Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023

Οργή για το σκοταδισμό που θέλουν να επιβάλουν ακροαριστεροί φασίστες στα Α.Ε.Ι.

 Σαλεμένα ακροαριστερά φασισταριά , θέλουν να επιβάλουν με πρακτικές Ναζί, τις ηλίθιες ιδεοληψίες τους

Σε κυρίαρχο θέμα συζήτησης εντός των... πανεπιστημιακών κύκλων αλλά και ευρύτερα αναδείχθηκε, ύστερα από σχετικό δημοσίευμα του protothema.gr την Κυριακή 26 Μαρτίου, η άγρια κόντρα μερίδας φοιτητών με την καθηγήτρια Βάνα Νικολαΐδου-Κυριανίδου, πρόεδρο του τμήματος Φιλοσοφίας στη Φιλοσοφική σχολή του ΕΚΠΑ.
Υπενθυμίζεται ότι μέλη της φοιτητικής κίνησης «ΣΑΦ-ΕΑΑΚ/Συνεργασία Ανεξάρτητων Φιλοσοφικής» τις τελευταίες τρεις εβδομάδες εξαπολύουν μύδρους κατά της κας Νικολαΐδου. Με σκαιό και προσβλητικό τρόπο, πραγματοποιώντας πραξικοπηματικές παρεμβάσεις όπως η περικύκλωση του γραφείου της καθηγήτριας, η διακοπή του μαθήματός της κ.α. οι εκπρόσωποι της ΣΑΦ-ΕΑΑΚ, εν ονόματι -υποτίθεται- της πλειονότητας των συμφοιτητών τους βάλλουν συστηματικά κατά της προέδρου του τμήματος Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ.


Καταλογίζοντάς της, μεταξύ άλλων, ότι χαρακτήρισε σαν «φασίστες» τους διαδηλωτές στις κινητοποιήσεις για τα Τέμπη, ότι εξαιτίας της «στοχοποιούνται οι μαζικές λαϊκές διαδηλώσεις», ότι εκείνη «παλεύει με νύχια και με δόντια να μην αποδοθούν ευθύνες για τη δολοφονία στα Τέμπη», ή ακόμη και ότι «ενδεχομένως η Βάνα να έγραψε την ανακοίνωση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ για τις καταλήψεις».Οι δηλώσεις της κας Νικολαΐδου στο protothema.gr ώθησαν πολιτικούς, πανεπιστημιακούς και απλούς πολίτες να συνταχθούν με την καθηγήτρια. Χαρακτηριστικά, με ανάρτησή της στο Facebook, η πρώην υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου ανέφερε: «Σήμερα στο protothema.gr ως πρώτο θέμα (και μπράβο τους) μιλά η Πρόεδρος του τμήματος Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ κ. Βάνα Νικολαΐδου-Κυριανίδου. RESPECT!!! Υπάρχουν 'Καθηγηταί' εις τας Αθήνας. Η πολιτική του κατευνασμού δια της σιωπής, του κρύπτεσθαι και της δήθεν κατανόησης δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα. Αντίθετα, αποθράσυνε ελάχιστες μειοψηφίες (αλήθεια αυτοί οι φοιτητές θα έχουν καμία επίπτωση μετά την ανακοίνωση του κοσμήτορα;) βυθισμένες στην άγνοια και τον δογματισμό, με αποτέλεσμα να κρατούν όμηρο την πανεπιστημιακή κοινότητα με την βία. Και επειδή η βία δεν αντιμετωπίζεται με βία, χρειάζονται Λόγος και Θεσμοί. Οι καθηγητές να μιλήσουν, να αντισταθούν, να δώσουν πρότυπο, οι φοιτητές να κατανοήσουν την δύναμη της πλειοψηφίας, η Πολιτεία να υλοποιήσει θεσμούς και πρακτικές των αναπτυγμένων χωρών και οι αρχηγοί των κομμάτων να μην υπεκφεύγουν. Έχοντας υποστεί πολλαπλές μορφές βίας την περίοδο της Υπουργείας, μου ξερω ειδικά για τις γυναίκες τη γλώσσα που χρησιμοποιείται και τον σεξισμό που αυθόρμητα κινητοποιείται. Vasso Kindi, @Μαρια Ευθυμιου, Βάνα Νικολαΐδου-Κυπριανίδου, τρεις καθηγήτριες του ΕΚΠΑ βγήκαν μπροστά -όπως βέβαια και άλλοι και άλλες... όχι αρκετοί. Είχα πει κάποτε, όταν γράφαμε τον νόμο, στους καθηγητές Achilleas Gravanis και Joachim Grispolakis και στον αείμνηστο Βασίλη Παπάζογλου: 'Είμαστε δυο, είμαστε τρεις, δεν είμαστε χίλιοι δεκατρείς... ακόμα».


Στο ίδιο πνεύμα, ο καθηγητής Εφαρμογών Φυσικής και Φυσικής Περιβάλλοντος στο ΑΠΘ, Ορέστης Καλογήρου έγραψε στο Facebook ότι «η συνάδελφος Βάνα Νικολαΐδου-Κυριανίδου έχει τον απέραντο σεβασμό μου. Δίνει με μέγιστο θάρρος τον μοναχικό αγώνα της αξιοπρέπειας του πανεπιστημιακού δασκάλου. Φωτίζει τον σκοταδισμό των διωκτών της. Στο πανεπιστήμιο δεν επιτρέπεται η ελεύθερη έκφραση. Χωρίς να επιδιώκω την αυτοαναφορά, το έχω γνωρίσει από πρώτο χέρι. Βιωματικά το περιγράφω σαν το αίσθημα του βιασμού. Ιστορικά οι ομάδες αυτές μιμούνται τους μαθητές και φοιτητές της Πολιτιστικής Επανάστασης του Μάο. Που διαπόμπευαν στους δρόμους των κινεζικών πόλεων και χωριών τους δασκάλους τους εξευτελίζοντάς τους με τον χειρότερο τρόπο. Όμως δεν μπορούν να αγγίξουν την Κυρία Νικολαΐδου-Κυριανίδου. Γιατί έχει το ύψιστο ηθικό πλεονέκτημα: Υπερασπίζεται την ακαδημαϊκή ελευθερία. Με τεράστιο ψυχικό κόστος, βέβαια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου