Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016

Ξεκινάει η μάχη του ασφαλιστικού (που θα καταλήξει με ήττα των ...υπηκόων)

Με τις επαφές του Γιώργου Κατρούγκαλου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς ξεκινά σήμερα και επίσημα η προσπάθεια της κυβέρνησης να λύσει το ασφαλιστικό, προσπάθεια που και από κυβερνητικά χείλη χαρακτηρίστηκε ως «η μητέρα των μαχών».

Πιθανότατα σήμερα ο κ. Κατρούγκαλος θα στείλει την πρόταση στους θεσμούς, κάτι που έχει τυπικό χαρακτήρα, αφού το θέμα έχει συζητηθεί επί μακρόν με την πλευρά των δανειστών η οποία έχει ζητήσει περικοπές μόνιμου χαρακτήρα -δηλαδή μείωση των συντάξεων- και ...
έχει εκφράσει τη διαφωνία της τόσο με την αύξηση των εισφορών, μέτρο το οποίο θεωρεί αντιαναπτυξιακό, όσο και με μέτρα όπως ο φόρος στις τραπεζικές συναλλαγές υπέρ του ασφαλιστικού.

Ο αρμόδιος υπουργός, σε συνέντευξη του στο «Έθνος της Κυριακής» σημείωσε ότι το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του Ιανουαρίου.

Η κυβέρνηση και στην περίπτωση του ασφαλιστικού θα ακολουθήσει την πεπατημένη. Θα αναζητήσει δηλαδή στο εσωτερικό την ελάχιστη δυνατή στήριξη της αντιπολίτευσης -σε αυτό αποσκοπεί η σημερινή ενημέρωση του κ. Κατρούγκαλου- και θα κρατήσει «ζεστό» το φλερτ με την Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη.

Ουδείς μάλιστα στη κυβέρνηση, αν και δεν ομολογείται δημοσίως, αποκλείει το ενδεχόμενο στήριξης -αν παραστεί ανάγκη- και από μεμονωμένους βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα μάλιστα με κορυφαίο στέλεχος της αντιπολίτευσης, το ασφαλιστικό «δεν αποκλείεται να εξελιχθεί σε καταλύτη ευρύτερων πολιτικών εξελίξεων» με κεντρικό άξονα την διελκυστίνδα μεταξύ όσων επικαλούνται την ανάγκη μιας ευρύτερης εθνικής συναίνεσης και συνεννόησης, την οποία άλλωστε ουδείς αρνείται και όσων θυμίζουν τη στάση της σημερινής κυβέρνησης όταν ήταν στην θέση της αντιπολίτευσης.

Στο εξωτερικό τις συζητήσεις σε επίπεδο Eurogroup θα αναλάβει ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ αν παραστεί ανάγκη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα έχει επαφές σε ανώτατο επίπεδο με Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ. Επαφές που το περασμένο καλοκαίρι δεν έκαμψαν τη «σκληρή» στάση των δανειστών και δύσκολα θα το πράξουν τώρα αφού ειδικά το ασφαλιστικό οι θεσμοί επιδικώκουν μια μόνιμη και μακροχρόνια λύση συνδέοντας το θέμα με την εκτέλεση των προϋπολογισμών και την εξέλιξη το χρέους της χώρας.

H NAYTEMPORIKH

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου