Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019

Υμασται πχοια μεια κανωνηκοί χόρα

Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης

Καθότι καταργούνται τα κάπιταλ κοντρόλ και θα μπορούμε να βγάζουμε έξω ελεύθερα τα λεφτά που δεν έχουμε. Δεν έχει καμμία σημασία ότι οι τράπεζές «μας» δεν ελέγχονται από Έλληνες.

Και για δες μια σύμπτωση. Η τράπεζά μου, η μεγάλη μας φίλη, με ενημέρωσε - μόλις ανακοινώθηκε η άρση των κεφαλαιακών περιορισμών - ότι....
ο λογαριασμός μου «εθνικός όψεως» μετατρέπεται από 09.09 σε «business basic με μηνιαίο κόστος €2».

Δεν υπάρχουν πια ΤΕΙ, αλλά μόνον ΑΕΙ. Όπως παλιά λέγαμε «κάθε χωριό και γυμναστήριο κάθε πόλη και στάδιο», τώρα θα λέμε κάθε πόλη και Πανεπιστήμιο και με πολλές Νομικές σχολές, για να βγάζουμε δικηγόρους και δικαστές ως αυτοί που δέχονται να εξευτελίζονται προσερχόμενοι στη διάσκεψη των Προέδρων, για να απαντήσουν σε ερωτήσεις και του Τελοπόνη, ώστε να βαθμολογηθούν για τη θέση του Προέδρου και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Ερωτήσεις τύπου «ποία η θέση σας για το γεγονός ότι επαναλαμβάνεται η διαδικασία επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης;», στην οποίαν απήντησαν, λέει, ομοθυμαδόν «αυτό είναι θέμα που αφορά την εκτελεστική εξουσία και τη νομοθετική, στο βαθμό που η δεύτερη εμπλέκεται στη διαδικασία». Τί πιο φυσιολογικό; Πιο κανονικό;

Και Μαθηματικές Σχολές που δέχονται φοιτητές με βαθμό 3 στο μάθημα των Μαθηματικών κατά τις Πανελλήνιες. Και Γεωπονικές που πέρυσι δέχθηκαν φοιτητές με 15.000 μόρια, αλλά φέτος μόλις με 11.000. Και γαμώ τη Γαβρόγλειο παιδεία. Η υπουργός κ. Κεραμέως δήλωσε ότι θα εξετάσει το ζήτημα να τεθεί ως όρος εισαγωγής στα ΑΕΙ η βάση του 10/20 και θα το θέσει σε διάλογο. Δηλαδή πόσος διάλογος χρειάζεται για να κάνει το αυτονόητο; Ποιά λογικά επιχειρήματα θα διατυπωθούν, άραγε, για το ότι θα πρέπει να μπορείς να γίνεις φιλόλογος με 2/20 στα Αρχαία;

Και πωλητικούς διαθέτομεν που χλευάζουν την εκκένωση κτηρίων κατειλημμένων από αναρχοαυτόνομους, αντιεξουσιαστές, πρόσφυγες, μετανάστες, λαθρομετανάστες κ.λπ. Ο εξ αυτών, μάλιστα, διαμείνας και επί διετίαν εις Αιγάλεω [του Αιγαλέου κατά τους τυχόντας ελληνικής παιδείας εκφωνητάς του ραδιοφώνου] κ. Τζανακόπουλος μίλησε για μωρομάνες που εκδιώχθηκαν από κτήριο που ανήκει σε άλλον και όχι στον Τζανακόπουλο φυσικά. Το ίδιο και ο αριστερός ποσετάκιας της πωλητικής.

Παιδάκια σκοτώνονται από αδέσποτες σφαίρες, αλλά οι μπαλωθιές καλά κρατούν. Κι’ από μεθυσμένους οδηγούς. Ελικόπτερα χρησιμοποιούν αλάνες για ελικοδρόμια και μετά αναζητούμε τα αίτια της συντριβής τους.

 Και η χώρα ολόκληρη ένα πύρινο μέτωπο από πυρκαγιές που όλως συμπτωματικώς ξεσπούν νυχτιάτικα. Το λένε «εμπρησμό εξ αμελείας».

Αμέτρητοι πνιγμοί σε πισίνες και θάλασσες ελλείψει ναυαγοσωστών.

Ο εισπρακτικής φιλοσοφίας νόμος για την «τακτοποίηση» ακινήτων έφερε στην επιφάνεια αυτό που ήταν ήδη γνωστό, ήτοι ότι 999/1000 των ακινήτων παρουσιάζουν αυθαιρεσίες.

Κατά τα λοιπά μόνον 470.000 συντάξεις προς απονομή εκκρεμούν. Άλλες εδώ και 3 χρόνια, άλλες λιγότερο. Δυστυχώς ο Γκίνες δεν έχει θεσπίσει ρεκόρ για την αβελτηρία.

Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες ενθουσιασμένοι που θα ‘κονομήσουν, αφού θα εισάγουν προϊόντα αφειδώς χωρίς κεφαλαιακούς περιορισμούς. Λεμόνια, καρύδια, μήλα, πατάτες, μπανάνες, ντομάτες κ.λπ. Άσε που κάθε φορά που πάω για ψώνια βλέπω να διατίθεται και «λευκό τυρί», όχι φέτα.

Το ίδιο πωλητικό προσωπικό αυτοσυγχαίρεται που ψήφισε το νομοσχέδιο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων με 270 ψήφους. Και γαμώ την ομόνοια και τη συναίνεση. Ας μην ήταν 99% αντιγραφή αναγκαστικού ευρωπαϊκού δικαίου και θα βλέπαμε. Φοβερή εφεύρεση αυτή η προστασία. Παράδειγμα: αν έχω καταδικασθεί για ψευδομαρτυρία και προσέρχομαι μετά από καιρό να καταθέσω ως μάρτυς σε μία υπόθεση, δεν μπορεί κανείς να εμφανίσει την προηγούμενη καταδίκη μου, για να κλονίσει τη μαρτυρία μου, διότι κινδυνεύει με πρόστιμο και φυλάκιση.

Τώρα διορίζουμε τους δικούς μας και κατακρίνουμε τους προηγούμενους που διόριζαν τους δικούς τους. Τί πιο κανονικό;

Μίπος οίμασται αναίκαθαιν κανωνηκεί κε δαιν τω αιχουμαι αντειλοιφθί;

Σώτος