Κυριακή 30 Ιουλίου 2017

Ιστορία: Η αποτυχημένη προσπάθεια του Τσίπρα να ξεφύγει από τις δαγκάνες της "Δύσης" και του ΔΝΤ

Κι ενώ oι πολίτες της Βενεζουέλας καλούνται να εκλέξουν τα μέλη της νέας Συντακτικής Συνέλευσης εν μέσω βίαιων διαδηλώσεων, με τον πρόεδρο Μαδούρο να .....
πανηγυρίζει προκαταβολικά για το αποτέλεσμα της κάλπης, στο φως της δημοσιότητας έρχεται μία ακόμη αποκάλυψη για τις επαφές του Αλέξη Τσίπρα και των στενών συνεργατών του με το καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο.

Σε ρεπορτάζ του για τον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής», ο δημοσιογράφος Ιάσων Πιπίνης επικαλίεται τη μαρτυρία πρώην υπουργού της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, σύμφωνα με την οποία ο Αλέξης Τσίπρας σε επαφές που είχε με το καθεστώς Μαδούρο το 2013 διερευνούσε τη δυνατότητα προμήθειας πετρελαίου σε περίπτωση που η Ελλάδα έβγαινε από το ευρώ, αλλά και να μεσολαβήσει ο ίδιος ο πρόεδρος Μαδούρο στην Κίνα και τη Ρωσία προκειμένου να στηρίξουν τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει της επερχόμενης εκλογικής του νίκης,

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, που συμμετείχε ενεργά στις συζητήσεις εκείνης της περιόδου μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Βενεζουέλας, ο Αλέξης Τσίπρας, πριν ακόμη γίνουν οι εκλογές, φέρεται να «μιλούσε για έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη» ως επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ, προσδοκώντας «στήριξη από τη Βενεζουέλα, τη Ρωσία και την Κίνα».

«Ο Αλέξης Τσίπρας μάς έλεγε πως το κόμμα του από την αρχή είχε σχέδιο να βγάλει την Ελλάδα από το ευρώ. Από τη Βενεζουέλα ζητούσε να βοηθήσουμε δίνοντας στη χώρα σας πετρέλαιο. Πίστευε πως στην περίπτωση που η Ελλάδα έβγαινε από το ευρώ θα μπορούσε να βρει στήριξη από τη Βενεζουέλα, τη Ρωσία και την Κίνα», λέει ο πρώην κυβερνητικός αξιωματούχος της Βενεζουέλας, ωστόσο η ανταπόκριση της κυβέρνησης της λατινοαμερικανικής χώρας δεν ήταν η προσδοκώμενη : «Του εξήγησα ότι η Βενεζουέλα δεν θα μπορούσε να βοηθήσει την Ελλάδα δίνοντάς της πετρέλαιο. Και αν δώσει κάτι, του έλεγα, θα σας πάρει τα μισά, κυρίως λόγω της διαφθοράς που υπάρχει στο καθεστώς», διεκρινίζει ο πρώην υπουργός του Μαδούρο. Σημειώνεται επίσης πως εκείνη την εποχή η Βενεζουέλα είχε ήδη αρχίσει να βυθίζεται στην οικονομική κρίση και οι δυνατότητες που είχε το καθεστώς Μαδούρο να εγγυηθεί μια τέτοια στήριξη στην Ελλάδα ήταν ελάχιστες.

Λίγο καιρό αργότερα ήρθε και το μήνυμα του Νικολάς Μαδούρο, σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση, προς τον Αλέξη και τους Ελληνες πολίτες για το πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν τους εκβιασμούς των ξένων δανειστών, όπως έκανε στο παρελθόν και ο λαός της Βενεζουέλας.
«Ο λαός μας έτρωγε ζωοτροφές. Αλλά σπάσαμε τα δεσμά μας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Μη φοβάστε, Ελληνες και Ελληνίδες, αδέλφια μας! Ο δρόμος είναι να σπάσουμε τα δεσμά με το διεθνές χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Να αποτινάξουμε το ζυγό που προσπαθεί να ρουφήξει το αίμα των λαών, την εργασία των λαών, τον πλούτο των χωρών. Αυτός είναι ο δρόμος», είχε δηλώσει ο πρόεδρος Μαδούρο.

Οι αποκαλύψεις του πρώην υπουργού του όμως, δεν τελειώνουν εδώ καθώς στο ίδιο ρεπορτάζ έρχονται στο φως συγκλονιστικές λεπτομέρειες για το παρασκήνιο ταξιδιού του Αλέξη Τσίπρα μαζί με τον Νίκο Παππά και ένα ακόμη στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στη Μόσχα, τον Ιούλιο του 2013, όπου θα συναντούσαν τον πρόεδρο της Βενεζουέλας και άλλους βενεζουελανούς αξιωματούχους, που βρίσκονταν στη Ρωσία σε επίσημη επίσκεψη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του (Συνασπισμός 1/7/2013) είχε δικαιολογήσει τότε το εν λόγω ταξίδι του κ. Τσίπρα στη Ρωσία, με την ιδιότητα του αντιπροέδρου του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ), στο πλαίσιο «διμερών συναντήσεων με τις ηγεσίες των κομμάτων της κρατικής Δούμα», χωρίς να κάνει την παραμικρή αναφορά στις επαφές που είχε με αξιωματούχους της κυβέρνησης της Βενεζουέλας.

Οπως αποκαλύπτει ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, σκοπός του ταξιδιού του Αλέξη Τσίπρα ήταν να συναντήσει τον Μαδούρο, ο οποίος είχε αναλάβει την εξουσία στη Βενεζουέλα μόλις τρεις μήνες πριν, στις εκλογές που έγιναν τον Απρίλιο του 2013, μετά το θάνατο του ηγέτη της μπολιβαριανής επανάστασης, Ούγο Τσάβες, τον Μάρτιο του ίδιου χρόνου.

«Τον Ιούλιο του 2013 ο Αλέξης Τσίπρας μαζί με τον Νίκο Παππά και ένα ακόμη στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησαν ένα ταξίδι στη Ρωσία για να συναντήσουν τον Νικολάς Μαδούρο. Τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν ζητήσει από τον Νικολάς να τον συναντήσουν και εκείνος τους είπε το ραντεβού να γίνει στη Μόσχα, όπου θα βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη. Ο Νικολάς Μαδούρο είχε δώσει το “πράσινο φως” για τη συνάντηση αυτή λίγες μέρες πριν, από το Παρίσι όπου βρισκόταν, πάλι σε επίσημη επίσκεψη», αναφέρει ο πρώην υπουργός.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Νικολάς Μαδούρο την τελευταία στιγμή αποφάσισε να μη συναντήσει ο ίδιος τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Παππά, αλλά να στείλει τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησής του και τον υπουργό του επί ευρωπαϊκών θεμάτων. «Ο Αλέξης περίμενε δύο μέρες στο ξενοδοχείο στη Μόσχα για να συναντήσει τον Μαδούρο. Τελικά, όμως, ο Μαδούρο δεν εμφανίστηκε. Αντί αυτού εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ελίας Χάουα, ο οποίος κατ’ εντολήν του Μαδούρο τούς είδε και μίλησε μαζί τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή τη συνάντηση ζήτησε διάφορα πράγματα και ο Ελίας Χάουα τους έδωσε την υπόσχεση ότι θα τους στηρίξει. Σε αυτή τη συνάντηση στη Μόσχα συμμετείχε και ο στενός συνεργάτης του Νικολάς Μαδούρο και υπουργός για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, Τεμίρ Πόρας».

Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, ο Αλέξης Τσίπρας ζητούσε επίσης από το καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο να μεσολαβήσει στην Κίνα και τη Ρωσία, από όπου ήδη φέρεται να είχε ζητήσει στήριξη αλλά δεν έβρισκε ανταπόκριση. «Ο Αλέξης ζητούσε από τον Νικολάς να μεσολαβήσει στην Κίνα και τη Ρωσία, γιατί αυτές οι δύο χώρες ζητούσαν απίστευτα ανταλλάγματα από τον ΣΥΡΙΖΑ για να τον στηρίξουν», διηγείται ο αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να είπε: «Οι Ρώσοι και οι Κινέζοι μού ζητούν τρελά πράγματα για να με στηρίξουν. Σκεφτείτε ότι οι Ρώσοι μού ζήτησαν να τους παραχωρήσουμε μια αεροπορική βάση στην Κρήτη!».

«Τελικά, ο Νικολάς Μαδούρο δεν μεσολάβησε ποτέ σε αυτές τις δύο χώρες για τον Αλέξη Τσίπρα», λέει ο πρώην υπουργός και εξηγεί ότι «ο Αλέξης αργότερα, όταν συνειδητοποίησε ότι ούτε η Βενεζουέλα ούτε η Ρωσία αλλά ούτε και η Κίνα δεν θα μπορούσαν να τον βοηθήσουν, εγκατέλειψε την ιδέα της εξόδου από το ευρώ. Κατάλαβε πως ήταν χαμένο παιχνίδι».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου, όπως έχει αποκαλύψει ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, είχε επισκεφθεί και τη Βενεζουέλα μαζί με τον κύπριο δικηγόρο, έμπειρο στη διαχείριση offshore εταιριών, Αρτέμη Αρτεμίου. Σε εκείνο το ταξίδι, που δεν είχε ανακοινωθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, συμμετείχαν και εκπρόσωποι ελληνικής πετρελαϊκής εταιρίας, ενώ ο κ. Παππάς είχε ταξιδέψει και στην Καραϊβική με το ιδιωτικό λίαρ τζετ του αμφιλεγόμενου Λιβανέζου επιχειρηματία Μαχέντ Χαλίλ.

Η αποκάλυψη της επίσκεψης στη Βενεζουέλα του κορυφαίου υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς η κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν έχει δώσει εξηγήσεις για τον σκοπό αυτού του ταξιδιού. Επίσης η κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν έχει απαντήσει για το αν ο Λιβανέζος επιχειρηματίας Μαχέντ Χαλίλ, ο οποίος ερευνάται από τις ΗΠΑ για σοβαρές υποθέσεις διακίνησης κοκαΐνης και ξεπλύματος μαύρου χρήματος, έχει επισκεφθεί την Ελλάδα την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην εξουσία και, αν ναι, για ποιο λόγο ήρθε στη χώρα μας.

ΝΔ: ο κ. Τσίπρας είναι πολλαπλά εκτεθειμένος

Η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας από τις νέες αποκαλύψεις του «Ελεύθερου Τύπου» δεν άργησε. Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου καλείται ο Πρωθυπουργός να ενημερώσει άμεσα τους έλληνες πολίτες για τις σχέσεις του με τη Βενεζουέλα. Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:
«Μετά και το σημερινό δημοσίευμα του “Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής”, ο κ. Τσίπρας είναι πολλαπλά εκτεθειμένος για τα μυστικά ταξίδια του κ. Παππά στη Βενεζουέλα, παρέα με τον ειδικό των offshore και των Panama Papers κ. Αρτεμίου.

Αρκετούς μήνες μετά τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις της εφημερίδας για τη σχέση του κ. Παππά με τον κ. Αρτεμίου, δεν έχουν απαντηθεί τα δεκάδες ερωτήματα που έθεσε η Νέα Δημοκρατία σχετικά με τις σχέσεις τους και τον πραγματικό σκοπό του ταξιδιού τους στη Βενεζουέλα, τον Αύγουστο του 2013.
Σήμερα, μαθαίνουμε κάτι ακόμη πιο σοβαρό.

Οι κ. Τσίπρας και Παππάς, τον Ιούλιο του 2013, δηλαδή ένα μήνα πριν το ταξίδι των κ. Παππά και Αρτεμίου, βρέθηκαν στη Μόσχα και συζήτησαν την πιθανότητα παροχής βοήθειας από τη Βενεζουέλα στην περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
Η αποκάλυψη αυτή έρχεται να συμπληρώσει τα όσα έχουν υποστηρίξει τις τελευταίες ημέρες οι κ. Λαφαζάνης, Στρατούλης και Βαρουφάκης και εκθέτουν ανεπανόρθωτα τον κ. Τσίπρα, που δεν μπορεί να κρύβεται άλλο.
Έχει υποχρέωση να ενημερώσει τους Έλληνες πολίτες, που πληρώνουν το μάρμαρο των πολιτικών επιλογών του και της παροιμιώδους ανικανότητας του.

Πρέπει, σήμερα κιόλας, να δεχθεί την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής και να απαντήσει στα δεκάδες ερωτήματα και τον πραγματικό σκοπό των μυστικών ταξιδιών των κ. Παππά και Αρτεμίου στη Βενεζουέλα».


Τελικά, ο Αλέξης Τσίπρας κατάλαβε ότι όλα του τα όνειρα ήταν εφιάλτες, ότι στηριξη είχε, έχει και θα έχει μόνο από τα αφεντικά που μισεί, ότι Κίνες, Ρωσίες κλπ τριτοκοσμικοί είναι φαφλατάδες, που δεν έχουν και δεν μπορούν και δυστυχώς δεν μπορέσαμε να πετύχουμε αυτό που τον συμβούλεψε ο Μαδούρο: "ο λαός μας έτρωγε ζωωτροφες, αλλά τελικά ξεφύγαμε από το ΔΝΤ". Θα ήταν Θεϊκά δίκαιο και σωστό, να φτάσει και η Ελλάδα σε αυτό το σημείο. Να τρέφονται για ένα διάστημα οι δημόσιοι υπάλληλοι ψηφοφόροι του Αλέξη με ζωωτροφές, ώστε να ζήσουν το αριστερό όνειρο στην πράξη. Δυστυχώς ο Αλέξης έκανε πίσω και δεν έζησαν το όνειρο, οπότε μυαλό δεν έβαλαν και θα μας ταλαιπωρούν για δεκαετίες ακόμη με τις οραματικές μπαρούφες και την ουτοπία τους.