Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Στο παιχνίδι της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΘ ο Ιβάν Σαββίδης

Τέσσερις υποψήφιοι όμιλοι θα καταθέσουν ....
προσφορές για το 67% του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) στον σχετικό διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ. Η σχετική προθεσμία, που βρίσκεται σε εξέλιξη από το καλοκαίρι του 2014, εκπνέει την Παρασκευή στις 19.00 ώρα Ελλάδος και οι φάκελοι με τις δεσμευτικές προσφορές και την απαραίτητη τεκμηρίωση θα κατατεθούν στο γραφείο της Morgan Stanley στο Λονδίνο. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», προσφορές θα καταθέσουν το σχήμα της Deutsche Invest Equity Partners, σε κοινοπραξία με τη θυγατρική της CMA CGM, Terminal Link και τον όμιλο Σαββίδη, η εκ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ορμώμενη Dubai Ports World, η ιαπωνική Mitsui & Co. και η International Container Terminal Services Inc από τις Φιλιππίνες.

Οι πληροφορίες περί συσχετισμού οιουδήποτε από τα παραπάνω σχήματα με την Cosco που έχει εξαγοράσει την πλειοψηφία του ΟΛΠ διαψεύδονται αρμοδίως. Αντιθέτως, κύκλοι σε γνώση των προβληματισμών της Cosco, σημειώνουν στην «Κ» πως «ο κινεζικός όμιλος εξετάζει τη μορφή της αντίδρασής του στις διακρίσεις που έλαβαν χώρα στον ΟΛΘ σε σχέση με τον ΟΛΠ, καθώς τελικά στον Πειραιά πουλήθηκε μόλις το 51% με το 16% υπό αιρέσεις και στη Θεσσαλονίκη δίδεται το 67% με πολύ λιγότερες δεσμεύσεις».

Υπενθυμίζεται πως το ύψος των δεσμευτικών προσφορών που θα πρέπει να αναλάβει ο επενδυτής προσδιορίζεται στα 180 εκατομμύρια ευρώ και ο χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσής τους ορίζεται στη σύμβαση παραχώρησης στην επταετία.

Επίσης, τίθεται στόχος για αύξηση του όγκου διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων στις 550 χιλιάδες ΤΕU σε ορίζοντα 9 ετών. Ο ανάδοχος θα αναλάβει τη διαχείριση, ανάπτυξη και εκμετάλλευση του ΟΛΘ Α.Ε. για 40 χρόνια με βάση τη σύμβαση παραχώρησης μεταξύ Δημοσίου και εισηγμένης.

Σε κάθε περίπτωση, την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών για τον ΟΛΘ αναμένεται να ακολουθήσει μια μακρά διαδικασία, αφού θα ζητηθούν κατά πάσα βεβαιότητα από το ΤΑΙΠΕΔ και βελτιωμένες προσφορές από τους υποψηφίους σε μια οιονεί δεύτερη πλειοδοτική διαδικασία.