Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

Θερίζουν γρίππη και συνάχι. Πάρτε τα μέτρα σας !

Η μισή Θεσσαλονίκη (παιδιά και ενήλικες ...φυσάει ολημερίς τη μύτη της. Προσέξτε τα λεωφορεία και τους χώρους συνάθροισης κοινού)
Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 35 νοσηλεύονται σε...
Μονάδες Εντατικής Θεραπείας λόγω εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), σύμφωνα με το οποίο η χώρα βρίσκεται σε φάση αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης.
Όπως τονίζει το ΚΕΕΛΠΝΟ η πλειοψηφία των περιστατικών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ πάσχουν από γρίπη Α και κυρίως από το πανδημικό στέλεχος της γρίπης Α(Η1Ν1)pdm09. Υπογραμμίζει δε ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί παρά το γεγονός ότι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων του ΚΕΕΛΠΝΟ, η δραστηριότητα της νόσου θα εξακολουθεί να αυξάνεται στην χώρα για τις επόμενες εβδομάδες και κατά συνέπεια αναμένεται να συνεχιστεί η εμφάνιση σοβαρών κρουσμάτων.
Στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται επίσης ότι σε όλη την Ευρώπη επικρατεί μέχρι αυτή τη στιγμή το πανδημικό στέλεχος της γρίπης Α(Η1Ν1)pdm09, κάτι που σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ θεωρείται αναμενόμενο, λόγω του ότι κατά την περσινή περίοδο γρίπης επικράτησαν τα στελέχη Α(Η3Ν2) και Β του ιού της γρίπης.
Υπενθυμίζεται ότι η μετάδοση του ιού ευνοείται από τις ψυχρές κλιματικές συνθήκες και επιβάλλεται ιδιαίτερη προσοχή σε ό,τι αφορά την εφαρμογή προληπτικών μέτρων.
Το ΚΕΕΛΝΟ τονίζει ότι τα κύρια μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης είναι :
Η τήρηση των μέτρων υγιεινής, όπως συχνό πλύσιμο των χεριών, αναπνευστική υγιεινή με κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος. Επισημαίνεται η ανάγκη οικειοθελούς απομόνωσης και αποφυγής συγχρωτισμού για τα άτομα που έχουν σύμπτωμα γρίπης για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.
Η έγκαιρη χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε 2 ημέρες) κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, χωρίς να είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση της νόσου ή σε άτομα με σοβαρές εκδηλώσεις γρίπης. Υπενθυμίζεται ότι η σωστή χρήση των αντι-ιικών στις κλινικές ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού (ακόμη και σε ήπια συμπτώματα από τη γρίπη) προστατεύει από τις επιπλοκές (περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ). Λόγω της κυκλοφορίας του πανδημικού στελέχους οι ιατροί καλούνται να είναι ευαισθητοποιημένοι για την έγκαιρη χορήγηση θεραπείας.
Η συνέχιση του εμβολιασμού κατά της γρίπης για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Ο εμβολιασμός ενθαρρύνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Οι ομάδες υψηλού κινδύνου για τη σοβαρή νόσο από γρίπη παραμένουν οι ίδιες εφέτος (περισσότερες πληροφορίες για γρίπη στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ). Επιπρόσθετα, συστήνεται ιδιαιτέρως ο εμβολιασμός του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού με κύριο στόχο την προστασία των ασθενών τους.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ σημειώνει ότι θα συνεχίσει να επιτηρεί τη δραστηριότητα της γρίπης και ενημερώνει ότι δεν υπάρχει κυκλοφορία μεταλλαγμένου στελέχους γρίπης αλλά πρόκειται για τα κλασικά στελέχη εποχικής γρίπης που κυκλοφορούν κάθε χρόνο σε άλλοτε άλλη συχνότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου