Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Τειρεσίας παντού!

Αυτή η είδηση πέρασε στα ψιλά ή γιατί δεν την κατάλαβαν πολλοί ή δεν την έψαξαν ή κάτι άλλο.

της Κατερίνας Νικολάου



Τη δυνατότητα να ζητάνε βεβαίωση πιστοληπτικής ικανότητας αγοραστή από τον Τειρεσία ακόμα και ιδιωτικές επιχειρήσεις εγκαινίασε πέρσι το καλοκαίρι η Τ.Σ.Ε.Κ (Τειρεσίας Σύρημα Ελέγχου Κινδύνων). Για όποιον δεν τον γνωρίζει, ο Τειρεσίας ήταν μια εταιρία που είχε συσταθεί από τις τράπεζες για καταγράφονται οι κακοπληρωτές, ώστε να μην μπορεί να πάει κάποιος που χρωστάει σε μία τράπεζα, να πάρει δάνειο από κάποια άλλη.

Από τον περασμένο Ιούνιο ο Τειρεσίας διεύρυνε τις υπηρεσίες του και δίνει πληροφορίες και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις οποιουδήποτε είδους. Μάλιστα η λειτουργία αυτή ξεκίνησε σύμφωνα με πηγές μέσα από την εταιρία, "πιλοτικά" χωρίς να ενημερώνονται τα φυσικά πρόσωπα τα στοιχεία των οποίων  βρίσκονταν υπό εξέταση. Για το λόγο αυτό ο Τειρεσίας έφαγε πρόστιμο  €75.000 από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων! Μάλιστα με τη μία απόφαση (185/2014) έφαγε το πρόστιμο και με την αμέσως επόμενη (186/2014) θεσπίστηκε η λειτουργία αυτή, με τις ευλογίες της Αρχής,  με τον όρο όμως να ενημερώνεται το αντικείμενο της έρευνας και να δίνει την έγκρισή του. Με έξι μήνες καθυστέρηση. Έξι μήνες που κάθε εταιρία που πλήρωνε την Τειρεσίας μπορούσε να έχει πρόσβαση σε οικονομικά δεδομένα οποιουδήποτε χωρίς ο ίδιος να το ξέρει, σύμφωνα με την καταδικαστικής απόφαση της Αρχής!

Έτσι πλέον και σύνδεση κινητού να πάτε να κάνετε, η εταιρία θα μπορεί να ψάχνει τα οικονομικά σας δεδομένα και αν χρωστάτε, "bye bye wifi!" που λέει και μια διαφήμιση. Αυτό τώρα έχει καλά και κακά στοιχεία. Μετά τα κανόνια που βάρεσαν στην αγορά τα τελευταία χρόνια, η τελευταία προσπαθεί να θωρακιστεί. Από την άλλη όμως, δεν δίνεται κανένα περιθώριο δεύτερης ευκαιρίας σε κάποιον που είχε ίσως μια κακή στιγμή. Ουσιαστικά ποδοπατείται ακόμα περισσότερο ένας άνθρωπος που είναι ήδη σε δύσκολη οικονομική κατάσταση. Δηλαδή μαζί με τους καθ' έξιν μπαταξίδες, καίγονται και όσοι βρέθηκαν σε μια άσκημη στιγμή. Είχαν μια ατυχία. Και ίσως θέλουν μια μικρή πίστωση για να ξεκινήσουν κάτι ή απλώς €300 για να πάρουν ένα ψυγείο για να έχουν τρόφιμα σπίτι τους. Και σίγουρα δείχνει πως η... καλή πίστη έχει γίνει ένα παλιό ανέκδοτο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου