Τρίτη 3 Μαΐου 2016

Το ελληνικό λάθος με τον Ρανιέρι και την κατάκτηση του πρωταθλήματος από τη Λέστερ

Ο Ιταλός προπονητής ποδοσφαίρου Κλαούντιο Ρανιέρι που είχε την ευθύνη της μικρής και άσημης ποδοσφαιρικά ομάδας Λέστερ της Αγγλίας έγραψε μια από τις πιο λαμπρές σελίδες του παγκόσμιου ποδοσφαίρου κερδίζοντας τον τίτλο της PREMIER LEAGUE απέναντι στα μεγαθήρια του Βρετανικού ποδοσφαίρου κι έχοντας...
1/ 5.000 πιθανότητες να το πετύχει!

Το γεγονός σχολιάζεται έντονα στα ελληνικά social media, από την αναμενόμενη οπτική γωνία:
"ο άνθρωπος, που εκδιώχθηκε από την Εθνική ομάδα της Ελλάδας, πέτυχε έναν άθλο στην πολύ προηγμένη Βρετανία".

Ναι, αλλά αυτό δε σημαίνει τίποτε ! Χιλιάδες Ρανιέρι πέρασαν από την Ελλάδα -προπονητές και ποδοσφαιριστές- και απέτυχαν. Και ιδιαίτερα από τον ΠΑΟΚ !
Η περίπτωση Ρανιέρι, δείχνει το πρόβλημα της Ελλάδας : όντως δεν αποδίδουν εδώ ! Δεν τους διώχνουμε άδικα. Πράγματι, αυτοί οι επιτυχημένοι οπουδήποτε αλλού, στην Ελλάδα είναι όντως ανύπαρκτοι. Χαρακτηριστικό φρέσκο παράδειγμα, ο μεγάλος Μπερμπάτοφ, που στην Ελλάδα, δεν ακούμπησε μπάλα -όπως αναμέναμε άλλωστε στο makpress και το γράψαμε από την πρώτη μέρα (1/9/2015, δείτε εδώ και 2/9/2015, δείτε εδώ).

Το πρόβλημα λοιπόν της εθνικής Ελλάδας, μοιάζει με αυτό του ΠΑΟΚ και αγγίζει τα όρια του μεταφυσικού: είναι απολύτως βέβαιο για τον ΠΑΟΚ, ότι και τον Μέσι να φέρει, δεν θα ακουμπήσει μπάλα ! Θα φαντάζει ως το απόλυτο παλτό.

Άρα, θα πρέπει να ψάξουμε τις αιτίες.
Μια πρώτη εξήγηση είναι ότι στην Ελλάδα, είμαστε βιαστικοί, δεν περιμένουμε να φανούν τα αποτελέσματα της δουλειάς κ.λ.π, αλλά αυτή η θεωρία διαψεύστηκε στην πράξη.
Ο ΠΑΟΚ έδωσε πάααρα πολύ χρόνο στον φτασμένο Χουμπ Στέφενς, αλλά αυτός έκανε τον ΠΑΟΚ να παίζει χειρότερα από ομάδα Γ΄ ερασιτεχνικής.

Άρα, είμαστε μια sui generis χώρα αθλητικά, όπου κομβικό ρόλο παίζει η "χημεία". Ελάχιστοι άξιοι άνθρωποι, μπορούν να επιβιώσουν εδώ την αξία τους, επειδή είμαστε λαός με πολλές, σπάνιες, πρωτότυπες ιδιαιτερότητες, που ελάχιστοι μπορούν να καταλάβουν. Πώς λέμε "έθνος ανάδελφον"; Κάτι τέτοιο.

Υπάρχουν λοιπόν δυό περιπτώσεις:

ή θα αλλάξουμε συνολικά ως λαός και θα μοιάσουμε στους άλλους στον τρόπο σκέψης και δουλειάς, πράγμα που είναι εξαιρετικά δύσκολο

ή θα πρέπει να βρίσκουμε ανθρώπους, που θα μπορούν να ενστερνιστούν τον ελληνικό τρόπο σκέψης και ζωής και θα πετυχαίνουν χρησιμοποιώντας ως όπλο την "ελληνική ιδιαιτερότητα". Όπως π.χ. ο Μπάγεβιτς.

Mέχρι τότε, θα βλέπουμε παίκτες να αγωνίζονται σύμφωνα με την αξία τους, μόνο στον Ολυμπιακό, ο οποίος δεν έχει πλέον την ιδιαίτερη "ελληνική νοοτροπία", επειδή δεν έχει Έλληνες παίκτες, παρά ελάχιστους. Ξέφυγε απ΄αυτό που λέμε "ελληνική ιδιαιτερότητα", έγινε πολύ "επαγγελματικός"  κι έτσι μπορεί να ενσωματώνει εύκολα και γρήγορα κάθε διαφορετική νοοτροπία, χωρίς να άγεται και να φέρεται από την άποψη του κάθε οπαδού του (όπως στον ΠΑΟΚ) ή του κάθε αθλητικογράφου (όπως στον ΠΑΟ).

Μάκης, makpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου