Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

Στη Θεσσαλονίκη ...θα μας ψεκάζουν!

Νεροκουρτίνες και ανεμιστήρες, πράσινα στέγαστρα, ακόμη και ειδικά συστήματα ψεκασμού άρχισαν να τοποθετούνται στην ευρύτερη περιοχή της πλατείας Χρηματιστηρίου, στο πλαίσιο των βιοκλιματικών παρεμβάσεων που έχουν σχεδιαστεί, με σκοπό να...
αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της θερμικής νησίδας και να μειωθεί σημαντικά η μέγιστη θερμοκρασία στην καρδιά της Θεσσαλονίκης.


Η πλατεία Χρηματιστηρίου, η πλατεία Εμπορίου και...μία ζώνη 110 στρεμμάτων μεταξύ της Εγνατίας, της Ίωνος Δραγούμη, της Τσιμισκή και της Δωδεκανήσου άλλαξαν όψη και χαρακτήρα μετά τις εκτεταμένες εργασίες ανάπλασης, ύψους περίπου 5,5 εκατ. ευρώ, που εκτελέστηκαν στην περιοχή μέσω του ΕΣΠΑ.

Τους τελευταίους μήνες οι υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης που εποπτεύονται από τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Θανάση Παππά έδωσαν μάχη με το χρόνο, ώστε τα έργα στην ευρύτερη περιοχή της πλατείας Χρηματιστηρίου να ολοκληρωθούν πριν από την εκπνοή της περασμένης χρονιάς, οπότε έληγε το ΕΣΠΑ. Αυτήν την περίοδο μπαίνουν οι τελικές πινελιές, που κατά κύριο λόγο αφορούν τα βιοκλιματικά χαρακτηριστικά του έργου.

Στην πλατεία Εμπορίου

Μία ξύλινη αψίδα, στην οποία μέσα στο επόμενο διάστημα πρόκειται να τοποθετηθεί ένας οριζόντιος ανεμιστήρας, με σκοπό να επιτυγχάνονται συνθήκες δροσισμού, κυριαρχεί πλέον στην πλατεία Εμπορίου.

Οι βιοκλιματικές παρεμβάσεις στην πλατεία Εμπορίου θα ολοκληρωθούν με την τοποθέτηση των λεγόμενων νεροκουρτίνων. Πρόκειται για ειδικές κατασκευές από ανοξείδωτα μεταλλικά πλαίσια και κρεμαστά σχοινιά, στις οποίες θα πραγματοποιείται ροή νερού. Υπό την επίδραση του αέρα τα σκοινιά αυτά θα προσεγγίζουν ή θα απομακρύνονται μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να δημιουργούν μία διαρκώς μεταβαλλόμενη εικόνα. Στη βάση των κατασκευών προβλέπεται η εγκατάσταση φωτιστικών, ώστε να αναδεικνύονται οι σχηματισμοί κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Νεροκουρτίνες πρόκειται ακόμη να τοποθετηθούν στις βασικές εισόδους προς την περιοχή που αναπλάστηκε, όπως και σε ορισμένους κομβικούς δρόμους.

Στο πλαίσιο των έργων ανάπλασης που εξελίχθηκαν το προηγούμενο διάστημα στην ευρύτερη περιοχή της πλατείας Χρηματιστηρίου δημιουργήθηκαν οι αναγκαίες υποδομές, ώστε τώρα -σε αυτό το τελικό στάδιο- να τοποθετηθούν οι νεροκουρτίνες σε όλα τα προβλεπόμενα σημεία.

Στάση δροσιάς στο Χρηματιστήριο

Στην πλατεία Χρηματιστηρίου κατασκευάζεται μία στάση δροσιάς, η οποία θα αποτελείται από ένα στέγαστρο με ενσωματωμένο έναν ανεμιστήρα ειδικής κατασκευής. Αυτός ο «υπερανεμιστήρας», όπως αποκαλείται από τους μελετητές του έργου, θα αποτελέσει μία από τις εμβληματικές παρεμβάσεις στο χώρο.

Το στέγαστρο, όπου θα τοποθετηθεί ο ανεμιστήρας, θα περιλαμβάνει τμήματα στα οποία θα μπορούν να στηριχθούν αναρριχώμενα φυτά, ενώ κάτω από αυτό θα τοποθετηθούν καθιστικά για τους επισκέπτες της περιοχής.

Παράλληλα, στην ίδια πλατεία έχουν διαμορφωθεί οι δεξαμενές για τη λειτουργία των μικρών σιντριβανιών που θα οδηγούν προς το σημαντικό αρχιτεκτόνημα του κτιρίου του Χρηματιστηρίου. Ο διάδρομος που διαμορφώνεται προς το κτίριο του Χρηματιστηρίου είναι οριοθετημένος με συνολικά τριάντα πίδακες, οι οποίοι θα περιβάλλονται από μεγάλα δέντρα, ώστε να δημιουργούνται συνθήκες σκιασμού και δροσιάς στο χώρο της πλατείας.

Αυτά τα μικρά σιντριβάνια θα ενεργοποιούνται άλλοτε ως μονάδες κι άλλοτε ως ομάδες, ώστε να δημιουργούνται διάφορες υδάτινες μορφές και σχήματα, που ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες σε συνδυασμό με τις εναλλαγές των χρωμάτων θα προσφέρουν ένα μοναδικό θέαμα. Παράλληλα, στην πλατεία Χρηματιστηρίου θα τοποθετηθούν και επιστύλιοι ανεμιστήρες.

Καταιονιστήρες στην οδό Εμπράρ

Στους πολύ στενούς δρόμους της περιοχής που αναπλάστηκε πρόκειται να τοποθετηθούν καταιονιστήρες. Πρόκειται για ειδικά συστήματα ψεκασμού, τα οποία απελευθερώνουν σταγονίδια νερού πολύ μικρής διαμέτρου, που εξατμίζονται άμεσα, πριν να φτάσουν στο έδαφος, και προκαλούν μείωση της θερμοκρασίας του αέρα στο περιβάλλον τους.

Την τιμητική τους θα έχουν αυτά τα συστήματα στο δρόμο που φέρει το όνομα του Ερνέστου Εμπράρ, του γάλλου αρχιτέκτονα, αρχαιολόγου και πολεοδόμου που εκπόνησε το σχέδιο για την ανοικοδόμηση της Θεσσαλονίκης μετά τις καταστροφές που σημειώθηκαν στην πόλη εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς του 1917.

Εξάλλου, για συμβολικούς λόγους από το συγκεκριμένο δρόμο ξεκίνησαν συνολικά τα έργα ανάπλασης της πλατείας Χρηματιστηρίου, στο πλαίσιο των οποίων διαμορφώθηκε ένα εκτεταμένο δίκτυο πεζοδρόμων, το οποίο περιλαμβάνει τις οδούς Αγίου Μηνά, Εδέσσης, Ηρώδου Αττικού, Ερνέστου Εμπράρ, Συγγρού, Πάικου και Καποδιστρίου, καθώς και τμήματα της Ολυμπίου Διαμαντή και της Βηλαρά.

Ρεπορτάζ: Β.Ζούκα
Πηγή: Eφημερίδα "Μακεδονία"

το είδαμε στο http://greece-salonika.blogspot.gr/2016/01/blog-post_828.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου