Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021

Τί λέει τούτος ‘δω ρε;

 Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης

Έπεσε στα χέρια μου πόνημα συναδέλφου τινός εκλεγέντος στο ΔΣ δικηγορικού Συλλόγου τινός στις τελευταίες εκλογές για την ανάδειξη νέων δικηγορικών Αρχών. Δεν ξέρω, αν το πόνημα δημοσιοποιήθηκε, αλλά είναι τόσο μεστό, τόσο συνεκτικό, τόσο πραγματικό που δεν άντεξα να μην το αντιγράψω κατά την προσφιλή συνήθειά μου ως διαβόητου αντιγραφέως. 

 

«Συναγωνίστριες, συναγωνιστές ,

Τελείωσαν οι εκλογές. Αρχίζει η θητεία για το νέο ΔΣ. Θα είναι εύκολη για δυο λόγους:

 Ένα, γιατί τίποτε ουσιαστικό δεν μπορούμε να πετύχουμε και

Δύο, γιατί καμία κυβέρνηση δεν πρόκειται να υιοθετήσει μέτρο που δε

μας βλάπτει.

Ακόμη πιο εύκολες θαν’ οι σχέσεις με το δικαστικό σώμα: σημείο επαφής - άρα και τριβής - δεν υπάρχει ούτε για δείγμα. Ζούμε και δρούμε σε κόσμους παράλληλους.

Κι όσο για την επιμόρφωση, ενημέρωση κ.λπ., το χτίσιμο πάνω στην άμμο θα συνεχιστεί. Το λέω αυτό γιατί, ενώ τον πρώτο λόγο σε όλον τον κόσμο έχει για τους δικηγόρους και δικαστές η επιμόρφωση και η συμμόρφωση με τα ethics, σε μας αυτή η ελληνική λέξη, ως λέξη και πράξη, είναι άγνωστη. ´Αρα, οικοδομούμε γνώση χωρίς να έχουμε πιο  πριν θεμελιώσει ήθος.

 Πιστός στην αρχή μου πως ο καθένας πρώτα από το δικό του μετερίζι ας πολεμήσει, εγώ θα συνεχίσω να σας υπηρετώ. Κάθε φορά που θα δίνεται ευκαιρία, σε εκδηλώσεις, σε επιστημονικές συναντήσεις, θα φωνάζω σε ώτα μη ακουόντων αυτά που πιστεύω πως είν’ ωφέλιμο να ακούγονται, έστω κι αν δεν είναι εύηχα ή αρεστά.

 *    Πως υπολειπόμαστε σε θέματα ηθικής και επαγγελματικής επιμόρφωσης.

 *    Πως αντιμετωπιζόμαστε από την έδρα όχι ως εταίροι, αλλά ως κολλήγοι.

 *    Πως ενώ ο νόμος για μας ισχύει και έχει συνέπειες όταν περάσει ένα λεπτό, για το δικαστή δεν ισχύει κι αν περάσουν μήνες.

 *    Πως φτιάχνονται, κυρίως από το 2011 και μετά, νόμοι που ικανοποιούν μόνον ένα στόχο: τη δυσχέρεια στην απονομή της δικαιοσύνης και την  οικονομική επιβάρυνση του πολίτη με ταυτόχρονη μείωση του  εισοδήματος του δικηγόρου, ώστε να βουλιάξει πρώτα οικονομικά και  μετά κοινωνικά

 *    Πως αλλοιώς ισχύει ο νόμος για τις τράπεζες και τ’ απολειφάδια τους κι  αλλοιώς για τον κοσμάκη.

 *    Αυτά λοιπόν. Κι ό,τι άλλο σκεφτώ μέχρι την 31-12-2025, γεροί να είμαστε  και πρώτα ο Θεός, θα σας τα πω.

 *    Και πάλι ευχαριστώ όσους με ψήφισαν αλλά κι όσους δε με ψήφισαν: δεν είμαι τόσο προβλέψιμος όσο πρέπει, οπότε απλά συντάχθηκαν με τη λογική.»

         Εύγε δικέ μου!!!

Σωτος

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου