Δευτέρα, 3 Ιουλίου 2017

Νίμιτς από τα Σκόπια : "δεν περιμένουμε σπουδαίες εξελίξεις"

Την εκτίμηση ότι τους επόμενους μήνες «δεν θα ....
πρέπει να περιμένουμε δραματικές κινήσεις ή αλλαγές» γύρω από τη εκκρεμότητα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, διατύπωσε, κατά τη σημερινή συνάντηση που είχε με κυβερνητικούς αξιωματούχους στα Σκόπια, ο ειδικός απεσταλμένος του γγ του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.
«Δεν νομίζω ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να κάνω οριστικές και συγκεκριμένες προτάσεις. Νομίζω ότι χρειαζόμαστε μία περίοδο που οι δύο πλευρές θα μπορούν να μιλήσουν μεταξύ τους», ανέφερε σε δηλώσεις του αμέσως μετά τις συναντήσεις του με τον πρόεδρο Γκιόργκι Ιβανώφ, τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ και τον ΥΠΕΞ Νίκολα Ντιμιτρόφ.
Ο κ. Νίμιτς εξήγησε ότι δεν πρόκειται να συνεχίσει το ταξίδι του στην Αθήνα, δεδομένου, όπως είπε, ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, βρίσκεται στην Ελβετία, συμμετέχοντας στις συνομιλίες για το Κυπριακό.
Χαρακτήρισε πάντως ενθαρρυντικό το γεγονός ότι το θέμα του ονόματος βρίσκεται εκ νέου στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της κυβέρνησης Ζάεφ, προσθέτοντας πως «για να σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος είναι πολύ σημαντικό κάθε πλευρά να σκεφθεί σοβαρά τις θέσεις της, αλλά και να ακούσει προσεκτικά τις θέσεις της άλλης πλευράς». Όπως είπε, «έχουμε τώρα μία νέα κατάσταση και θα δούμε πώς θα εξελιχθεί».
Ερωτηθείς εάν κατά τις συναντήσεις που είχε στα Σκόπια άκουσε νέες ιδέες για το θέμα του ονόματος ανέφερε: «Δεν συζητήσαμε για κάποια συγκεκριμένη νέα άποψη για το όνομα. Δεν ήρθα με νέα πρόταση και η κυβέρνηση δεν παρουσίασε μία ιδιαίτερα διαφορετική άποψη. Συζητήσαμε για τη διαδικασία, συζητήσαμε για την εντατικοποίηση των σχέσεων μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών και για τη γενική θέση της εδώ κυβέρνησης να ανοιχθεί στους γείτονες και να λύσει τα προβλήματα στην περιοχή».

Βεβαιωθείτε ότι διαβάσατε τους Ορους σχολιασμού πριν αναρτήσετε το σχόλιό σας. Υπεύθυνος για κάθε σχόλιο είναι ο ίδιος ο σχολιαστής και η συμμετοχή του στη συζήτηση τεκμαίρει την ανεπιφύλακτη αποδοχή αυτού του όρου.