Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020

Μιχ. Ζορπίδης: «να αλλάξει αμέσως ο νόμος ώστε να μπορούμε να κάνουμε δωρεές»

Γιατί; Δεν μπορείτε; Τι είναι πάλι αυτό;
Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης προτίθεται να προβεί σε δωρεές συνολικού ύψους περί των 200.000 ευρώ για να καλύψει επείγουσες ανάγκες των νοσοκομείων, που ....
δίνουν τη μάχη τους εναντίον του Κορονοϊού, ωστόσο το ισχύων νομικό πλαίσιο δεν προβλέπει όλες τις δαπάνες ενώ απαγορεύει κάθε σχετική δαπάνη, άνω των 20.000 ευρώ!

Για το λόγο αυτό, με επείγουσα επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό και τους αρμοδίους υπουργούς ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Θ. Μιχάλης Ζορπίδης ζητά να γίνουν αλλαγές στον υφιστάμενο νόμο και προτείνει να επιτρέπονται οι δαπάνες για δωρεές προς νοσηλευτικά και προνοιακά ιδρύματα όταν η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως η σημερινή.

«Μέλημα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης είναι να βρίσκεται στο πλευρό των Αρχών και της Πολιτείας όταν η Πατρίδα μας περνά δύσκολες ώρες. Για το λόγο αυτό δωρίσαμε την προηγούμενη εβδομάδα θερμικές κάμερες στον Ελληνικό Στρατό που μάχεται στον Έβρο. Για τον ίδιο λόγο θέλουμε να δωρίσουμε υλικά και εξοπλισμό στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, που τα χρειάζονται αμέσως. Ωστόσο, ο ισχύων νόμος δεν μας το επιτρέπει. Δεν υπάρχει σχετικός κωδικός, συνεπώς δεν μας επιτρέπει να αγοράσουμε όλα τα υλικά που απαιτούνται, ενώ μας επιβάλει διαγωνισμό για ποσά άνω των 20.000 ευρώ! Η κρισιμότητα των στιγμών δεν μας δίνει τέτοιες πολυτέλειες. Το νομικό πλαίσιο πρέπει να αλλάξει. Θα πρέπει ο νόμος να δίνει το περιθώριο στα Επιμελητήρια να κάνουμε απ’ ευθείας αναθέσεις και να αγοράζουμε όποιον εξοπλισμό κρίνεται αναγκαίο, όταν έχουμε τόσο έκτακτες καταστάσεις», τονίζει στην επιστολή του ο Μιχάλης Ζορπίδης.
«Είναι τρελό να έχουμε χρήματα, να θέλουμε να τα διαθέσουμε, να υπάρχουν τόσα κενά και ελλείψεις στα νοσοκομεία και να καθόμαστε με τα χέρια σταυρωμένα επειδή έτσι λέει ο νόμος. Έχω ενημερώσει τις προηγούμενες ημέρες μέλη της κυβέρνησης και αναμένω τις κινήσεις τους», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ζορπίδης.