Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

Πάλι πρόβλημα με τη μεταφορά μαθητών;

Να λυθεί άμεσα το θέμα της μεταφοράς των μαθητών απαιτούν ....
μαθητές, γονείς και δήμος Θέρμης με κινητοποίηση τη Δευτέρα 1 Οκτωβρίου στο 2ο ΓΕΛ Μίκρας

Την άμεση και μόνιμη λύση του ζητήματος της μεταφοράς των μαθητών διεκδικούν γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί, καθώς και ο δήμος Θέρμης με την κινητοποίηση που διοργανώνουν τη Δευτέρα 1 Οκτωβρίου στις 08: 30 στο 2ο ΓΕΛ Μίκρας. Μαθητές γονείς και δήμος καλούν όλους να ενώσουν τις φωνές τους διεκδικώντας τη δωρεάν και ασφαλή μεταφορά των παιδιών ώστε να επιλυθούν άμεσα τα προβλήματα και να σταματήσει η έκθεση των παιδιών στους δρόμους.
Αναλυτικά, προβλήματα στη μεταφορά τους αντιμετωπίζουν οι μαθητές από το Πλαγιάρι που φοιτούν στο 2ο Γυμνάσιο Μίκρας, στον Τρίλοφο, που καλούνται να περπατήσουν πάνω από δύο χιλιόμετρα για να πάνε στο σχολείο και άλλα τόσα για να γυρίσουν σε έναν επαρχιακό δρόμο με πολλούς κινδύνους.
Ενενήντα πέντε μαθητές από την Καρδία, που φοιτούν στο 1ο Λύκειο Τριλόφου, με απόφαση της Περιφέρειας Κεντ. Μακεδονίας της οποίας αρμοδιότητα αποτελεί η μεταφορά των μαθητών, χρησιμοποιούν το τακτικό δρομολόγιο του ΟΑΣΘ. Το δρομολόγιο αυτό χρησιμοποιούν δεκάδες πολίτες για να πάνε στη δουλειά τους εκείνη την ώρα. Αποτέλεσμα είναι το λεωφορείο να γεμίζει με κόσμο, οι μαθητές να μην μπορούν να επιβιβαστούν και είτε να χάνουν την πρώτη ώρα, είτε να πηγαίνουν στο σχολείο με τα πόδια σε μια διαδρομή πολύ επικίνδυνη για την ασφάλειά τους.
Πέρα από αυτό, τα λεωφορεία της συγκεκριμένης γραμμής συχνά “μένουν” από βλάβη στο δρόμο λόγω της παλαιότητας του στόλου του ΟΑΣΘ.. Παρά τις πιέσεις ο ΟΑΣΘ δεν βάζει επιπλέον λεωφορείο την ώρα της προσέλευσης και της αποχώρησης των μαθητών με συνέπεια να μένουν μαθητές εκτός λεωφορείου ή να στριμώχνονται όρθιοι βάζοντας σε κίνδυνο την ασφάλειά τους σε ένα επαρχιακό δρόμο με ανηφόρες, κατηφόρες και επικίνδυνες στροφές.
Παρομοίως, οι μαθητές από το Ν. Ρύσιο που πηγάινουν στο 2ο Γενικό Λύκειο Μίκρας χρησιμοποιούν το αστικό λεωφορείο, έχοντας όμως να διασχίσουν στην επιστροφή έναν δρόμο ταχείας κυκλοφορίας με μεγάλο κίνδυνο. Επίσης οι μαθητές από το Ν. Ρύσιο που φοιτούν στο 2ο Γυμνάσιο Θέρμης πρέπει να περπατήσουν από 1,5 έως 2 χιλιόμετρα για να πάνε στο σχολείο και άλλα τόσα για να επιστρέψουν.

“Στο πλευρό των γονιών και των μαθητών που διεκδικούν το αυτονόητο, δηλαδή την ελεύθερη και ασφαλή πρόσβαση των μαθητών στα σχολειά και το δικαίωμα όλων στην εκπαίδευση είναι πάντα ο δήμος Θέρμης που ήδη από την περσινή χρονιά πιέζει τις αρμόδιες αρχές διεκδικώντας την έγκαιρη επίλυση αυτού του τόσο σοβαρού αιτήματος.
Δυστυχώς, παρά τις διαβεβαιώσεις της Περιφέρειας Κεντ. Μακεδονίας ότι έχει δρομολογηθεί η λύση, δεν υπάρχει αποτέλεσμα αυτός είναι και ο λόγος που κατεβαίνουμε σε κινητοποιήσεις” τονίζει ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Στέλιος Αποστόλου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε, η Ένωση Γονέων η σχολική κοινότητα του Δήμου Θέρμης προσανατολίζεται σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων απαιτεί με ευθύνη της κυβέρνησης και της Περιφέρειας Κεντ. Μακεδονίας “να λυθούν άμεσα τα προβλήματα στα συγκεκριμένα σχολεία και αγωνίζονται για ένα δημόσιο, δωρεάν και ασφαλές σύστημα μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία τους με κατάλληλα διαμορφωμένα και ασφαλή μέσα μετακίνησης, εξειδικευμένους οδηγούς και συνοδούς και απ’ ευθείας κρατική χρηματοδότηση.