Σάββατο 28 Μαρτίου 2020

Πότε αλλάζει η ώρα ;

Πότε αλλάζει η ώρα αναζητούν οι πολίτες εν μέσω απαγόρευσης κυκλοφορίας και κορονοϊού. Για όσους μένουν σπίτι πάντως μικρή σημασία έχει πότε αλλάζει η ώρα. Ωστόσο....
δείτε πότε πρέπει να γυρίσετε τα ρολόγια μια ώρα μπροστά.

Τα ξημερώματα της τελευταίας Κυριακής του Μαρτίου, όπως κάθε χρόνο, αλλάζει η ώρα. Τότε τίθεται σε εφαρμογή η θερινή ώρα και βάζουμε τους δείκτες των ρολογιών μία ώρα μπροστά.

Φέτος, αυτή η Κυριακή είναι στις 29 Μαρτίου 2020 όταν και οι δείκτες των ρολογιών θα πάνε μία ώρα μπροστά. Η επόμενη αλλαγή ώρας, θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο (του 2020) και ενδεχομένως και το Μάρτιο του 2021. Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει αποφασίσει την κατάργηση της αλλαγής ώρας το 2021.

Η πρώτη αναφορά που υπάρχει για χρησιμοποίηση της θερινής ώρας ήταν από τον Βενιαμίν Φραγκλίνο (Benjamin Franklin) σε ένα γράμμα του που δημοσιεύθηκε σε μία γαλλική εφημερίδα.

Στην Ελλάδα η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932 και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου όπου τα ρολόγια είχαν τεθεί μία ώρα μπροστά.

Πότε καταργείται η αλλαγή ώρας

Υπενθυμίζεται, ωστόσο, πως σε σχετική ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψηφίστηκε ο τερματισμός της αλλαγής της ώρας από χειμερινή σε εαρινή από το 2021.

Πιο συγκεκριμένα, με ψήφους 410 υπέρ και 192 κατά, η ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου ενέκρινε την πρόταση της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού («TRAN») για τη διακοπή του ισχύοντος συστήματος εξαμηνιαίων αλλαγών της ώρας, μεταξύ της εποχής του καλοκαιριού και του χειμώνα.

H αλλαγή ώρας θα σταματήσει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021 για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θέλουν να διατηρήσουν μόνιμα τη θερινή ώρα, ενώ για τα κράτη - μέλη που επιθυμούν τη χειμερινή ώρα, η αλλαγή θα γίνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου της ίδιας χρονιάς.

Οι χώρες έχουν περιθώριο μέχρι τον Απρίλιο του 2020 να αποφασίσουν ποια ώρα θα κρατήσουν.