Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Θεσσαλονίκη: Δάκρυα και συγκίνηση στην εκδήλωση Μνήμης «Ποντιακός Ανθρωπισμός και Εβραίοι»

Πόντιοι και Εβραίοι, που βίωσαν μαζικούς διωγμούς έστειλαν μήνυμα εναντίον των φασιστών αρνητών της Γενοκτονίας και του Ολοκαυτώματος : "ποτέ ξανά" ! (Νίκο Φίλη και λοιποί αρνητές)
Σπάνιες στιγμές ανθρωπιάς και βαθιάς συγκίνησης έζησαν οι θεατές στο κατάμεστο Αμφιθέατρο...
«Σταύρος Κουγιουμτζής», στο Πανόραμα στη διάρκεια της εκδήλωσης «Ποντιακός Ανθρωπισμός και Εβραίοι» που διοργάνωσαν η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και ο Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη.
Τη συγκινητική εισαγωγή στη σπουδαιότητα της βραδιάς έκανε η γνωστή συγγραφέας, δικηγόρος και μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος, Ιφιγένεια Παραστατίδου η οποία είχε και τον συντονισμό της εκδήλωσης.

Ακολούθησε χαιρετισμός του προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, δημάρχου Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρου Κυρίζογλου ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η μνήμη του Ολοκαυτώματος έχει αξία όχι μόνο ως ένδειξη σεβασμού στα θύματα, αλλά και ως κινητήρια δύναμη στην καταπολέμηση κάθε είδους ρατσισμού και μισαλλοδοξίας.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ποντιακού Ελληνισμού, δικηγόρος, Χαράλαμπος Αποστολίδης και ο Πρόεδρος της Κοινοτικής Συνέλευσης Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Σολομών Παρέντε.

Ο δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης στον χαιρετισμό του τόνισε πως Εβραίοι και Πόντιοι έχουν μάθει να συγχωρούν ακόμη και τα πιο φρικτά εγκλήματα, αλλά παράλληλα να μην ξεχνούν τη Γενοκτονία των προγόνων τους και τα διδάγματα της ιστορίας..

Με δάκρυα στα μάτια και με θερμό χειροκρότημα υποδέχθηκαν οι θεατές στο κύριο μέρος της εκδήλωσης την Στερίνα Ταμπώχ, μια γυναίκα με εβραϊκή καταγωγή, η οποία διασώθηκε την τελευταία στιγμή από το θάνατο στα κρεματόρια του Ναζισμού χάρη σε μια ποντιακή οικογένεια από τη Βέροια, που την υιοθέτησε και την ανέθρεψε όταν οι οικείοι της έπεσαν θύματα της ναζιστικής θηριωδίας. «Είμαι η Στερίνα Ταμπώχ ή Μαρίκα Γρηγοριάδου και δέκα χρονών βρέθηκα στην αγκαλιά μιας ποντιακής οικογένειας στη Βέροια. Του Γιάννη και της Σοφίας Γρηγοριάδη. Ήξερα την εβραϊκή μου θρησκεία, αλλά έμαθα να είμαι Πόντια και είμαι περήφανη για την ποντιακή μου καταγωγή. Δεν ξεχώριζα ως ξένη μέσα στους Πόντιους. Ευχαριστώ το Θεό που μου έδωσε την ποντιακή οικογένειά μου» συστήθηκε η κ. Ταμπωχ. Στη συνέχεια διηγήθηκε με συγκινητικές λεπτομέρειες τις σημαντικές πτυχές της ζωής. Θυμήθηκε τα θετά της αδέλφια και τους θετούς γονείς της, που την μεγάλωσαν με πολλή αγάπη, χωρίς να την ξεχωρίζουν καθόλου από τα πραγματικά τους παιδιά. Με μάτια υγρά από τη συγκίνηση σημείωσε ότι ο πατέρας της αρνιόταν να ενδώσει στα προξενιά που του γίνονταν με τον όρο να βαπτιστεί χριστιανή, ίσως επειδή η Γενοκτονία των Ποντίων τον έκανε να μην θέλει να την αναγκάσει να απαρνηθεί την εβραϊκή καταγωγή της. Την ώρα της αφήγησης οι θεατές είχαν την ευκαιρία να βιώσουν οικογενειακές στιγμές της κ. Ταμπώχ βλέποντας παλιές φωτογραφίας με ειδικό σύστημα προβολής στην οθόνη του αμφιθεάτρου και ακούγοντας τον σχολιασμό της συγγενούς της Ματίλντα Φλωρεντίν.
Αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του Πόντιου συγγραφέα και κοινωνιολόγου Μιχάλη Χαραλαμπίδη, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Ο Βησσαρίων και οι Εβραίοι. Νυρεμβέργη-Βενετία 1460-1463», ενώ αναφερόμενος στην ιστορία της Στερίνας Ταμπώχ, αποκάλυψε ότι τον συγκλόνισε και ομόρφυνε τη ζωή του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου