Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021

Υποχρεωτικό εμβολιασμό σε όλους, χωρίς καμία εξαίρεση προτείνει ο Γεροτζιάφας (ΣΥΡΙΖΑ)

Σε άρθρο του ο καθηγητής αιματολογίας και σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα, εξηγεί γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εναντίον του προστίμου: Επειδή το πρόστιμο δεν διασφαλίζει ότι θα εμβολιαστούν όλοι κι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να εμβολιαστούν, όλοι, καθολικά, υποχρεωτικά, χωρίς να υπάρχει "τρύπα" διαφυγής.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ: 

Άρθρο του καθηγητή Γρηγόρη Γεροτζιάφα, στο φίλα προσκείμενο στον ΣΥΡΙΖΑ ieidiseis.gr

 Βάζοντας πρόστιμο 100 ευρώ στους συνταξιούχους - που αντικειμενικά είναι μια οικονομικά αδύνατη κοινωνική κατηγορία, τα μέτρα εγκαθιδρύουν μια πρακτική οικονομικού εκβιασμού της μορφής  « θα εμβολιαστείς γιατί είσαι φτωχός και δεν μπορείς να γλυτώσεις ».


Ας σκεφτούμε όμως τι σημαίνει το πρόστιμο των 100 ευρώ

Ας δούμε το παράδειγμα ενός 67χρονου με εισόδημα 2.000 ευρώ τον μήνα (υπάρχουν και τέτοιοι συνταξιούχοι) που αποφάσισε για τους δικούς του λόγους να παίξει το bras de fer της άρνησης του εμβολίου - δηλαδή να ποντάρει την ζωή του στις πεποιθήσεις του. Πιστεύουμε σοβαρά ότι το πρόστιμο των 100 ευρώ τον μήνα θα τον οδηγήσει σε αλλαγή στάσης; Εφόσον μπορεί να επωμιστεί το κόστος, θα συνεχίσει να κυκλοφορεί ως ανεμβολίαστος άρα να εκτίθεται στον κίνδυνο λοίμωξης από τον ιό, να μεταφέρει και να διαδίδει το ιό στην κοινότητα κλπ

Αρα τα μέτρα έχουν ταξικό προφίλ. Οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα εξωθηθούν να εμβολιαστούν και εκείνοι με υψηλότερα εισοδήματα θα επιλέξουν αν θα εμβολιαστούν ή θα παραμείνουν πιστοί στις επιλογές τους. Με λίγα λόγια η υποχρεωτικότητα δεν υφίσταται και ο εμβολιασμός γίνεται και πάλι υπόθεση ατομικής ευθύνης. Αρα εξακολουθεί να ισχύει και το ατομικό δικαίωμα της άρνησης στον εμβολιασμό.

3. Δεν εξασφαλίζουν τις συνθήκες ανάπτυξης εμβολιαστικής κουλτούρας η οποία είναι απαραίτητη καθώς οδηγούμαστε σε κατάσταση επαναλαμβανόμενου εμβολιασμού (σήμερα είναι η 3η δόση, αύριο θα είναι η 1η δόση της 2ης γενιάς εμβολίου κλπ), καθώς δεν συνοδεύονται από κανένα πρόγραμμα εκπαίδευσης, ενημέρωσης, διαφώτισης του πληθυσμού. Δηλαδή δεν εξασφαλίζουν την δυνατότητα συνέχισης και ανάπτυξης μαζικού και διαρκούς εμβολιαστικού προγράμματος που είναι εξαιρετικά απαραίτητο για να δαμαστούν και τα επερχόμενα πανδημικά κύματα.

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός πρέπει να είναι καθολικός

Η χρήση του εργαλείου του εμβολιασμού πρέπει να γίνει με καθολικότητα. Κατά συνέπεια και o υποχρεωτικός εμβολιασμός πρέπει να είναι καθολικός.

Εφόσον η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να πείσει τον πληθυσμό να εμβολιαστεί (δηλαδή απέτυχε να κάνει αυτό που έκανε η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία) εφόσον δεν κατάφερε να οργανώσει την περίθαλψη των ασθενών ώστε να αποφευγχθεί η σημερινή δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία, ας εφαρμόσει σωστά, με δημοκρατικό τρόπο και με βάση τη αρχή της ισονομίας, το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού σύμφωνα με τις παρακάτω αρχές:

Υποχρεωτικός εμβολιασμός για όλους τους ενήλικες πολίτες ανεξάρτητα εισοδήματος, τάξης, τόπου κατοικίας.

Εφαρμογή «ποινών » που να διαπνέονται από τις αρχές της ισονομίας και να στηρίζονται στο βασικό εργαλείο που αποδεδειγμένα έχει δουλέψει στις χώρες με επιτυχημένα εμβολιαστικά προγράμματα: δηλαδή το πιστοποιητικό εμβολιασμου. Μια απλή ιδέα είναι να μην μπορούν οι ανεμβολίαστοι να έχουν πρόσβαση σε μέσα μαζικής μεταφοράς, δημόσιες υπηρεσίες, φορολογική ενημερότητα κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου