Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

LIVE η ομιλία Τζιτζικώστα στην Αθήνα (Δευτέρα 19/10/2015)

Βασικά σημεία της πρώτης ομιλίας του υποψήφιου προέδρου της ΝΔ Απόστολου Τζιτζικώστα στην Αθήνα

Με το ερώτημα αν θα τολμήσουμε να αλλάξουμε εμείς για να αλλάξουμε τη χώρα, ο υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ξεκίνησε απόψε την πρώτη κεντρική εκδήλωσή του, στην Αθήνα, στον εναλλακτικό μουσικό πολυχώρο «Γκάζι Hall».

Όπως τόνισε «έχουμε να επιλέξουμε αν θα συντηρήσουμε το παλιό που τελειώνει, ή θα γίνουμε εμείς το νέο που θα εμπνεύσει και τη χώρα», σημειώνοντας πως «δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου παρά μόνο για τα συμφέροντα εκείνα που θέλουν να κρατούν ανοιχτούς τους λογαριασμούς τους με το παρελθόν».

Σε μια ομιλία που είχε αρκετή δόση αυτοκριτικής, ο Απόστολος Τζιτζικώστας κατέθεσε τις θέσεις και τις προτάσεις του για ένα κόμμα ανοιχτό, δημοκρατικό, διαφανές στα οικονομικά του, συμμετοχικό, με θητεία σε όλα τα όργανα, προτείνοντας τη διεξαγωγή Συνέδριου για την Αναγέννηση της Κεντροδεξιάς.

Το κοινό της Αθήνας έδωσε βροντερό παρόν στον Κεραμεικό και ήταν ιδιαίτερα εκδηλωτικό στη διάρκεια της ομιλίας του υποψήφιου προέδρου της ΝΔ.
Χιλιάδες πολίτες των Αθηνών, όλων των ηλικιών υποδέχτηκαν τον κ. Τζιτζικώστα, ακούγοντας το όραμά του, τις απόψεις και τις θέσεις του για τη Νέα Δημοκρατία της επόμενης μέρας.
Άλλωστε, ο κ. Τζιτζικώστας σε αυτή την πρώτη ομιλία του στο κοινό της πρωτεύουσας, επέλεξε να δώσει ένα πλήρες σχέδιο αλλαγών για τη δημιουργία ενός σύγχρονου κόμματος, όπως οραματίζεται να είναι η ΝΔ της επόμενης μέρας.

Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του Απόστολου Τζιτζικώστα στην Αθήνα είναι τα εξής:

-Τολμάμε να αλλάξουμε:
Έχουμε να επιλέξουμε αν θα συντηρήσουμε το παλιό που τελειώνει ή θα γίνουμε εμείς το νέο που θα εμπνεύσει και τη χώρα. Κάποιοι μας λένε να περιμένουμε. Τη θεωρία του ώριμου φρούτου; Μα, το φρούτο του ΣΥΡΙΖΑ σάπισε και απειλεί να σαπίσει όλη την κοινωνία. Τα γεγονότα τρέχουν πιο γρήγορα από το παλιό πολιτικό σύστημα. Ποιοι νομίζουν ότι στην Ελλάδα του σήμερα υπάρχει κάποιος που έχει την πολυτέλεια του χρόνου; Χρόνο θέλουν να αγοράσουν τα συμφέροντα, που θέλουν να κρατούν ανοιχτούς τους λογαριασμούς τους με το παρελθόν. Γι’ αυτό και η οργή τους. Γι’ αυτό και οι επιθέσεις τους. Με τα ίδια παλιά αποτυχημένα κόλπα τους. Θα αφήσουμε την Παράταξή μας να συρρικνώνεται ή θα φτιάξουμε τις προϋποθέσεις για να αγκαλιάσει ξανά την κοινωνία; Να αλλάξουμε πρώτα εμείς για να εμπνεύσουμε τελικώς και τη χώρα. Για να προχωρήσουμε στις μεγάλες αλλαγές που χρειαζόμαστε. Η ενότητα του κόμματος δεν κινδυνεύει από την κίνηση, αλλά από την ακινησία. Η Νέα Δημοκρατία δεν κινδυνεύει από τη μετεξέλιξη σε ένα κόμμα σύγχρονο, ανοιχτό, συμμετοχικό, αλλά από τη συντήρηση όσων η κοινωνία απέρριψε.

-Το όραμα για την επόμενη ημέρα της Νέας Δημοκρατίας:
Το νέο κόμμα που οραματίζομαι και θα κάνω πράξη έχει ως άξονα όλους εσάς. Τους φίλους και τα μέλη. Μόνο όταν θεμελιώσουμε σωστά και με τρόπο σύγχρονο τη βάση μας, και κινηθούμε από «κάτω-προς–τα-πάνω», τότε μόνο μπορούμε να μετασχηματίσουμε τη Νέα Δημοκρατία, από αρχηγικό κόμμα των κλειστών συστημάτων, σε σύγχρονο κόμμα-οργανισμό.
Και έτσι μόνο τα Μέλη μας, τα Μέλη με τα δικαιώματα και τις ευθύνες, θα αισθανθούν ότι πλέον συνδιαμορφώνουν τη νέα πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Δε θα αισθάνονται πλέον ότι τους προσκαλούν μόνο στις συγκεντρώσεις ή όταν χρειάζεται μία κινητοποίηση ή όταν δε «μας βγαίνουν» οι εκλογικοί αντιπρόσωποι. Δε θα αισθάνονται πληβείοι σε ένα κόμμα Προυχόντων και Αρχόντων.



Κόμμα ανοιχτό.
Σε διαρκή διάλογο με την κοινωνία, με ενεργή συμμετοχή των μελών και λογοδοσία –επιτέλους- των προσώπων σε θέσεις ευθύνης. Αυτή η θεμελιώδης Αρχή θα διατρέχει όλα τα επίπεδα και τα όργανα του κόμματος: τον Πρόεδρο, τη διαμόρφωση των ψηφοδελτίων, τη διαμόρφωση θέσεων, το Συνέδριο, την Πολιτική Επιτροπή, την Εκτελεστική Γραμματεία, την Περιφερειακή Οργάνωση.

Κόμμα δημοκρατικό.
-Ένα κόμμα που θα δίνει λογαριασμό στον κόσμο του και θα ζητά από τη βάση το «ναι» ή το «όχι» για τις στρατηγικές επιλογές του, όπως γίνεται στα μεγάλα κεντροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη.
-Που δεν είναι του αρχηγού, δεν είναι κάποιων πίσω από κλειστά γραφεία.
-Που κάθε στέλεχος αντιμετωπίζεται ισότιμα.
-Που σε Εθνική Συνδιάσκεψη, κάθε χρόνο, θα κάνουν τον προσωπικό τους απολογισμό έναντι της βάσης, όλοι όσοι έχουν ευθύνη στη διαμόρφωση των πολιτικών μας.
-Που αναδεικνύει το 50% των υποψήφιων βουλευτών από τοπικές ψηφοφορίες όλων των μελών.
Για να ολοκληρώσουμε αυτό που ξεκίνησε το 2009, με την εκλογή από τη βάση και δυστυχώς έμεινε μόνο εκεί.

Κόμμα διαφανές στα οικονομικά του.
-Με άμεσο εξορθολογισμό των δαπανών.
-Με όλα τα οικονομικά στοιχεία στο φως, διαθέσιμα για όλους στο διαδίκτυο.
-Με ονοματεπώνυμο, για κάθε οικονομική ενίσχυση.
-Με δημοσίευση εξαμηνιαίων και ετήσιων οικονομικών απολογισμών.
-Με ένα ισχυρότερο πλαίσιο ελέγχου των χρημάτων των πολιτών που χορηγούνται στα πολιτικά κόμματα.
Οι πολίτες πρέπει να ξέρουν πού πηγαίνουν τα χρήματά τους και με ποιο τρόπο αυτά χρησιμοποιούνται, ώστε να υπάρχει επαρκής κοινωνική λογοδοσία αλλά και αυστηρό ελεγκτικό πλαίσιο.

Κόμμα συμμετοχικό.
-Οργανώνουμε ένα κόμμα που θα αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες για να εφαρμόσει στην πράξη την άμεση δημοκρατία.
-Οι Γραμματείες θα λειτουργούν ως think tanks, ως εργαλεία παραγωγής πολιτικής σκέψης και λύσεων στον τομέα τους και σε αυτές θα συμμετέχουν στελέχη μας από όλη την Ελλάδα.
-Ο πολιτικός σχεδιασμός αναβαθμίζεται με ρόλο που δεν περιορίζεται στην αποστολή non-papers, αλλά παράγει πολιτική σε συνεχή επαφή με τα στελέχη, όλο το χρόνο και όχι μόνο στις προεκλογικές περιόδους.

Θητεία σε όλα τα όργανα.
-Καθορισμό συγκεκριμένων θητειών για όλους με πρώτη αυτή του Προέδρου, που θα επιβεβαιώνεται κάθε 2 χρόνια και συνολικά δεν θα μπορεί να ξεπεράσει τα 8.
-Μόνιμο θεσμοθετημένο Συμβούλιο Διαλόγου με τις θεσμικές οργανώσεις και τους φορείς της κοινωνίας των πολιτών.
-Διαρκής Επιτροπή με εκπροσώπους της αγοράς για να διαμορφώσει τις σωστές θέσεις για την Οικονομία, την Αγορά και την Ανάπτυξη.

-Πρόταση για Συνέδριο Αναγέννησης της Κεντροδεξιάς:
Απόφασή μου είναι να πάμε μετά από έναν οργανωμένο διάλογο σε ένα Συνέδριο Αναγέννησης της Κεντροδεξιάς, που θα αλλάξει το καταστατικό μας, θα επικαιροποιήσει τις θέσεις μας, και θα δημιουργήσει το εθνικό σχέδιο για την αναγέννηση της χώρας. Η σύγχρονη Νέα Δημοκρατία είναι ένα κόμμα ανοιχτό στην κοινωνία.
Κι αυτό πάνω από όλα σημαίνει ότι δεν περιχαρακώνεται στις κλίκες της. Δεν κρατάει επετηρίδα. Αλλά όταν μιλάει για αξιοκρατία στην κοινωνία το εφαρμόζει πρώτα στο σπίτι της.

-Το όραμα για την επόμενη μέρα της χώρας:
Πιστεύω βαθιά στον κοινωνικό φιλελευθερισμό. Στο ιδεολογικό αυτό μοντέλο που προνοεί για τον αδύναμο, όχι ως φιλανθρωπία αλλά ως αναγκαία προϋπόθεση για μια κοινωνία ευκαιριών και προόδου, που δε δέχεται να αφήνει κανένα μόνο και κανέναν πίσω. Δε θέλουν οι Έλληνες φιλοδωρήματα. Να δημιουργήσουν θέλουν. Να δουλέψουν θέλουν. Να προκόψουν θέλουν. Την ευκαιρία της κοινωνικής και οικονομικής ανόδου θέλουν, με ίδια αφετηρία για όλες και για όλους. Πιστεύω βαθιά σε ένα σύστημα που αντίθετα με αυτά που εφαρμόζει ο κ. Τσίπρας, δε θα είναι αναδιανεμητικό αλλά θα παράγει και θα διανέμει δίκαια τον πλούτο. Που δε θα διανέμει τα αδιέξοδα και τη φτώχεια σε όλα τα στρώματα της κοινωνίας, αλλά θα εργάζεται για να βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο όλων των πολιτών της χώρας, επιβραβεύοντας την αξιοσύνη και την τόλμη, καθώς και τη σκληρή εργασία, στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Έτσι θα φέρουμε κοντά μας όσους έχουν απογοητευτεί, όσους απέχουν.

-Κάναμε λάθη:
Υποσχεθήκαμε αλλαγές που δεν τις ολοκληρώσαμε. Μιλήσαμε για διαφάνεια και για το τέλος της διαφθοράς που δεν πετύχαμε. Είπαμε τέλος στην αναξιοκρατία ενώ πάλι οι δημιουργικές δυνάμεις έμειναν απ’ έξω. Αφοσιωμένοι να αντιμετωπίσουμε την κρίση αποξενωθήκαμε από την κοινωνία. Σταθήκαμε στην επιτυχία των αριθμών σαν να ήταν δικό μας στοίχημα και όχι αποτέλεσμα των μεγάλων θυσιών των πολιτών. Πολλές αιτίες, πολλές εξηγήσεις και δικαιολογίες μπορούμε να βρούμε, με συνηθέστερη ότι το κράτος είχε ήδη αρρωστήσει. Όμως για την κοινωνία αυτό που μετράει είναι ότι τελικά δεν καταφέραμε να το αλλάξουμε, παρά τις προσπάθειές μας, παρά τις όποιες σωστές αλλαγές επιχειρήσαμε.

-Ρεαλιστικό σχέδιο για τη μετα-Μνημονιακή Ελλάδα:
Πρέπει να τελειώνουμε με το ψευτοδίλημμα μνημόνιο – αντιμνημόνιο. Δίλημμα που καθήλωσε τη χώρα, καθυστερώντας τις αναγκαίες αλλαγές, δημιουργώντας τις συνθήκες για περισσότερες και πιο άδικες επιβαρύνσεις, που μας βύθιζαν σε μεγαλύτερη ύφεση και τελικά σε νέα μνημόνια. Πρέπει να υπάρξει επιτέλους, ένα εθνικό σχέδιο, για να απελευθερώσουμε τη χώρα, και από τα δεσμά των παθογενειών του ελληνικού κράτους και από τα δεσμά των μνημονίων. Για να γίνει η ελπίδα από ψεύτικο σύνθημα, χρειάζεται ένα ρεαλιστικό σχέδιο που θα οδηγήσει την Ελλάδα οριστικά έξω από την κρίση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου