Κυριακή 23 Ιουλίου 2017

Τι είπε ο Βαρουφάκης για Τσίπρα και τι ζητά το Ποτάμι

Ο κ.Τσίπρας μέχρι τώρα έχει αποφύγει να μιλήσει για όσα ....
αδιανόητα αποκαλύπτει κατά καιρούς ο κ.Βαρουφάκης. Τώρα δεν δικαιούται να σιωπά. Τον καλούμε να τοποθετηθεί και να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει όλα αυτά τα τυχοδιωκτικά σενάρια που λέει ότι έχει καταγράψει ο πρώην κορυφαίος υπουργός του (το asset για τη χώρα, όπως τον αποκαλούσε). Το ύφος και το επίπεδο των συζητήσεων μόνο «Adults in the Room» δεν θυμίζουν. Επειδή όμως ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει όλα αυτά με δεκάδες δισεκατομμύρια, δικαιούται να μάθει την αλήθεια με πλήρη διερεύνηση όλης αυτής της σκοτεινής περιόδου. Και θα τη μάθει.


Τι λέει ο Βαρουφάκης

Πολιτικές αντιδράσεις προκαλούν αποσπάσματα από το βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη «Adults in the room», που δημοσιεύει η Καθημερινή, με διαλόγους που φέρεται να είχε ο πρώην υπουργός Οικονομικών με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα το καλοκαίρι του 2015.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Βαρουφάκης υποστηρίζει ότι το καλοκαίρι του 2015 ο κ. Τσίπρας σκέφτηκε να πάρει 16 δισ. ευρώ της ΕΚΤ από το θησαυροφυλάκειο της ΤτΕ. «Τι; Υπάρχουν 16 δισ. ευρώ σε μετρητά παραπεταμένα εδώ κι εκεί και εμείς δεν τα χρησιμοποιούμε για να φορτώσουμε τα ΑΤΜ και να τα κάνουμε να λειτουργούν κανονικά;» φέρεται, σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, να αναρωτήθηκε ο Πρωθυπουργός, την εβδομάδα πριν το δημοψήφισμα, όταν στη χώρα είχαν επιβληθεί capital controls.

Σύμφωνα πάντα με την «Καθημερινή», ο κ. Βαρουφάκης γράφει: Προσπάθησα να συγκρατήσω τον πρωθυπουργό, εξηγώντας του ότι δεν ήταν δυνατόν να απλώσουν χέρι στα χρήματα γιατί η κατάσχεσή τους θα ήταν κλοπή. «Μα, Γιάνη», διαμαρτυρήθηκε ο Αλέξης, «όταν το παιδί μου πεθαίνει της πείνας κι εγώ δεν έχω μία, έχω το ηθικό δικαίωμα να κλέψω ένα κουτί γάλα. Δεν είναι μια παρόμοια κατάσταση αυτή που ζούμε;». «Από πότε η κλοπή περιλαμβάνεται στο οπλοστάσιο της Αριστεράς;» ρώτησα. Τότε ο Φλαμπουράρης όρμησε να υπερασπιστεί τον προστατευόμενό του. «Εχουμε κάθε δικαίωμα», ούρλιαξε, «να πάρουμε αυτά τα λεφτά και να δώσουμε τέλος στο μαρτύριο του κόσμου».

Παράλληλα, κ. Βαρουφάκης επιμένει ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός του ζήτησε να ετοιμάσει ένα σχέδιο για την επόμενη ημέρα μετά από ενδεχόμενη έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη: «Θα χρειαστεί να συγκροτήσεις μια ομάδα για να προετοιμαστούμε, σε περίπτωση που μας ωθήσουν εκτός Ευρωζώνης. Να αρχίσεις δουλειά σύντομα πάνω σε αυτό». «Θα το κάνω, Αλέξη», απάντησα.

Η εφημερίδα γράφει ακόμη πως ο Γιάνης Βαρουφάκης στο βιβλίο του υποστηρίζει ότι το βράδυ του δημοψηφίσματος ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε φόβους για «πραξικόπημα ή ακόμη και νέο Γουδή».
Σύμφωνα με την «Καθημερινή», ο κ. Βαρουφάκης αφήνει να εννοηθεί ότι όσα μεταφέρει ως διαλόγους προέρχονται όχι μόνον από τις αναλυτικές σημειώσεις που κρατούσε αλλά και από ηχογραφήσεις των συνομιλιών του μέσω του κινητού του τηλεφώνου.