Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Κοινοβουλευτική παρέμβαση ΚΚΕ για τα προβλήματα στο χώρο του Θεάτρου

Η βαθιά καπιταλιστική κρίση και τα κυβερνητικά μέτρα που πάρθηκαν την τελευταία πενταετία είχαν τραγικές συνέπειες στο χώρο του θεάτρου. Οδήγησαν θεατρικές σκηνές σε κλείσιμο ή στα πρόθυρά του, συσσώρευσαν..
χρέη και προβλήματα στα κρατικά θέατρα, καταδίκασαν σε μαρασμό τα ΔΗΠΕΘΕ, απειλούν με ανεπανόρθωτη καταστροφή το πολύτιμο περιεχόμενο του Θεατρικού Μουσείου (ΚΜΕΕΘ), εκτίναξαν το ποσοστό ανεργίας στους ηθοποιούς και τεχνικούς. Ακόμη και όσοι από τους κλάδους αυτούς βρίσκουν εργασία, λόγω της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων και της εφαρμογής ελαστικών μορφών απα¬σχόλησης, αμείβονται με μισθούς εξαθλίωσης, ή ωρομίσθιο αντιμετωπίζοντας σοβαρότατα προβλήματα επιβίωσης και στοιχειώδους ασφάλισης των ίδιων και των οικογενειών τους. Με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ για τον Πολιτισμό προωθείται μάλιστα ο «εταιρισμός», η συγκρότηση μικρών καλλιτεχνικών ομάδων από τους ίδιους τους ηθοποιούς, ως λύση στην αυξανόμενη και εντεινόμενη ανεργία. Μια κατεύθυνση που συμβάλλει στη συγκέντρωση της διανομής και του τζίρου σε μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους, αφού το κόστος και το ρίσκο της παραγωγής μετακυλίεται στους «αυτοαπασχολούμενους» καλλιτέχνες, ενώ τα κέρδη από την παρουσίαση της παραγωγής κατευθύνονται στους ομίλους, που εκμισθώνουν την αίθουσα ή – στην καλύτερη περίπτωση – αγοράζουν την παράστασή τους.
Οι προγραμματικές δηλώσεις και ιδιαίτερα οι δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Πολιτισμού ήταν κυριολεκτικά κόλαφος για τον Πολιτισμό, ειδικά για το χώρο του θεάτρου. Ο Υπουργός εξήγγειλε τη συνέχιση της ίδιας καταστροφικής για το ελεύθερο θέατρο πολιτικής με την οριστική διακοπή της κρατικής επιχορήγησής του, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και κατάργησης των ΔΗΠΕΘΕ, παρουσίασε ως πλουσιοπάροχη την ασφυκτική υποχρηματοδότηση των κρατικών σκηνών και απαξίωσε ολοσχερώς το Θεατρικό Μουσείο, κάνοντας φανερό ότι η κατάσταση για το θέατρο και γενικότερα τον Πολιτισμό και τους ανθρώπους του θα επιδεινωθεί το επόμενο διάστημα.
Κατόπιν τούτων ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ.Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε να:
α) εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση των Κρατικών Θεάτρων ώστε να καλυφθεί η λειτουργία τους χωρίς περιστολή δραστηριοτήτων, ανταποδοτική λειτουργία, «χορηγίες» με το αζημίωτο και συμπαραγωγές με επιχειρηματικούς ομίλους.
β) συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των ΔΗΠΕΘΕ και η μετατροπή τους σε ΝΠΔΔ ώστε να εξασφαλιστεί η ισόρροπη πανελλαδικά κάλυψη των λαϊκών πολιτιστικών αναγκών.
γ) συντηρηθούν, διασωθούν και να μετεγκατασταθούν σε ασφαλές μέρος τα εκθέματα και το αρχειακό υλι¬κό του ΚΜΕΕΘ – Θεατρικού Μουσείου και να εξασφαλιστούν πιστώσεις για την απρόσκοπτη λειτουργία του.
δ) υποστηριχθεί οικονομικά και με υποδομές η καλλιτεχνική δημιουργία του ελευθέρου θεάτρου, των πειραματικών σκηνών και των μικρών σχημάτων, με δεδομένο ότι από την ενίσχυσή τους εξαρτάται στο μεγαλύτερο βαθμό η ανάπτυξη της θεατρικής τέχνης στη χώρα μας.
ε) κατοχυρωθεί η υποχρεωτικότητα των συλλογικών κλαδικών συμβάσεων στο χώρο του θεάτρου, και επαναφορά της συλλογικής σύμβασης με δυνατότητα υπογραφής οικονομικών όρων και στα κρατικά θέατρα, χωρίς περικοπή των επιδομάτων και παρεμπόδιση της μισθολογικής εξέλιξης των ηθοποιών και των τεχνικών.

Οι βουλευτές
Ελένη Γερασιμίδου

Λιάνα Κανέλλη

Νίκος Καραθανασόπουλος

Χρήστος Κατσώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου