Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2018

Ποιός ήταν ο Σέρτζιο Πανούτσιο, με τον οποίο σύγκρινε τον Μητσοτάκη ο Καψώχας

"Η ομιλία του κ. Μητσοτάκη ήταν μία ιδεολογική σάλτσα διανθισμένη με εθνικιστικές αναφορές. Μιλάω για την εμμονή του σε ένα νεοφιλελεύθερο δόγμα ανάλγητο και ακραίο. Μιλάω για τις ιδιωτικοποιήσεις. Ακούγοντας το σύνολο της ομιλίας του το Σάββατο νόμιζα ότι άκουγα τον θεωρητικό του φασισμού, τον Σέρτζιο Πανούτσιο ο οποίος εισήγαγε στοιχεία εθνικισμού στην Ιταλία του Μουσολίνι".

ανέφερε στην εκπομπή "Εδώ ΣΥΡΙΖΑ", ο κυβερνητικός δημοσιογράφος Σωτήρης Καψώχας και....
σήκωσε θύελλα αντιδράσεων.

Ποιός ήταν όμως ο Σέργκιο Πανούντσιο ( Sergio Panunzio );

Ο Πανούντσιο γεννήθηκε στην Ιταλία, στις 20 Ιουλίου 1886 και πέθανε στις 8 Οκτωβρίου του 1944. Διετέλεσε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Περούτζια.
Ήταν ο θεωρητικός του "εθνικού συνδικαλισμού" στον οποίο στηρίχθηκε το φασιστικό κόμμα της Ιταλίας.
Ο Πανούντσιο ήταν ιδιαίτερα γοητευμένος από τη Μαρξιστική θεωρία και δίδασκε ότι ο συνδικαλισμός είναι η εξέλιξη του Μαρξισμού.
Ήταν λοιπόν δημόσιος υπάλληλος, ισχυρός υποστηρικτής του κράτους και αναθεωρητής του "Μαρξισμού", σε σημείο που έλεγε ότι ο κομμουνισμός στη Ρωσία δεν εφαρμοζόταν καλά, αφού ήταν "δικτατορία εναντίον του προλεταριάτου" και όχι "δικτατορία (υπέρ) του προλεταριάτου".
Σημαντικότερο βιβλίο του ήταν το "Ο Συνδικαλισμός και η κρίση του Σοσιαλισμού" (il sindacalismo e la crisi di socialismo).

"revolutionary socialist" 

Συνδικαλιστές όπως ο Πανούντσιο, υποστήριζαν ότι ο κομμουνισμός απέτυχε να εφαρμόσει τον Μαρξισμό, για αυτό και χρειαζόταν ένα καλύτερο Μαρξιστικό σύστημα, ο Φασισμός.

Like all revolutionary socialists, the syndicalists had little faith in democratic parliamentary procedures and, consistent with Sorel and Lenin, they sought a charismatic leader who would inspire the workers to action.

(περισσότερα εδώ και εδώ)

Τι σχέση λοιπόν μπορεί να έχει ο νεοφιλελεύθερος θιασώτης του ιδιωτικού τομέα Κυριάκος Μητσοτάκης, με τους θεωρητικούς του "καλύτερου Μαρξισμού";

Εκτός από υβριστής, είναι και απολύτως αστοιχείωτος ο Καψώχας, που προφανώς δεν διάβασε ούτε λέξη από τα Μαρξιστικά τσιτάτα του κρατιστή Πανούντσιο, απλώς πούλησε μούρη σε αμόρφωτους αριστερούς, με ένα φραστικό πυροτέχνημα.

makpress


σχετικό: Αντίδραση της ΝΔ για τις ηλιθιότητες Καψώχα