Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

Ισλαμικός τρόμος στο Λονδίνο

Η επίθεση σημειώθηκε χθες νωρίς το απόγευμα, όταν ένας γενειοφόρος και ....
μαυροντυμένος άνδρας έριξε το αυτοκίνητο που οδηγούσε πάνω στο πλήθος που βρισκόταν στη γέφυρα του Ουεστμίνστερ, απέναντι από το Μπιγκ Μπεν, πριν μαχαιρώσει μέχρι θανάτου έναν αστυνομικό στην προσπάθειά του να διεισδύσει μέσα στο βρετανικό κοινοβούλιο. Ο δράστης, ο οποίος έδρασε μόνος, σύμφωνα με τους ερευνητές, και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάλυψη ευθύνης για την πράξη του, στη συνέχεια «σκοτώθηκε από έναν άλλον αστυνομικό», σύμφωνα με τον διοικητή της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας Μαρκ Ρόουλι.
«Δεν θα κάνω σχόλιο για την ταυτότητα του δράστη (...), αλλά προκρίνουμε το σενάριο της ισλαμιστικής τρομοκρατίας», δήλωσε χθες το βράδυ ο Ρόουλι.
Η επίθεση προκάλεσε πανικό στο κέντρο του Λονδίνου: περαστικοί άρχισαν να τρέχουν, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στους δρόμους και το κοινοβούλιο αποκλείσθηκε με οδοφράγματα.
Οι τραυματίες από την επίθεση ανέρχονται σε 40 και σε αυτούς περιλαμβάνονται τρεις Γάλλοι μαθητές Λυκείου που βρίσκονταν σε σχολικό ταξίδι. Η κατάσταση δύο εκ των μαθητών θεωρείται σοβαρή. Μεταξύ των τραυματιών βρίσκονται και δύο Ρουμάνοι υπήκοοι, πέντε Νοτιοκορεάτες τουρίστες και ένας Πορτογάλος.
Σε δηλώσεις της από την πρωθυπουργική κατοικία της Ντάουνινγκ Στριτ, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έκανε λόγο χθες το βράδυ για «διεστραμμένη» επίθεση. «Οι δυνάμεις του κακού δεν θα μας διαιρέσουν», διαμήνυσε μετά από διυπουργική συνεδρίαση για την αντιμετώπιδη της κρίσης.
Πρόκειται για την πιο φονική επίθεση που σημειώνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά τις επιθέσεις καμικάζι της 7ης Ιουλίου 2005 κατά τις οποίες έχασαν τη ζωή τους 56 άτομα.