Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Έμαθαν πως παραμυθιαζόμαστε, πλάκωσαν κι’ οι επίτιμοι

[ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΙΟΜΑΣΤΕ: Τη διακοσιοστή ένατη ημέρα από την υποβολή στην Εισαγγελία του Αρείου της μήνυσης της ΧΑ για τα άδεια Ταμεία του ΠΑΣΟΚ πληροφορήθηκα ότι ο εισαγγελεύς επενέβη. Διακοσιοστή εβδομηκοστή όγδοη ημέρα, λοιπόν, από την είδηση για την έναρξη ...
ποινικής διαδικασίας διερεύνησης των οικονομικών του ΠΑΣΟΚ μέχρι την έκδοση απαλλακτικού βουλεύματος με την ελπίδα να διαψευσθώ. Βρισκόμαστε τώρα α] στην τετρακοσιοστή εβδομηκοστή δεύτερη ημέρα από τη δημοσιοποίηση της φήμης ότι παρακολουθούνται τα τηλέφωνα των βουλευτών της αντιπολίτευσης, β] στην τετρακοσιοστή εικοστή πέμπτη από τη δημόσια καταγγελία της Λ. Κατσέλη αφ’ ενός ότι την «έφαγαν» οι τραπεζίτες, επειδή δεν τους εξυπηρετούσε ο «νόμος Κατσέλη», αφ’ ετέρου ότι αποτελεί έγκλημα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με χρήματα του Έλληνα φορολογουμένου, γ] στη διακοσιοστή ογδοηκοστή ένατη από τη μηνυτήρια αναφορά τού Γ. Καρατζαφέρη για όσα λέει κάποιος Μπαλτάκος για χειραγώγηση της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση και δ] στην διακοσιοστή πεντηκοστή τρίτη από τη δημόσια καταγγελία του Κασσιδιάρη ότι σε συγκεκριμένα εκλογικά τμήματα του Δήμου Αθηναίων έλαβε χώρα τεχνητή ακύρωση ψηφοδελτίων της ΧΑ κατά τον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών (18.05.2014). Κανένα παπαγαλάκι δεν με ενημέρωσε για το αν κινήθηκε κάποια διαδικασία διερεύνησης των καταγγελλομένων στις τέσσερις τελευταίες περιπτώσεις. Τί συνέβη; Εξακολουθούν να μην τηλεφωνούν οι παπαγάλοι στους Εισαγγελείς;].

Μόλις διάβασα τη δήλωση του πρώην υπουργού Δ. Σταμάτη, ξέρετε ΠΟΛΑΝ, ΝΔ κ.λπ., κατά τον οποίο στις εκλογές της 25.01.2015 η ΝΔ «πλήρωσε το τίμημα της επιτυχίας», τηλεφώνησα στον γιατρό μου έντρομος διερωτώμενος τί μπορώ να πάθω, αν συνεχίσω να διαβάζω τέτοιες δηλώσεις. Μου συνέστησε να αποφεύγω να τις διαβάζω. Ηρέμησα, αλλά δεν άντεχα στον πειρασμό και συνέχισα το διάβασμα, οπότε μοιραίως έπεσε το μάτι μου στη δήλωση του επιτίμου Προέδρου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, δικηγόρου το επάγγελμα και επωνύμου καθ’ ότι είναι γόνος του πολιτικού Γραμματίδη της Ενώσεως Κέντρου.

«Με τις εξαγγελίες της νέας κυβέρνησης που φαίνεται να ανατρέπουν το καθεστώς των συμβατικών της υποχρεώσεων της χώρας έναντι των δανειστών της και να επαναπροσδιορίζουν την εξωτερική της πολιτική, αλλά και σε συνδυασμό με την έλλειψη δημόσιας ρευστότητας για την αντιμετώπιση τρεχουσών αναγκών, εισερχόμαστε σε μια κρίσιμη περίοδο που επιβάλλει να λειτουργούν η κοινοβουλευτική δημοκρατία και οι θεσμοί*.

Σήμερα παρά ποτέ επιβάλλεται το πολιτικό προσωπικό στο σύνολό του να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αντιμετωπίσει τις κρίσιμες εθνικές περιστάσεις με την αναγκαία συναίνεση στην καλύτερη περίπτωση ή με συνεννόηση στην χειρότερη και όλα αυτά σε περιβάλλον πολιτικού πολιτισμού.

Ιδιαίτερο βάρος αναλογεί στην αξιωματική αντιπολίτευση που με μια νέα, φρέσκια, ικανή και λυτρωτική ηγεσία θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στον σημαντικό ρόλο της. Ήλθε η ώρα μιας εθνικής ατζέντας που επιβάλλει την ανάληψη συλλογικών ευθυνών απέναντι στους πολίτες για το καλό του τόπου».

Ξανατηλεφώνησα στον γιατρό μου, ο οποίος με έψεξε που δεν ακολούθησα την προηγούμενη συμβουλή του, αλλ’ υπολαμβάνων αυτός ότι κάτι άλλο πρέπει να μου συμβαίνει, εξ ου και θα έπρεπε να επέμβει δραστικότερα, μου συνέστησε αυτή τη φορά να γράψω κάτι σχετικό με αυτό που διάβασα, ώστε να ξεχαστώ και, έτσι, να αντισταθμίσω τον κλονισμό που είχα υποστεί. Επειδή δεν είχα έμπνευση εκείνη τη στιγμή, σκέφτηκα να μεταφράσω τη δήλωση του επιτίμου:

«Η αριστερόστροφη κυβέρνηση του κ. Τσίπρα ανατρέπει το παγιωμένο καθεστώς των επικύψεων της χώρας στους δανειστές και αναπροσανατολίζει την εξωτερική πολιτική. Αυτή η ανατροπή και ο αναπροσανατολισμός προϋποθέτουν ότι υπάρχει χρήμα, το οποίο, όμως, δεν υπάρχει, εξ ου και προκαλεί εντύπωση η απόφαση της κυβέρνησης να σηκωθεί στα πόδια της και να πάψει να μπουσουλάει. Εισερχόμαστε, λοιπόν, σε μία κρίσιμη φάση, η οποία δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί, αν δεν λειτουργούν η δημοκρατία και οι θεσμοί. Μόλις βρούμε χρήμα, ξεχνάμε δημοκρατία και θεσμούς. Γι’ αυτό και θα πρέπει οι πολιτικοί να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να συνεννοηθούν, ώστε να επανέλθουμε ταχέως στο καθεστώς που είχαμε συνηθίσει την περίοδο 1974-2014 με αποκορύφωμα την πενταετία 2009-2014, μέσα σε ένα περιβάλλον πολιτισμού. Όχι αυτού που εγκαινίασε ο Σαμαράς αρνούμενος να παραδώσει στον Τσίπρα. Γι’ αυτό και η ΝΔ πρέπει να εκλέξει νέο Αρχηγό, ο οποίος θα μπορεί να αντιπαρατεθεί στο τζόβενο τον Αλέξη και τα μειράκια που τον περιτριγυρίζουν με γνώμονα «εθνική ατζέντα που επιβάλλει την ανάληψη συλλογικών ευθυνών απέναντι στους πολίτες για το καλό του τόπου».

Η εντός παρενθέσεως φράση ήταν δυσερμήνευτη και με ταλαιπωρούσε, εξ ου και ξανακάλεσα τον γιατρό μου. Εκείνος, απαθής, μου είπε: «Καλά πρώτη φορά την ακούς αυτή τη φράση;», «Όχι γιατρέ μου, αλλά πάντοτε είχα πρόβλημα να την ερμηνεύσω». «Λοιπόν γράφε», μου λέει. «Μόνον με τη ΝΔ, άντε και με το ΠΑΣΟΚ, τελευταίως δε και με το ΠΟΤΑΜΙ, μπορεί να εξέλθει η χώρα από την κρίση για τον καλό των πολιτών της. Ο,τιδήποτε άλλο είναι αποτυχία. Χρόνια τώρα ακολουθείται αυτή η πετυχημένη συνταγή». «Τόσο απλά γιατρέ;» τον ρώτησα. «Τόσο απλά» μου απάντησε. «Και μη με ξαναπάρεις τηλέφωνο, διότι μπροστά σε τέτοια ζητήματα η ιατρική επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά και το πολιτικό προσωπικό τα πόδια». Και μου έκλεισε κατάμουτρα το τηλέφωνο.

Πέρασαν μερικά λεπτά μέχρι να συνέλθω από τον νέο κλονισμό που μου προκάλεσε η αγένεια του γιατρού και του ξανατηλεφώνησα αποφασισμένος να ιαθώ. «Μη με ξαναπάρεις» μου είπε. «Εξετάζω κόσμο και θα πάρω κανέναν στον λαιμό μου». «Σε παρακαλώ γιατρέ» του λέω, «να σου διαβάσω μόνον ένα tweet που θέλω να στείλω στον πρωθυπουργό και δεν θα ξαναενοχλήσω». «Λέγε» μου απαντά εξουθενωμένος. «Αλέξη, την επόμενη φορά που θα έλθουν οι εκπρόσωποι της τρόικα, να στείλεις στις συσκέψεις τα ομοιόβαθμα στελέχη των αρμόδιων υπουργείων μας». Ακολούθησε σχετικά μακρά παύση. «Μ’ ακούς;» τον ρωτάω. «Ναι, βάλε θερμόμετρο κι’ έρχομαι». Ακούμπησα με την παλάμη μου το μέτωπό μου. Έκαιγε! Φοβερός γιατρός ο μπαγάσας!

Όταν μπήκε στο σπίτι με είδε μαρμαρωμένο μπροστά στην τηλεόραση να ακούω τον Βαρουφάκη να αποκαλεί «σαθρή» την τρόικα, την Παπακώστα να υποβαθμίζει τον μέχρι σήμερα ρόλο της τρόικα λέγοντας ότι αυτοί το μόνο που έκαναν ήταν «αξιολόγηση» και κάποιον ελληνόφωνο βουλευτή Λιαρόπουλο να προτρέπει τον Ντάισεμπλουμ να ξεσκίσει τον Βαρουφάκη και τη χώρα. Κάθισε αμίλητος δίπλα μου και παρακολουθούσε κι’ αυτός. Στη συνέχεια έβγαλε το συνταγολόγιο και έγραψε: «Αυστηρή απαγόρευση ανάγνωσης, ακρόασης και θέασης ειδήσεων επί τριήμερον». Σηκώθηκε και φεύγοντας βρόντηξε την πόρτα πίσω του.

Σωτήριος Καλαμίτσης
Επιστήθιος φίλος του γιατρού Γωγούση, σφόδρα δε πιθανόν και ομόκελλος σε φυλακές τύπου Γ΄**
* Η Δημοκρατία και οι θεσμοί επιβάλλουν να αλλάξει η ΝΔ το καταστατικό της, ώστε να μπορεί η Μισέλ να ορισθεί Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ. Απορώ γιατί έχουν καταστατικό. Για να αναγκάζονται κάθε λίγο και λιγάκι να το αλλάζουν αναλόγως των περιστάσεων και των προσωπικών επιλογών του Αρχηγού;
** Διαδίδεται ότι οι φυλακές αυτού του τύπου θα καταργηθούν. Μέχρι τότε, όμως, ο κίνδυνος ελλοχεύει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου