Κυριακή, 23 Ιουλίου 2017

Σκληρή ανακοινωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

"Η κυβέρνηση επιχειρεί συστηματικά την πλήρη υποταγή και χειραγώγηση της Δικαιοσύνης, ώστε να λειτουργεί όχι ως ανεξάρτητη εξουσία αλλά ως κυβερνητικός μηχανισμός" τονίζει...
η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) σε ανακοίνωσή της, υπογραμμίζοντας πως «υπουργοί και βουλευτές εκτοξεύουν καθημερινά αστήρικτες κατηγορίες σε βάρος δικαστών και εισαγγελέων για μεροληπτικές αποφάσεις και ύπαρξη σκοπιμοτήτων που στόχο έχουν δήθεν την παρεμπόδιση του Κυβερνητικού έργου«.
Η ΕΔΕ επισημαίνει, ότι «επιχειρούν να τρωθεί το κύρος της Δικαιοσύνης ώστε να μπορούν να την ελέγχουν ευκολότερα και να εμφανιστούν οι ίδιοι ως μοναδικοί υπερασπιστές της νομιμότητας και «γνήσιοι εκφραστές του κοινού συμφέροντος», ακολουθώντας το παράδειγμα της Τουρκίας και της Πολωνίας, οι κυβερνήσεις των οποίων είτε με διώξεις κατά δικαστικών λειτουργών είτε με ωμές νομοθετικές παρεμβάσεις καταργούν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης».

Για τις εξελίξεις στην Πολωνία, αναφέρει η ΕΔΕ, «έχει εκδοθεί ήδη «αίτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών στον Πρόεδρο της χώρας και υπάρχει μεγάλο κύμα διεθνών αντιδράσεων» και προσθέτει πως «ο δικαστικός έλεγχος των νόμων, που θωρακίζει ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα από κρατικές αυθαιρεσίες, θεωρείται πλέον εμπόδιο στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς».

Παράλληλα, αναφέρει ότι «στην απόπειρα ελέγχου και υποταγής της Δικαιοσύνης, χρησιμοποίησαν από τους πιο βρώμικους μηχανισμούς που διαθέτει το κράτος: το παρακράτος ευτυχώς ελάχιστων διαθέσιμων ‘δημοσιογράφων’ – έμμισθων κονδυλοφόρων» και οι εντολείς τους, «καλύπτονται συχνά πίσω από «ασυλίες» και προνόμια και παραμένουν στο παρασκήνιο, χρησιμοποιώντας ενίοτε το κοινοβουλευτικό βήμα, για βολικούς μονολόγους», ενώ «οι ίδιοι οι εντολοδόχοι δεν έχουν να χάσουν τίποτα αφού οι συκοφαντίες και οι μηχανορραφίες είναι το κύριο επάγγελμά τους».

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων αναφέρει ότι «στο στόχαστρο αυτών των κύκλων μπήκε από χθες και ο Α’ αντιπρόεδρος της Ένωσης, που σήκωσε μεγάλο βάρος της ανυποχώρητης μάχης της Ένωσης για την δικαστική ανεξαρτησία και την Δημοκρατία, με έωλες και ανυπόστατες λασπολογίες».

Τέλος, η ΕΔΕ διαμηνύει «στους διάφορους σκευωρούς και στους προστάτες τους ότι η Ένωσή μας θα πράττει το καθήκον της, που είναι η κατοχύρωση του ελεύθερου δικαστικού φρονήματος και η συνταγματική ομαλότητα, με οποιοδήποτε τίμημα, χωρίς να φοβάται από τέτοιου είδους πιέσεις, που αντίθετα δυναμώνουν την προσήλωσή μας».

Βεβαιωθείτε ότι διαβάσατε τους Ορους σχολιασμού πριν αναρτήσετε το σχόλιό σας. Υπεύθυνος για κάθε σχόλιο είναι ο ίδιος ο σχολιαστής και η συμμετοχή του στη συζήτηση τεκμαίρει την ανεπιφύλακτη αποδοχή αυτού του όρου.