί της Νομικής Καταστάσεως των Προσφύγων].
«Πας πρόσφυξ υπέχει έναντι της χώρας ένθα ευρίσκεται, υποχρεώσεις απαιτούσας ιδίως όπως ούτος συμμορφούται προς τους νόμους και κανονισμούς της χώρας ταύτης ως και προς τα δια διατήρησιν της δημοσίας τάξεως λαμβανόμενα μέτρα.»

Τι θα μπορούσε, άραγε, να κάνει ο ατυχής Έλλην αγρότης; Να προσφύγει στη Δικαιοσύνη και να ζητήσει τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων, αφού θα έχει προηγουμένως ταυτοποιήσει όλους αυτούς που έχουν καταλάβει αυθαιρέτως το κτήμα του. Επικαλούμενος την αποτροπή επικείμενου κινδύνου, θα μπορούσε ο αγρότης να πάει στο δικαστήριο μόνος, χωρίς δικηγόρο, και να ζητήσει προστασία, αφού το άρθρο 94 ΚΠολΔ ορίζει ότι:
«1. Στα πολιτικά δικαστήρια οι διάδικοι έχουν υποχρέωση να παρίστανται με πληρεξούσιο δικηγόρο.
2. Επιτρέπεται η δικαστική παράσταση διαδίκου χωρίς πληρεξούσιο δικηγόρο: α) στο ειρηνοδικείο, εφόσον πρόκειται για μικροδιαφορές β) για να αποτραπεί επικείμενος κίνδυνος.
3. Στις περιπτώσεις της παρ.2 ο δικαστής έχει δικαίωμα, εκτιμώντας τις ιδιαίτερες περιπτώσεις , να υποχρεώσει το διάδικο να προσλάβει δικηγόρο.»

Προ ενός τέτοιου αιτήματος, θα είχε τη δυνατότητα, βεβαίως, ο δικαστής - για να αποφύγει το πικρόν ποτήριον - να τον υποχρεώσει να προσλάβει δικηγόρο, αλλά οι δικηγόροι απέχουν και ο οικείος Δικηγορικός Σύλλογος δεν θα χορηγούσε άδεια παράστασης σε μέλος του. Άρα, ο αγρότης θα έμενε άνευ δικαστικής προστασίας. Παρά το γεγονός ότι το άρθρο 20 του Συντάγματος ορίζει ότι:
« 1. Καθένας έχει δικαίωμα στην παροχή έννομης προστασίας από τα δικαστήρια και μπορεί να αναπτύξει σ΄ αυτά τις απόψεις του για τα δικαιώματα ή συμφέροντα του, όπως νόμος ορίζει.
2. Το δικαίωμα της προηγούμενης ακρόασης του ενδιαφερομένου ισχύει και για κάθε διοικητική ενέργεια ή μέτρο που λαμβάνεται σε βάρος των δικαιωμάτων ή συμφερόντων του.»

Εάν παρά ταύτα ο δικαστής έχει κέφι να δικάσει την υπόθεση στην ουσία, θα μπορέσει να επινοήσει όποια φόρμουλα μπορεί κανείς να φαντασθεί, για να απορρίψει την αίτηση. Η πιο πρόχειρη είναι η εξής:
«Η χώρα διέρχεται κρίσιμες περιόδους και η Ειδομένη αντιμετωπίζει πρωτόγνωρες καταστάσεις με εκατοντάδες πρόσφυγες να έχουν καταλάβει το κτήμα του αιτουμένου. Και ναι μεν το Σύνταγμα και η Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου προστατεύουν το δικαίωμα στην ιδιοκτησία, αλλά και αυτό το δικαίωμα, όπως και όλα τα δικαιώματα, πρέπει να ασκείται με τρόπο που να μη θίγεται η αρχή της αναλογικότητος, όπως το Σύνταγμα επιτάσσει. Εν προκειμένω η έκτακτη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και ισοδυναμεί με ανθρωπιστική κρίση επιβάλλει – κατά στάθμιση των αντιτιθέμενων συμφερόντων - στον αιτούμενο να υπομείνει την κατάληψη του κτήματός του, μέχρις ότου κατορθώσει το Δημόσιο να εκκενώσει την όλη περιοχή νομίμως και με βάση τις υποχρεώσεις που απορρέουν για τη χώρα από διεθνείς συμβάσεις».

Αλήθεια ρε παλλουκάρια, εσείς στην κυβέρνηση και σε όλα τα πονόψυχα ΜΜΕ, πώς την έχετε ιδωμένη εκεί στην Ειδομένη;

Και οι Εισαγγελείς που βλέπουν κατάφωρη την παρακώλυση συγκοινωνιών, αφού οι αλλοδαποί έχουν αποκλείσει τη σιδηροδρομική επικοινωνία Ελλάδος-ΠΓΔΜ; Εις τον καιρόν, για να μη δημιουργηθούν επεισόδια και αναγκασθούν τα ΜΑΤ να ξυλοφορτώσουν τους αλλοδαπούς και επισύρουν την μήνιν των 53.
Φαντάζομαι ότι κάπως έτσι θα κινούνται οι «πρόσφυγες» και στην Τουρκία! ΄Η όχι, αφού οι Τούρκοι δεν είναι πολιτισμένοι, όπως εμείς;

Σώτος

Υ.Γ. Εντύπωση, πάντως, μου προξενεί το γεγονός ότι 12.000 άνθρωποι μαζεμένοι εκεί πάνω δεν έχουν απαθανατισθεί ούτε μια φορά να προσεύχονται ομαδικώς και γονατιστοί, όπως συνηθίζουν οι ομόθρησκοί τους σε πλατείες και δρόμους της Αθήνας. Εκτός και το κοράνι εμπεριέχει ρήση ανάλογη του «ασθενείς και οδοιπόροι αμαρτίαν ουκ έχουσι» ό,τι και αν κάνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου