Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023

Πιέζονται οι Ευρωπαϊκές τράπεζες - Βουτιά της Deutsche Bank

Selloff 6% κατέγραψαν οι τράπεζες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, παρασύροντας σε πτώση 3% τον Γενικό Δείκτη στις 1.021 μονάδες, με τις αναταράξεις στις τράπεζες να μαίνονται και ενώ ...στο επίκεντρο βρίσκεται τώρα η Deutsche Bank. Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκαν οι τραπεζικές μετοχές.

Ισχυρές οι πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημείωσαν, καθώς οι traders έκαναν απολογισμό μιας εβδομάδας αυξήσεων των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών (Fed, Ελβετία, Μ. Βρετανία) και των τελευταίων ειδήσεων από τον τραπεζικό τομέα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωνε πτώση 1,46% στο Λονδίνο, με σχεδόν όλους τους κλάδους να σημειώνουν πτώση. Ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχωρεί 1,8%, ενώ στο Παρίσι απώλειες 1,91% καταγράφει ο DAX.

Η Citigroup υποβάθμισε αυτή την εβδομάδα τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα σε “neutral” από “overweight”, επικαλούμενη τις επιπτώσεις της συνεχιζόμενης σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.

Παρ’ όλα αυτά διαβεβαιώσεις για την σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της ευρωζώνης παρείχε ξανά η Κριστίν Λαγκάρντ. «Ο τραπεζικός τομέας της ευρωζώνης είναι ανθεκτικός επειδή διαθέτει ισχυρά κεφάλαια και ρευστότητα», δήλωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ. Οι επενδυτές δεν πείστηκαν μάλλον, και οι τράπεζες συνέχισαν την καθοδική τους πορεία.

Η Deutsche Bank σημείωσε βουτιά 11%, επεκτείνοντας την πτώση 3,2% της Πέμπτης, και έγινε το τελευταίο επίκεντρο της τραπεζικής αναταραχής στην Ευρώπη, καθώς δήλωσε την Παρασκευή ότι θα εξοφλήσει πρόωρα ένα ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης Tier 2.

Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης στο 4,25% την Πέμπτη, σε μια κίνηση που είχε αξιολογηθεί ήδη από τις αγορές, αφού ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε ένα αιφνιδιαστικό άλμα.

Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας αύξησε το δικό της επιτόκιο αναφοράς κατά 50 μονάδες βάσης. Και οι δύο αποφάσεις έρχονται στη σκιά της αύξησης των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ κατά 25 μονάδες βάσης.

Απόρροια των εξελίξεων, υποχώρησαν οι αποδόσεις των ομολόγων, καθώς η νέα ανησυχία για τον τραπεζικό τομέα ενίσχυσε τη ζήτηση για ασφαλή περιουσιακά στοιχεία και τροφοδότησε τα στοιχήματα ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν θα είναι σε θέση να συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια για πολύ καιρό. Οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα φέτος και οι αποδόσεις των γερμανικών διετών ομολόγων μειώθηκαν πάνω από 30 μονάδες βάσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου