Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019

"Το Κόδρα να γίνει Μητροπολιτικό Πάρκο, όχι καφετέριες και κτήρια!"

του Μιχάλη Αγραφιώτη

Ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Στράτος Σιμόπουλος έχει ιδιαίτερη αγάπη στα... ιδιωτικά κεφάλαια.

Σε κάθε πρόταση που....
κάνει συμπεριλαμβάνει τους ιδιώτες επενδυτές- έτσι λοιπόν και στο νέο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Πολιτικό του Γραφείο με τίτλο “Ιδιωτικά κεφάλαια απαιτεί η αξιοποίηση των πρώην στρατοπέδων” (https://makpress.blogspot.com/2019/08/blog-post_76.html) προτείνει την αξιοποίηση από επιχειρηματίες των πρώην στρατοπέδων που παραχωρήθηκαν στους Δήμους για 99 χρόνια χωρίς αντάλλαγμα. Μεταξύ αυτών αναφέρεται και στο πρώην στρατόπεδο Κόδρα της Καλαμαριάς.

Η άποψή του είναι ότι αυτοί οι ανοιχτοί χώροι βρίσκονται “σε προνομιακά σημεία του αστικού ιστού της Θεσσαλονίκης” και μπορούν “να γίνουν πόλοι ανάπτυξης”. Με άλλα λόγια δηλαδή, μας λέει ότι είναι χώροι-”φιλέτα”.

Η εμπλοκή ιδιωτικών κεφαλαίων (δηλαδή επιχειρήσεων) στην αξιοποίηση δημόσιων χώρων σημαίνει ένα πράγμα: κτήρια και μαγαζιά.

Διότι το ιδιωτικό κεφάλαιο αποσκοπεί αποκλειστικά στο χρηματικό κέρδος.

Δεν περνά καθόλου από το μυαλό του Βουλευτή η περίπτωση ένας ελεύθερος χώρος να υπάρχει απλώς για τους πολίτες, χωρίς να παράγει χρηματικό κέρδος σε κανέναν, εκτός από το κέρδος του περιπάτου, της αναψυχής και του πνεύμονα πρασίνου μέσα την πόλη. Όχι, τέτοια (κακά) πράγματα δεν υπάρχουν στο Δελτίο Τύπου. Εκεί διαβάζουμε μια εμμονή με την “ανάπτυξη” και τα ιδιωτικά συμφέροντα.

Αυτό που επιθυμεί είναι οι ανοιχτοί χώροι να “γίνουν πόλοι ανάπτυξης”.

Όποιος έχει επισκεφτεί, όμως, μια οποιαδήποτε ευρωπαϊκή πόλη θα έχει διαπιστώσει την ύπαρξη πολλών και μεγάλων ανοιχτών πάρκων μέσα στον αστικό ιστό. Οι πολίτες κάνουν το περίπατό τους, οι οικογένειες κάνουν πικ νικ, τα νεαρά ζευγαράκια κάθονται στο γρασίδι. Άντε, το πολύ πολύ, μια καντίνα στη γωνία...

Αλλά ας μην πάμε μακριά: το βλέπουμε ακόμα και στις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες. Η Σόφια, τα Σκόπια, το Βελιγράδι, έχουν εντυπωσιακά πάρκα μέσα στις πόλεις που περιλαμβάνουν μέχρι και... ολόκληρα δάση!

Το "Νότιο Πάρκο", ένα από τα τέσσερα μητροπολιτικά πάρκα που βρίσκονται μέσα στην πόλη της Σόφιας

Το πρώην στρατόπεδο Κόδρα είναι ιδανικός τόπος για τη δημιουργία ενός Μητροπολιτικού Πάρκου. Αυτό έχουμε ανάγκη και σε αυτή τη λύση οφείλει να προσανατολιστεί το Δημοτικό Συμβούλιο. Ελπίζω να μην δούμε μια μέρα το Κόδρα μια απέραντη καφετερία ή μια αγορά καταστημάτων, “ήπια δομημένη ωστόσο”.

Δυστυχώς, στην Ελλάδα το μοντέλο ανάπτυξης που οραματίζονται οι Έλληνες πολιτικοί για τις ήδη κατεστραμένες πόλεις μας είναι η δόμηση, το τσιμέντο, τα καταστήματα, το πρόσκαιρο κέρδος.

Έτσι όπως πάνε, θα ζητήσουν και την... “αναπτυξιακή αξιοποίηση” των πεζοδρομίων που περπατάμε! Δεν παράγει κέρδος; Άρα άχρηστο!