Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020

Ποιά φάρμακα είναι αποτελεσματικά στη θεραπεία του κορωνοϊού

Όλος ο πλανήτης, αναζητά το φάρμακο για τη θεραπεία της πανδημικής νόσου, που προκαλεί ο covid-19 και κυρίως τη βαριά πνευμονία. Τα τελευταία νέα, από τις πιο έγκυρες πηγές του κόσμου είναι:


Σύμφωνα με το John Hopkins (https://www.hopkinsguides.com/hopkins/view/Johns_Hopkins_ABX_Guide/540747/all/Coronavirus_COVID_19__SARS_CoV_2__:

Το Remdesivir παραμένει το πιο πολλά υποσχόμενο φάρμακο.

Το  Avigan φαίνεται να είναι το πιο αποτελεσματικό, αλλά δεν κυκλοφορεί σε καμία σχεδόν χώρα του κόσμου, πλην Ιαπωνίας. Σήμερα όμως, καθηγητής φαρμακολογίας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι το φάρμακο εισήχθη από την Ιαπωνία και ήδη χορηγήθηκε σε ασθενείς στην Πάτρα.

Σύμφωνα με τον επικαιροποιημένο με ημ/νία 22.3.2020, οδηγό του John Hopkins για νοσοκομεία (https://www.hopkinsguides.com/hopkins/ub?cmd=repview&type=479-1112&name=3_538747_PDF) :
Favipiravir (φαβιπιραβίρη): This agent has been used in China to treat patients with COVID-19.
An open-label, nonrandomized clinical trial comparing favipiravir to LPV/RTV suggested that favipiravir reduced duration of viral shedding and led to more rapid improvement in chest CT findings.
35 An RCT comparing favipiravir to umifenovir reported that the 7-day "clinical recovery rate" was 61% for favipiravir and 52% for umifenovir (p=0.1). A statistically significant reduction in duration of fever was reported for favipiravir.
This drug is not approved by the U.S. FDA and is not available in the United States.

Σύμφωνα με το έγκυρο change.org
Favipiravir appears to be the ONLY drug shown to be effective against Covid-19.

Σύμφωνα με το "Γαληνό" (https://www.galinos.gr/web/drugs/main/substances/favipiravir/marketing)
Η φαβιπιραβίρη (favipiravir) μεταβολίζεται εντός των κυττάρων σε μορφή τριφωσφορικού ριβοσυλίου (favipiravir RTP) και ότι η μορφή αυτή της φαβιπιραβίρης αναστέλλει επιλεκτικά την RNA πολυμεράση που εμπλέκεται στην αντιγραφή του ιού της γρίπης.

Όλα τα τελευταία νέα για τις ερευνες διεθνώς εδώ:
https://www.sciencemag.org/news/2020/03/who-launches-global-megatrial-four-most-promising-coronavirus-treatments