Μεταφέρουμε σχόλιο αναγνώστη, που έζησε στη Βουλγαρία, στην ανάρτηση για την ανάδειξη της πρωτεύουσας της γειτονικής χώρας Σόφιας, ως της "1ης σε ανάπτυξη πρωτεύουσας της Ευρώπης", καθώς έχει ενδιαφέρον, να μάθουμε την πραγματική κατάσταση.
Ούτε η άποψη ότι οι Βούλγαροι είναι πλέον πλούσιοι ισχύει, ούτε ότι πένονται. Υπάρχουν δυο αλήθειες. Η μια αφορά τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους του παλαιού καθεστώτος, μεγάλης ηλικίας άνθρωποι που εργάζονται σε θέσεις μη διευθυντικές. Αυτοί όντως έχουν επίπεδο ζωής χαμηλό.
500-650 ευρώ ο μισθός πρωτοδιοριζόμενου νέου στο δημόσιο, 1.000-1.300 ευρώ παίρνουν οι τραπεζοϋπάλληλοι, 1.500 οι φαρμακοποιοί
Όμως στον ιδιωτικό τομέα τα πράγματα είναι πλέον διαφορετικά. Πωλήτρια σε κατάστημα σε mall (υπάρχουν 7 στη Σόφια) κερδίζει περίπου 400 ευρώ, τραπεζικοί υπάλληλοι περίπου 1.000-1.300 ευρώ, δικηγόροι (υπάλληλοι) σχεδόν 1.500 και φαρμακοποιοί 1.000. Σε ηλικίες μέχρι 40-42 χρονών και με 8-15 χρόνια υπηρεσίας. Η είσοδος στο δημόσιο σε μικρή ηλικία είναι εφικτή σε μισθούς ανταγωνιστικούς με την Ελλάδα (500-650 ευρώ) αλλά δεν είναι το επιθυμητό από τους νέους Βούλγαρους.
15-40 ευρώ τα τέλη κυκλοφορίας
Τα χρήματα αυτά είναι παραπάνω από τα αντίστοιχα στην Ελλάδα κατά πολύ, διότι είναι απολύτως καθαρά. Δηλαδή η εφορία (πλήρης) έχει αφαιρεθεί, το ίδιο και όποιος κτηματικός φόρος. Οι Βούλγαροι πληρώνουν για το αυτοκίνητο 15-40 ευρώ για νορμάλ αυτοκίνητα και σε αυτό συμπεριλαμβάνονται τέλη κυκλοφορίας και διόδια (δεν έχουν). Επομένως τους μένουν αναλογικά πολλά περισσότερα χρήματα να ξοδέψουν σε σχέση με τους Έλληνες, αφού το κόστος στη Σόφια είναι περίπου ίδιο στα ενοίκια ίσως και λίγο περισσότερο σε σχέση με τη Θεσσαλονίκη τώρα στα χρόνια της κρίσης, το ρεύμα τους είναι ακριβό αλλά πιο χαμηλό εκείνο της ΔΕΗ, τα σκουπίδια μέτρια και όλα τα άλλα τιμολόγια εντυπωσιακά φθηνότερα. Επίσης όλοι οι Βο΄λγαροι και οι Έλληνες που ζουν εκεί μπορούν να εργαστούν σε παραπάνω από μια εργασίες, ακόμη και οι δημόσιοι υπάλληλοι σε ιδιωτικές εταιρείες και να πληρωθούν επιπλέον με μόνο πέναλτυ στη φορολογία ένα +5% (αντί για 12% εφορία εισοδήματος, πάει στο 17%).
Περισσότεροι πλέον οι Έλληνες που εγκαταλείπουν την Ελλάδα
Φυσικά αυτά δεν ισχύουν για όλους και μέχρι πρόσφατα η Βουλγαρία συγκαταλέγονταν στις χώρες με τη μεγαλύτερη μετανάστευση και τη μικρότερη επιστροφή μεταναστών. Όχι πλέον καθώς Πορτογαλία και Ελλάδα έχουν χάσει περίπου 485.000-500.000 νέους (2010-2014) ενώ σύμφωνα με τις μελέτες του καθηγητή Λόη Λαμπριανίδη και με τεράστιο δείγμα έρευνας οι νέοι μετανάστες δεν θα επιστρέψουν για εγκατάσταση στην Ελλάδα ποτέ σε ποσοστό περίπου 80%.
Η ζωή στη Βουλγαρία, δεν είναι πλέον χειρότερη από ότι στην Ελλάδα
Πάντως με αρνητικό πρόσημο στις προσλήψεις στην Ελλάδα, με προσλήψεις μερικής απασχόλησης για 10ωρη εργασία στον ιδιωτικό τομέα και με 485 ευρώ πρώτο μισθό για τους αστυνομικούς (αποφοίτους ΑΕΙ) κάτω των 25 ετών, και 580 ευρώ το πολύ για τους καθηγητές δασκάλους, οι οποίοι θα σταλούν κάπου στο πέλαγος, άρα θα έχουν αυξημένα έξοδα και πλήρες πακέτο φόρων, δεν νομίζω ότι η ζωή στη Βουλγαρία είναι χειρότερη πλέον από την Ελλάδα.
Και δεν κάνω πολιτική, μιλώ με στοιχεία και με την εμπειρία μου.
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
σχετικό άρθρο:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου