Συγκεκριμένα η πρόθεση αυτή για επιβολή φόρου υπερ πνευματικών δικαιωμάτων στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές συζητήθηκε στην εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ). Όπως προκύπτει πληροφορίες θέλουν να είναι πρόθεση της κυβέρνησης να επιβαρύνει...
με 2% κάθε υπολογιστή ως τέλος για τα πνευματικά δικαιώματα ενώ υπάρχουν σκέψεις για επιπλέον επιβάρυνση στα tablet ύψους 4%.
Οι πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με εκπροσώπους διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων (ΑΕΠΙ) ενώ ήδη υπάρχει επιβάρυνση στα αποθηκευτικά μέσα για τον ίδιο λόγο.Για παράδειγμα, ήδη επιβάλλονται τέλη πνευματικών δικαιωμάτων 6% επί της αξίας στα γνωστά USB sticks ή όπως και στα φωτοαντιγραφικά μηχανήματα και το φωτοτυπικο χαρτί (4%). Τα ερωτήματα που γεννούνται είναι ποιος θα λαμβάνει αυτά τα χρήματα απο το ειδικό τέλος και με ποια κριτήρια ενώ ακόμη και ο καθορισμός της επιβολής είναι παράλογος αφού το τέλος θα επιβάλλεται χωρλίς να είναι απαραίτητο ότι χρησιμοποιούνται για τον λόγω αυτό. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι το αποτέλεσμα ενος τέτοιου φόρου θα είναι η μείωση του τζίρουσε αυτά τα προϊόντα και να ωθήσει τον καταναλωτή σε αγορές εκτός Ελληνικής αγοράς. «Πρόκειται για ένα εντελώς παράλογο μέτρο που θα πλήξει μια δραστηριότητα πολύ περιορισμένων περιθωρίων μικτού κέρδους. Είναι σαν να φορολογήσουμε τα μηχανάκια, επειδή συχνά τα χρησιμοποιούν οι ληστές προκειμένου να κλέψουν τις τράπεζες» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τζήκας.
Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΠΕ, Τάσος Τζήκας, τόνισε ότι ο κλάδος πρέπει να αναδειχθεί στρατηγικός για την ελληνική οικονομία. «Περάσαμε μια πολύ δύσκολη περίοδο και συνεχίζουμε να περνάμε. Ο κλάδος, όμως, είναι ζωντανός» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο κ. Τζήκας σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε εμπλοκή πρωτοβουλιών και αρμοδιοτήτων ανάμεσα στα διάφορα υπουργεία που είχαν την ευθύνη της υλοποίησης των έργων της πληροφορικής και των παρεμβάσεων στον κλάδο. Τόνισε, μάλιστα ότι έχει προταθεί η δημιουργία ενός υπουργείου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών. Όπως είπε, πάγιο αίτημα του ΣΕΠΕ, τα τελευταία δύο χρόνια, είναι η θέσπιση μιας δομής παρά τω πρωθυπουργώ, η οποία θα συντονίζει τα έργα πληροφορικής και θα παρακολουθεί την υλοποίησή τους.
Αναφερόμενος στο θέμα των επενδύσεων, ο κ. Τζήκας δήλωσε ότι το κλίμα πρέπει να γίνει ελκυστικό για τις νέες τεχνολογίες. «Δεν υπάρχει άλλος δρόμος, πέραν από το να γίνει η Ελλάδα ένα εργοτάξιο τεχνολογίας. Δεν μπορούμε να κάνουμε το ποιοτικό και ποσοτικό άλμα, αν η τεχνολογία δεν μπει παντού» επεσήμανε ο κ. Τζήκας. «Ελπίζουμε ότι το 2016 θα δούμε αυτό που δεν είδαμε τα προηγούμενα έξι χρόνια. Θα δούμε αυτήν την πολυπόθητη ανάπτυξη και θέλουμε να δηλώσουμε ότι ο κλάδος είναι "παρών" και είναι ένας κλάδος που μπορεί εύκολα να κεφαλαιοποιήσει τη δουλειά του, γιατί δεν χρειάζεται βαριές επενδύσεις» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΠΕ. Επίσης, ο κ. Τζήκας δήλωσε ότι ο ΣΕΠΕ θα παρουσιάσει την πρόταση για την αλλαγή του αναπτυξιακού προτύπου στις 9 Μαρτίου, που θα πραγματοποιηθεί το μεγάλο ψηφιακό
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου