Αυτό έγραψε η μοίρα: ένας "αριστερός" να εγκαινιάσει περιχαρής, μαζί με τη μισή "αριστερή" και πρώην αντι-αμερικανική κυβέρνησή του, τον αγωγό Αμερικανικών συμφερόντων, μετά την κατάργηση του "ρωσικού αγωγού" ο οποίος δεν είχε καμία τύχη στη χώρα που ανήκει στη δύση...
Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, για την εγκαινίαση των εργασιών κατασκευής του ελληνικού τμήματος του αγωγού Trans-Adriatic Pipeline (TAP), ο οποίος αναμένεται να μειώσει την εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσική GAZPROM, με κοιτάσματα του Αζερμπαϊτζαν, που αγόρασε η BP έναντι 45 δις δολαρίων.
Ο Πρωθυπουργός έφτασε στις 10.30 το πρωί στη Θεσσαλονίκη και κατευθύνθηκε στο ξενοδοχείο "MET", όπου στις 12.45 θα έχει διμερή συνάντηση με τον Γεωργιανό ομόλογό του, Γκιόργκι Κβιρικασβίλι.
Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας να συναντηθεί με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για τις ενεργειακές σχέσεις Αμος Χόκστιν και τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για θέματα ενέργειας, Μάρος Σέφτσοβιτς, με τους οποίους θα έχει προγραμματισμένες συναντήσεις ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης.
Στις 3 μ.μ. θα αρχίσει στο ξενοδοχείο "MET" η κεντρική εκδήλωση, στην οποία θα μιλήσουν ο Έλληνας πρωθυπουργός και οι επίσημοι προσκεκλημένοι από το εξωτερικό. Θα ακολουθήσει η τελετή υπογραφής στον χώρο του Λιμανιού και η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί στις 5 το απόγευμα.
Τον κ. Τσίπρα θα συνοδεύουν οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης και οι υφυπουργοί Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, Δημήτρης Μάρδας και Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά.
Το Αζερμπαϊτζάν θα εκπροσωπήσουν ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Γιακούμπ Εγιούμποβ και ο υπουργός Ενέργειας Νατίγκ Αλίγιεβ. Την Αλβανία θα εκπροσωπήσουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νίκο Πελέσι και ο υπουργός Ενέργειας Ντάμιαν Γκικνούρι, τη Βουλγαρία ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τόμισλαβ Τόντσεβ και η υπουργός Ενέργειας Τεμενούζκα Πέτκοβα, τη Γεωργία ο πρωθυπουργός Γκιόργκι Κβιρικασβίλι, o υπουργός Εξωτερικών Μίκελ Γιανελίτζε και ο υπουργός Ενέργειας Κάκα Καλάτζε, την Ιταλία ο υπουργός Επικρατείας Κλαούντιο ντε Βιντσέντι και ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Κάρλο Καλέντα, την Τουρκία ο υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ, την Ελβετία ο υφυπουργός Ενέργειας Βάλτερ Στέινμαν, τις ΗΠΑ ο ειδικός απεσταλμένος Άμος Χόκστιν και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο αντιπρόεδρος αρμόδιος για θέματα ενέργειας Μάρος Σέφτσοβιτς.