Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

Πόθεν έσχες που δεν διαφωτίζουν. Κάτι πρέπει να αλλάξει

Στη δημοσιότητα δόθηκαν, σήμερα, μετά από τριετή καθυστέρηση, οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των Βουλευτών και Ευρωβουλευτών (Πόθεν Έσχες) καθώς..
και των υπευθύνων για τα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων. Κατά πάγια πρακτική δημοσιοποιούνται μία φορά κάθε έτος για ένα μόνο μήνα.

Ο σύντομος χρόνος δημοσιοποιήσης δικαιολογείται από τη Βουλή με το επιχείρημα ότι οι δηλώσεις περιέχουν «προσωπικά δεδομένα», τα οποία προστατεύονται από το νόμο ως ατομικά δικαιώματα. Η προστασία τους υποχωρεί προσωρινά στην υπηρεσία των αρχών της διαφάνειας και της λογοδοσίας.

Οι δηλώσεις αφορούν στο έτος 2013, δηλαδή την χρήση του 2012. Σύμφωνα, πάντως, με ανακοίνωση του προεδρείου της Βουλής, θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε να επισπευσθούν οι διαδικασίες και τον ερχόμενο Οκτώβριο να δημοσιοποιηθούν τα «Πόθεν ‘Εσχες» του 2014, που αφορούν στην χρήση του 2013.

Το Vouliwatch, στο πλαίσιο του σκοπού του για υποστήριξη και προώθηση της διαφάνειας και της ανοιχτότητας, καλεί, σήμερα την ελληνική Βουλή να αλλάξει τον τρόπο και χρόνο δημοσίευσης των δεδομένων αυτών, να “ανοίξει” τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης που αναρτά, ώστε να είναι επεξεργάσιμες και αναζητήσιμες από τους πολίτες και, κυρίως, να διατηρεί τα στοιχεία αυτά στην ιστοσελίδα της μόνιμα ή τουλάχιστον για μία Βουλευτική θητεία.

Οι Βουλευτές, ως δημόσια πρόσωπα, συναινούν στον έλεγχο της δραστηριότητάς τους από τους πολίτες που εκπροσωπούν και τους εκλέγουν και, ως εκ τούτου, οφείλουν να στηρίζουν ενεργά τη νομοθεσία και τις πρακτικές που ενισχύουν την κοινοβουλευτική και πολιτική διαφάνεια, όπως εφαρμόζεται ήδη σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη: για παράδειγμα, στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπάρχει σχετικό μητρώο στο οποίο είναι μονίμως αναρτημένες οι περιουσιακές δηλώσεις των μελών του Κοινοβουλίου τους, από το 1997 μέχρι σήμερα και με υποχρέωση ενημέρωσής τους (update) κάθε 2 μήνες!

Το Vouliwatch, από σήμερα, θα ενημερώνει διαρκώς τα προφίλ των Βουλευτών και Ευρωβουλευτών με τα δημοσιευμένα οικονομικά τους στοιχεία και θα τους καλέσει να δώσουν τη συγκατάθεσή τους, ώστε να παραμείνουν αναρτημένα στην πλατφόρμα μας και μετά την πάροδο του ενός μήνα που προβλέπεται από την Βουλή, με την ελπίδα να ανταποκριθούν θετικά.

Με αυτόν τον τρόπο θα κάνουμε ένα συμβολικό βήμα προς την αναγκαία διαφάνεια και λογοδοσία που χρειάζεται να επιδείξει το πολιτικό μας σύστημα.

Διαβάστε εδώ την άποψη του Vouliwatch για το λαβυρινθώδες πλαίσιο που καλύπτει τη δημοσίευση των πόθεν έσχες στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου