Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Δυσκολεύονται οι έμποροι να κάνουν εισαγωγές, οι ξένοι πουλάνε μόνο "τοις μετρητοίς"

Το υπόμνημα του προέδρου της ΕΣΕΕ, Βασίλη Κορκίδη, προς την Κυβέρνηση αναφορικά με την προειδοποίηση ελλείψεων αγαθών στην αγορά στο εγγύς μέλλον, σχολίασε στον Alpha 96,5 ο πρόεδρος...
του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης.

«Δυστυχώς οι ξένες εταιρείες ζητάνε αυτή τη στιγμή να πληρώνονται τα πάντα cash (σ.σ. μετρητά). Έχουνε κλείσει την πίστωση φοβούμενοι ότι μπορεί να καταρρεύσει η ελληνική οικονομία.», εξήγησε ο κ. Φιλιππίδης.

Ειδικότερα ο πρόεδρος του ΕΣΘ διευκρίνισε ότι η αγορά είναι υπερπλήρης από προϊόντα. «Υπάρχει έλλειψη καταναλωτών. Η μόνη έλλειψη που διαπιστώνουμε είναι αυτή.», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φιλιππίδης.

Εν τω μεταξύ, ο ίδιος ξεκαθάρισε πως πρέπει να αποφεύγονται δηλώσεις οι οποίες μπορεί να προκαλούν αναστάτωση στους Έλληνες πολίτες, αναφερόμενος στην τοποθέτηση του κυρίου Κορκίδη περί έλλειψης βασικών αγαθών, όπως τρόφιμα και καύσιμα, εφόσον συνεχιστεί επί μακρόν η παρούσα κατάσταση.

Εξάλλου, στην ανάγκη εξεύρεσης επιπλέον 4-5 δις ευρώ προκειμένου οι εισαγωγείς να μπορούν να πληρώνουν μετρητοίς τους ξένους εμπόρους, την οποία υπερθεμάτισε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, ο κ. Φιλιππίδης απάντησε λέγοντας πως «δεν μπορούν να βρεθούνε.
Αυτόματα θα υπάρξουν αυξήσεις λόγω της δυσκολίας αγοράς των προϊόντων.»

Συν τοις άλλοις, ο Π. Φιλιππίδης αναφέρθηκε και στην παροχή ρευστότητας από πλευράς τραπεζών, επισημαίνοντας ότι «οι τράπεζες έχουν κλείσει τις «κάνουλες». Δεν βοηθάνε καθόλου τις επιχειρήσεις.

Παρά το ότι πήραν πάρα πολλά χρήματα, ανακεφαλαιοποιήθηκαν, πήραν εγγυήσεις από το Κράτος.»

Σε κάθε περίπτωση ο πρόεδρος του ΕΣΘ, ξεκαθάρισε πως ο εμπορικός κόσμος δεν μπορεί να αντέξει περαιτέρω αποπληρωμή των ξένων με μετρητά. «Επανήλθαμε σε περιόδους του 2012. Έχουμε πάνω από 100.000 λουκέτα. Εγώ πιστεύω οι εταίροι θέλουν να μειωθούν οι επιχειρήσεις σε όφελος των πολυεθνικών. Αλλιώς θα είχανε μια διαφορετική πολιτική για τις μικρές επιχειρήσεις.», ήταν τα λόγια του προέδρου του ΕΣΘ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου