Τρίτη 7 Μαρτίου 2023

Ουαί υμίν πετροσέλινοι!!!!

 Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης

Χριστίνα Τσαγκλή is at Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών.

4h  · Athens  · 

ΤΥΜΒΩΡΥΧΟΙ - ΓΥΡΟΛΟΓΟΙ

Μετά την αδιανόητη τραγωδία των Τεμπών, παρακαλουθούμε άφωνοι ως νομική κοινότητα, τους γνωστούς τυμβωρύχους «συναδέλφους» μας να αποδύονται σε αναξιοπρεπή άγρα πελατών και να κομπορρημονούν αναίσχυντα προς τούτο,....

εκθέτοντας ανεπανόρθωτα το δικηγορικό σώμα στην ελληνική κοινωνία.

Με σημερινή μου αίτηση στο ΔΣ του ΔΣΑ ζήτησα την ενεργοποίηση των άρθρων 90 αρ. ζ και 95 αρ.θ Κώδικα Δικηγόρων για τη λήψη απόφασης περί δωρεάν παροχής νομικών υπηρεσιών στα θύματα της τραγωδίας, εκτιμώντας ότι με τον τρόπο αυτό, αφ´ενός θα δώσουμε ένα ηχηρό θεσμικό μήνυμα ως προς την κοινωνική αποστολή του ΔΣΑ και αφ´ετέρου ένα μήνυμα προς τους γνωστούς καιροσκόπους ότι υπάρχουν θεσμοί που λειτουργούν σε πείσμα της προσωπικής τους αδηφαγίας.

Μονάχα εκείνος που παλεύει το σκοτάδι, δικαιούται μερτικό στον ήλιο.

 

Μία ωραία απάντηση στους μαϊντανούς της δικηγορίας.

Αλλά ο Πρόεδρος του ΔΣΑ περί άλλα τυρβάζει.

Αντιγράφω με:

 

 Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021

Υπεράνω όλων το παράβολο



Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης

 

Αποτελεί είδηση των ημερών, εξ αφορμής προφανώς του ξεσαλώματος Κούγια, και το γεγονός, ότι ο Πρόεδρος του ΔΣΑ ζητεί να.... τροποποιηθεί ο νόμος, ώστε να μπορεί να κινεί αυτεπαγγέλτως πειθαρχική δίωξη εναντίον δικηγόρων που προσβάλλουν τους συναδέλφους με τη συμπεριφορά τους και παραβιάζουν τον κώδικα δεοντολογίας. Τί όριζε το άρθρο 152 του ν. 4194/2013 περί Κώδικος Δικηγόρων;

«Αρθρο 152 - Προκαταρκτική πειθαρχική εξέταση


1. Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου ευθύς ως λάβει αναφορά με την οποία καταγγέλλονται πειθαρχικά επιλήψιμες πράξεις δικηγόρου ή λάβει με οποιονδήποτε τρόπο γνώση από ανακοίνωση δικαστικής ή εν γένει δημόσιας αρχής σχετικά με την τέλεση τέτοιων πράξεων, παραγγέλλει τη διενέργεια προκαταρκτικής πειθαρχικής εξέτασης, αναθέτοντας την σε μέλος του Πειθαρχικού Συμβουλίου….»

           Έπρεπε, δηλαδή, να λάβει ο Πρόεδρος αναφορά οιουδήποτε για να κινηθεί ή να λάβει γνώση από ανακοίνωση δημόσιας Αρχής. Δεν μπορούσε να κινηθεί αυτεπαγγέλτως.


Το 2019 τροποποιήθηκε η διάταξη, ώστε να δοθεί η δυνατότητα αυτεπάγγελτης κίνησης στον Πρόεδρο του Πειθαρχικού Συμβουλίου, αλλά όχι στον Πρόεδρο του Συλλόγου. Πάλι καλά.


«1. ………... Ο Πρόεδρος του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου, ευθύς ως λάβει ιδία γνώση, με οποιονδήποτε τρόπο, πειθαρχικά επιλήψιμων πράξεων δικηγόρου ή δικηγορικής εταιρείας, μπορεί να παραγγείλει ανέξοδα τη διενέργεια προκαταρκτικής πειθαρχικής εξέτασης, αναθέτοντάς την σε μέλος του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου. ……»


     Τον Νοέμβριο του 2020, όμως, προ 4 μηνών δηλαδή, με τον ν. 4745 τροποποιήθηκε η εν λόγω διάταξη ως εξής:


«……...2. Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, ευθύς ως λάβει αναφορά με την οποία καταγγέλλονται πειθαρχικώς επιλήψιμες πράξεις δικηγόρου ή λάβει με οποιονδήποτε τρόπον γνώση από ανακοίνωση δικαστικής ή εν γένει δημόσιας αρχής για τέλεση τέτοιων πράξεων, διατάσσει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, την οποία αναθέτει σε μέλος του Πειθαρχικού Συμβουλίου. Αναφορά για την οποία δεν έχει κατατεθεί το νόμιμο παράβολο, καθώς και αναφορά η οποία δεν στηρίζεται στον νόμο ή είναι προδήλως αβάσιμη κατ` ουσία ή ανεπίδεκτη οποιασδήποτε εκτίμησης αρχειοθετείται με ανέκκλητη απόφαση του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου, η οποία ανακοινώνεται στον Πρόεδρο του Πειθαρχικού Συμβουλίου. Ανώνυμες αναφορές και καταγγελίες δεν λαμβάνονται υπόψη και αρχειοθετούνται αμέσως.».


     Έτσι, καταργήθηκε και η δυνατότητα του Προέδρου του Πειθαρχικού να κινηθεί αυτεπαγγέλτως. Το σημαντικότερο, όμως, είναι, ότι ……… ορίσθηκε πως αν η αναφορά δεν συνοδεύεται από παράβολο [ΣΗΜ: € 80], ουδείς ασχολείται μαζί της.


Τίθενται, λοιπόν, τα ακόλουθα ερωτήματα

Α] Γιατί, άραγε, στέρησε ο νομοθέτης τη δυνατότητα του Προέδρου του Πειθαρχικού να κινείται αυτεπαγγέλτως;

Β] Ο ΔΣΑ δεν πήρε χαμπάρι την τροποποίηση; Αν ναι, γιατί δεν αντέδρασε;
Γ] Γιατί ο Πρόεδρος του ΔΣΑ ζητεί τώρα να τροποποιηθεί ο νόμος, ώστε να μπορεί να κινηθεί αυτεπαγγέλτως; Δεν μπορεί π.χ. να υποβάλει αναφορά στον εαυτό του ή στον Πρόεδρο του Πειθαρχικού καταβάλλοντας το παράβολο;

Λέω εγώ τώρα!!

Σώτος



 

Σώτος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου