Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ετών 94 ! (φωτογραφίες)

Σε κλίμα ενθουσιασμού και συγκίνησης πραγματοποιήθηκε η τελετή αναγόρευσης του Χαράλαμπου Φαραντάτου σε Επίτιμο Διδάκτορα του...
Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, το Σάββατο 9 Απριλίου 2016, στην Αίθουσα «Άρης Γαρουφαλής» του Ωδείου Αθηνών.

Την αναγόρευση τέλεσαν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθηγητής Αχιλλέας Ζαπράνης και ο Πρόεδρος του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, αναπληρωτής καθηγητής Ευγένιος Πολίτης, ενώ τον Έπαινο ανέγνωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Αθανάσιος Ζέρβας, ο οποίος υπήρξε και μαθητής του Χαράλαμπου Φαραντάτου. Χαιρετισμό έκανε στην αρχή της τελετής ο διευθυντής του Ωδείου Αθηνών, Νίκος Αθηναίος.

Η αίθουσα ήταν κατάμεστη από πανεπιστημιακούς καθηγητές, από καθηγητές Ωδείων, από μέλη της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, από αρχιμουσικούς και μουσικούς ορχηστρών και φιλαρμονικών, από φοιτητές, σπουδαστές και μεγάλο αριθμό πρώην μαθητών του τιμώμενου. Μεταξύ άλλων, παρόντες ήταν και ο νυν πρόεδρος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, Βασίλης Παρασκευόπουλος, καθώς και ο πρώην πρόεδρος και γνωστός συνθέτης και σαξοφωνίστας, Γιώργος Κατσαρός.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε με θερμά λόγια στους επιτίμους διδάκτορες του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης και συνεχάρη τον τιμώμενο για την διαχρονική προσφορά του, καθώς και το Τμήμα για την απόφασή του να αναγόρευση τον Χαράλαμπο Φαραντάτο σε επίτιμο διδάκτορα.

Ο τιμώμενος, βαθιά συγκινημένος, ευχαρίστησε το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας για την απόφασή του να του απονείμει τον υψηλότερο πανεπιστημιακό τιμητικό τίτλο και στην ομιλία του ανέπτυξε το θέμα «Μουσική ως παγκόσμια γλώσσα», επικεντρώνοντας σε βιώματα από τη μουσική του διαδρομή.

Ο Αθανάσιος Ζέρβας στην ομιλία του εξήρε το έργο του κ. Φαραντάτου ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στην καλλιτεχνική του φυσιογνωμία και διδακτική του προσφορά, ολοκλήρωσε δε την ομιλία του επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Στους δύσκολους καιρούς που περνάει η πατρίδα, προσωπικότητες όπως ο Χαράλαμπος Φαραντάτος, είναι πιο αναγκαίες, πιο χρήσιμες από ποτέ, γιατί αποπνέουν αυταπάρνηση και ακεραιότητα, γιατί μας δίνουν σιγουριά, γιατί μας διδάσκουν καλαισθησία, γιατί φωτίζουν την νόηση μας, γιατί εκλεπτύνουν την αντίληψή μας, γιατί διευρύνουν την εσωτερικότητά μας. Αγαπητέ μας δάσκαλε, θα διδάσκετε κι εμάς και τις επόμενες γενιές με τις αξίες, με την προσφορά σας, με τη στάση ζωής σας. Είστε άξιος του τίτλου του Επιτίμου Διδάκτορος του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Σας συγχαίρουμε και σας ευχαριστούμε».



Σύντομο βιογραφικό του Χαράλαμπου Φαραντάτου

Ο Χαράλαμπος Φαραντάτος γεννήθηκε το 1922 στην Αθήνα και πέρασε τα μαθητικά του χρόνια στην Θεσσαλονίκη, λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων του πατέρα του.

Σπούδασε κλαρινέτο στο Ωδείο Αθηνών και το 1951 εισήχθη κατόπιν εξετάσεων πρώτος στην τάξη κλαρινέτου στο Conservatoire National Supérieur de Paris απ’ όπου απεφοίτησε το 1955 με άριστα και πάλι πρώτος στην τάξη του.

Από το 1938 και επί σειρά ετών έπαιζε στην Ορχήστρα του Ωδείου Αθηνών, που ακολούθως μετεξελίχθητε σε Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Από το 1955 και για 35 έτη υπηρέτησε στην ΚΟΑ ως κορυφαίος κλαρινετίστας και έφορος της Ορχήστρας.

Επίσης, επί σειρά ετών διετέλεσε κορυφαίος κλαρινετίστας στη Ορχήστρα της Λυρικής Σκηνής και στην Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, ενώ υπήρξε σολίστ σε ατομικά ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου.

Διετέλεσε ιδρυτικό μέλος του Κουιντέτου Πνευστών και μέλος του ΔΣ της Ένωσης Σύγχρονης Μουσικής.

Ως κλαρινετίστας ο Χ. Φαραντάτος διακρινόταν για την ευγένεια του ήχου του και για την τεχνική του αρτιότητα.

Από το 1963 και για περισσότερα από σαράντα έτη υπηρέτησε ως καθηγητής κλαρινέτου και σαξοφώνου στο Ωδείο Αθηνών, απ’ όπου αποφοίτησαν αναρίθμητοι και εξαιρετικοί σολίστ και μουσικοεκπαιδευτές των συγκεκριμένων οργάνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου