Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018

Η κυβέρνηση υποθηκεύει την πολιτισμική ταυτότητα της Θεσσαλονίκης

Μνημεία, αρχαιολογικοί χώροι, κτίρια, στολίδια της Θεσσαλονίκης, μοναδικής αξίας, ακόμη και νοσηλευτικό ίδρυμα, φέρεται να ...
είναι μεταξύ των 1.955 ακινήτων που παραχωρούνται στο υπερταμείο, σύμφωνα με τη λίστα του υπουργείου Οικονομικών. Ακόμη και  ο Λευκός Πύργος το πλέον εμβληματικό μνημείο της πόλης, το ηχηρό σύμβολο της Θεσσαλονίκης θα δοθεί  για 99 χρόνια έναντι των οφειλών της χώρας προκειμένου να επισφραγιστεί  το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης. Ωστόσο, ο Λευκός Πύργος δεν αποτελεί το μοναδικό μνημείο της πόλης που παραχωρείται  στο υπερταμείο. Το αρχαιολογικό μουσείο, η Ροτόντα, η εκκλησία των Δώδεκα Αποστόλων, ένας μοναδικός βυζαντινός ναός του 11ου αιώνα, ακόμη και μέρος του τειχίσματος της πόλης.  Το κτίριο του υπουργείου  Μακεδονίας – Θράκης. Το νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς».  Η κυβέρνηση ισχυρίστηκε πως πρόκειται για λάθος. Όμως πως μπορεί να γίνει αυτό πιστευτό; Εδώ και ένα χρόνο είχε συσταθεί πολυμελής επιτροπή η οποία εξέταζε τα ακίνητα που θα περάσουν στα χέρια του υπερταμείου. Άρα η κυβέρνηση ή ισχυρίζεται ανακρίβειες ή δεν επέδειξε την απαιτούμενη επιμέλεια και έβαλε στη λίστα τυχαίους κωδικούς, πίσω από τους οποίους βρίσκεται η ιστορία και η αξιοπρέπεια των Ελλήνων πολιτών.
Το υπερταμείο σε σχετική ανακοίνωσή του, διαβεβαιώνει ότι δεν θα περάσουν στη δικαιοδοσία του, περιοχές που καλύπτονται από τη συνθήκη natura ή αρχαιολογικά μνημεία. Μα  ο Λευκός Πύργος δεν είναι αρχαιολογικό μνημείο είναι οθωμανικό και η Ροτόντα είναι βυζαντινό.
Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Τσακαλώτος, καλούνται να ξεκαθαρίσουν άμεσα και πλήρως το θέμα και να δώσουν συγκεκριμένες διευκρινίσεις για την τύχη των συγκεκριμένων ακινήτων, τα οποία δεν είναι απλώς νούμερα κωδικών στο κτηματολόγιο αλλά η ίδια η ιστορία της πόλης.