Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020

"Πόλεμος" στην Ιταλία για το Avigan

Οι Ιταλοί είναι πανικοβλημένοι κι όπως είναι φυσικό, κάθε αναφορά σε "αποτελεσματικό φάρμακο", γίνεται αμέσως η είδηση της ημέρας. Η Ιταλία ταράχθηκε από ένα βίντεο, ενός νεαρού Ιταλού εμπόρου, που πηγαινοέρχεται συχνά στην Ιαπωνία και....
ανέβασε ένα βίντεο από το Τόκυο, εξηγώντας στους Ιταλούς, ότι η ζωή στην Ιαπωνία, κυλάει σε φυσιολογικούς ρυθμούς, χάρις στο θαυματουργό Avigan.

https://www.facebook.com/profile.php?id=100012864362565



Οι Ιταλοί, που βλέπουν τους δικούς του να καταρρέουν σε νοσοκομεία, ο ένας πάνω στον άλλο, εξεγέρθηκαν κι άρχισαν να τηλεφωνούν κατά χιλιάδες, σε ΜΜΕ, σε νοσοκομεία και σε πολιτικούς.
Οπως καταλαβαίνετε, το νόημα των τηλεφωνημάτων ήταν "αφού υπάρχει φάρμακο, γιατί δεν μας το δίνετε. Γιατί δεν το αγοράζετε από την Ιαπωνία";

Την πίεση του κόσμου, μετέφεραν στην κυβέρνηση και τα μεγάλα ΜΜΕ της Ιταλίας, ζητώντας εξηγήσεις, γιατί δεν χορηγείται το Avigan. (ολόκληρη η ιστορία εδώ: https://www.ilpost.it/2020/03/23/avigan-coronavirus/)

Επώνυμοι Ιταλοί που γνωρίζουν γενική αποδοχή άρχισαν να φωνάζουν "μα πώς το απορρίπτετε χωρίς να το δοκιμάσετε;" (liberoquotidiano.it/avigan_vittorio_feltri) . "Ισως είναι μια φάρσα", λέει ο Feltri,  "όμως , πριν το απορρίψουμε ως τέτοιο, θα πρέπει να το δοκιμάσουμε. Εδώ στην Ιταλία, τα φάρμακα διακινούνται από μια δικτατορία, που έχει σκοπό το κέρδος κι όχι στη θεραπεία των ασθενών. Θέλω προσωπικά να το δοκιμάσω το φάρμακο και αναλαμβάνω τις συνέπειες, αν έχει παρενέργειες".

Στο Avigan αναφέρθηκε η Corriere della serra στο Κυριακάτικο φύλλο της 22/3 και τελικά ο Ε.Ο.Φ. της Ιταλίας, εξέδωσε δελτίου τύπου, στο οποίο αναφέρει:
"Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν δημοσιευμένες κλινικές μελέτες σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του φαρμάκου στη θεραπεία της νόσου COVID-19, παρά μόνο προκαταρκτικά δεδομένα".

Διαβεβαίωσε, ότι την επόμενη μέρα (23/3) θα επανεκτιμούσε τα δεδομένα, πράγμα που και έγινε, εδώ: https://www.aifa.gov.it/web/guest/-/favipiravir-aggiornamento-della-valutazione-della-cts και αναφέρει ότι το φάρμακο αξιολογείται κλινικά, στην Ιταλία πλέον, καθώς οι Ιταλοί (αλλά και οι Αμερικανοί και οι λοιποί Ευρωπαίοι, που δεν ενέκριναν το φάρμακο), δεν δείχνουν να έχουν εμπιστοσύνη στις κλινικές μελέτες της Κίνας.

Οι επόμενες 14 ημέρες, θα είναι καθοριστικές για το αν θα πάρει έγκριση στην Ιταλία το Avigan (και προφανώς και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες).

Πάντως, για τον ασθενή που είναι στην εντατική, οι "εγκρίσεις" είναι "ψιλά γράμματα", καθώς ψάχνει από κάπου να πιαστεί. Το κάθε κράτος όμως, πρέπει να εγκρίνει με υπευθυνότητα και αποδείξεις, κάποια φάρμακα, αφού μελετήσει και τις παρενέργειες, με ταχύτατες διαδικασίες φυσικά, όταν πρόκειται για μια τόσο επείγουσα κατάσταση.

Κι έτσι, όλη η Ιταλία κινείται στους ρυθμούς του Avigan και ο Ιταλός "Τσιόδρας", απαντά συνεχώς στην ίδια ερώτηση "γιατί δεν δίνετε στον κόσμο το Avigan"