Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2018

«Το επόμενο βήμα για το Ρουβίκωνα, θα είναι να αποκτήσει και περίπτερο στη ΔΕΘ»

Εισαγωγική Τοποθέτηση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη σε συνάντηση που είχε σήμερα με επιστημονικούς φορείς της Βορείου Ελλάδος.


Καλησπέρα σας,

Πολύ χαίρομαι που ξαναβρισκόμαστε σε αυτή τη συνάντηση, -την οποία πια έχουμε καθιερώσει, ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης- για μια ουσιαστική συζήτηση με τους επιστημονικούς φορείς της πόλης και με τους εκπροσώπους της Ακαδημαϊκής Κοινότητας, σε μια συγκυρία η οποία είναι κρίσιμη για τη χώρα, καθώς οδεύουμε προς εθνικές εκλογές. Στη Νέα Δημοκρατία αισθανόμαστε μεγάλη υποχρέωση να μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα σφιχτό προγραμματικό λόγο, χωρίς δεσμεύσεις τις οποίες δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε, και σεβόμενοι τη δέσμευση που είχα δώσει στην 1η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης για μία συμφωνία αλήθειας μεταξύ του κόμματός μας -κι εμού προσωπικά- και των πολιτών. Δεν θέλω να πω περισσότερα στην εισαγωγή μου. Θα σας ακούσω με προσοχή και θα επιχειρήσω να συνοψίσω συμπεράσματα από τις τοποθετήσεις σας στο τέλος της συνάντησής μας. Να πω ένα πράγμα μόνο, να κάνω ένα σχόλιο για μια είδηση της επικαιρότητας την οποία πληροφορήθηκα πριν από μία ώρα περίπου. Άκουσα ότι ο Ρουβίκωνας εισέβαλε και εδώ στη Θεσσαλονίκη, στον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος. Ίσως το επόμενο αίτημά του θα είναι να αποκτήσει και περίπτερο στην Έκθεση, αν κρίνω από την εξοργιστική ανοχή που η Κυβέρνηση και προφανώς και η νέα ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δείχνει σε αυτού του είδους τις παραβατικές συμπεριφορές.

Έχω πει και το επαναλαμβάνω και σε εσάς ότι δεν υπάρχει δημοκρατία χωρίς εφαρμογή του νόμου. Και δεν υπάρχει ευημερία χωρίς αίσθημα ασφάλειας. Η ασφάλεια, λοιπόν, και η τήρηση του νόμου και της τάξης θα αποκατασταθεί σε όλη την επικράτεια -και προφανώς και εδώ στη Βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη. Αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο αφορά ειδικά και την ακαδημαϊκή κοινότητα -και θα’ χουμε την ευκαιρία να το συζητήσουμε και στη συνέχεια- αλλά δεν μπορώ να δέχομαι ότι μία ολόκληρη χώρα διασύρεται κάθε εβδομάδα από μία οργάνωση, η οποία επιλέγει να παίρνει τον νόμο στα χέρια της, και μία κυβέρνηση η οποία την παρατηρεί με προκλητική αδιαφορία -προφανώς διότι αισθάνεται ότι έχει κάποιες ιδεολογικές εκλεκτικές συγγένειες με τέτοιου είδους δραστηριότητες. Ίσως της θυμίζουν το δικό της παρελθόν, το οποίο σήμερα θέλει να ξεχάσει.

Εν πάση περιπτώσει, αυτά τα φαινόμενα επί δικών μας ημερών θα τελειώσουν κι αυτή είναι μία δέσμευση η οποία είναι αδιαπραγμάτευτη. Αφορά όχι μόνο την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, αλλά ολόκληρη την επικράτεια.

Σταματώ εδώ για να μας δοθεί αρκετός χρόνος να σας ακούσω με προσοχή και θα επανέλθω για να τοποθετηθώ στο τέλος της συνάντησής μας επί ειδικών θεμάτων τα οποία θα θίξετε.