Σάββατο 4 Μαρτίου 2023

Ειδικό δικαστήριο: Ένοχος ο Παπαγγελόπουλος, αθώα η Τουλουπάκη

Την ενοχή του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για το... πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος αποφάσισαν οι δικαστές, με διαφορά μίας ψήφου, ενώ τον κήρυξαν αθώο για την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας.

Αθώα κρίθηκε με πλειοψηφία 9-4 η εισαγγελέας Εφετών και πρώην εισαγγελέας εγκλημάτων διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, που δικαζόταν για κατάχρηση εξουσίας.

Αναλυτικά, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος κρίθηκε ένοχος κατά πλειοψηφία 7-6 για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος αναφορικά με τις καταγγελίες της εισαγγελέως Ελένης Ράικου ότι την πίεσε να βρει στοιχεία που να ενοχοποιούν πολιτικά πρόσωπα στην υπόθεση Novartis.
Επιπλέον κρίθηκε ένοχος κατά πλειοψηφία 8-5 αναφορικά με τις καταγγελίες του εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου ότι του άσκησε πιέσεις στην έρευνα για τον τραπεζίτη Μιχάλη Σάλλα.

Οι δικαστές πάλι κατά πλειοψηφία έκριναν αθώο τον πρώην Αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης αναφορικά με άλλες καταγγελίες των εισαγγελέων Παν.Αθανασίου και Γεωργίας Τσατάνη για παρεμβάσεις στις έρευνες για τους επιχειρηματίες Βγενόπουλου και Αλαφούζου και του δημοσιογράφου Γ.Παπαχρήστου.

Αθώωσαν ομόφωνα τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο από την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας.

Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, αν και δεν είχει λείψει σε καμία άλλη συνεδρίαση του Ειδικού Δικαστηρίου, σήμερα δεν έδωσε το "παρών". Οι συνήγοροί του ενημέρωσαν το δικαστήριο ότι είναι ασθενής.

Αθώα η Τουλουπάκη


Για την Ελένη Τουλουπάκη, η απόφαση των δικαστών ήταν και πάλι κατά πλειοψηφία 9-4 για την κατάχρηση εξουσίας σε βαθμό κακουργήματος. Η Ελένη Τουλουπάκη άκουσε όρθια την απόφαση του δικαστηρίου


Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα κ. Τουλουπάκη δικάστηκε για κατάχρηση εξουσίας σε βαθμό κακουργήματος, καθώς δεν διαβίβασε εν γνώση της αμελλητί στη Βουλή δικογραφία που σχηματίστηκε έπειτα από μηνυτήρια αναφορά που είχαν καταθέσει οι βουλευτές Ανδρέας Λοβέρδος, Βασίλης Κεγκέρογλου και Έφη Χριστοφιλοπούλου σχετικά με τη μη τιμολόγηση φαρμάκων δυο φορές το έτος 2015 από τον τότε υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον αναπληρωτή υπουργό Ανδρέα Ξανθό.


Ο συγκατηγορούμενός της κ. Τουλουπάκη, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος δικάστηκε για ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας, με το σκεπτικό ότι η Ελένη Τουλουπάκη παρέλειψε να ενεργήσει κατόπιν των δικών του προτροπών, παραινέσεων, συμβούλων, πειθούς και φορτικότητας. Επιπλέον, ο κ. Παπαγγελόπουλος έδωσε εξηγήσεις και για παράβαση καθήκοντος (πλημμέλημα) και συγκεκριμένα για παρεμβάσεις στο έργο εισαγγελέων που ερευνούσαν υποθέσεις της Novartis, των Ανδρέα Βγενόπουλου, Ιωάννη Αλαφούζου και Μιχάλη Σάλλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου