Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Μετά τις εκλογές: “Νοκ-αουτ” ή “στα σημεία”;

του Δρ. Νικ.Μ. Παπαγιαννόπουλου
Tελικά ο κ. Τσίπρας κέρδισε τον κ. Σαμαρά “στα σημεία” ή “νοκ-αουτ”; Αν και δεν έχει καμία ιδιαίτερη σημασία καθόσον είτε έτσι είτε αλλιώς ο κ. Τσίπρας παίρνει το “χρυσό”, πιστεύω ότι ο κ. Σαμαράς έχασε με...
“νοκ-αουτ”, ασχέτως αν ψελλίζει ότι το ποσοστό του υστερούσε μόνο κατά 2% από την προηγούμενη εκλογική καταγραφή. Αρα, έχασε “στα σημεία” και ελπίζει ότι έτσι θα αποφύγει τις ενδοκομματικές αμφισβητήσεις…

Προσμετρώντας όμως τα σημεία της νίκης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, διακρίνω μερικά εξ αυτών εξαιρετικής σημασίας και τα καταγράφω .

1. Λειτούργησε η Δημοκρατία. Εστω και αν οι απόψεις του διεκδικητή της νίκης δεν ήταν αρεστές στον κάτοχο της εξουσίας, που έκανε ό,τι μπορούσε για να τις απαξιώσει, χρησιμοποιώντας βαριά επίθετα και τρομοκρατώντας τους ψηφοφόρους ότι … έρχεται το τέλος του κόσμου!!! (Παλιές συνταγές- όρα σχέδιο Ανάν, που ευτυχώς καταψηφίστηκε-). 

2. Εκτονώθηκε η κοινωνία, που έβραζε στο ζουμί της επί πέντε χρόνια μέσα στο καζάνι μιας απάνθρωπης λιτότητας και δεν έβρισκε βαλβίδα εκτόνωσης, με κίνδυνο να εκραγεί το καζάνι και να γκρεμίσει τα πάντα. Ξαναβγήκε η ελπίδα στην επιφάνεια ακόμα και σε εκείνους που δεν ψήφισαν ΣΥ.ΡΙΖ.Α-όπως εγώ- γιατί δεν μπορούν να αντέξουν μια καθημερινότητα με το φόβο, αλλά ούτε και με την αγωνία για νέα μέτρα. Πολλοί ανέκτησαν έστω και δειλά τη χαμένη τους ελπίδα και ειδικά όσοι ψήφησαν ΣΥ.ΡΙΖ.Α και ΑΝ.ΕΛ. αισθάνθηκαν και ολίγον γενναίοι, που είπαν το δικό τους ΟΧΙ!

3. Δόθηκε μια λαμπρή ευκαιρία στα κόμματα που κυβέρνησαν τα τελευταία 40 χρόνια και ευθύνονται για την κατάντια της Πατρίδας να αποδομηθούν κάτω από τη λαϊκή απαξίωση και να αναγεννηθούν με σύγχρονο πρόσωπο, νέες ιδέες, νέα άφθαρτα στελέχη, χωρίς τους θλιβερούς κληρονόμους των οικογενειών του χθες και χωρίς τις νοοτροπίες του πασσά και του ραγιά, που ανήκουν σε άλλες εποχές και τριτοκοσμικές καταστάσεις. Η ιστορία θα είναι πολύ αυστηρή μαζί τους για όσα έκαναν αλλά κυρίως για όσα συστηματικά και- δυστυχώς- ηθελημένα παρέλειψαν να κάνουν.

4. Δόθηκε μια λαμπρή ευκαιρία σε αυτόν τον χαρισματικό νέο πολιτικό, τον Αλέξη Τσίπρα, που δεν έζησε ούτε την εποχή των Παπαδόπουλου-Ιωαννίδη, να αναγεννήσει επιτέλους την Αριστερά στην πατρίδα μας. Δεν νοείται εν έτει 2015 η Αριστερά να λειτουργεί στα πρότυπα της σταλινικής Αριστεράς της δεκαετίας του ’40 (Κ.Κ.Ε), ούτε της κουκουλοφόρου Αριστεράς των Εξαρχείων, μεταπολιτευτικά μέχρι και σήμερα! (Συνιστώσες ΣΥ.ΡΙΖ.Α). Να αναλάβει και τις ιστορικές ευθύνες από τα… παλιά μέχρι την σύγχρονη περίοδο των Κολλάδων και των Φωτόπουλων (θλιβερής νοοτροπίας συνδικαλιστοπατέρες) ή της φασιστοειδούς συμπεριφοράς των “δημοκρατικών” φοιτητικών ομάδων…Η Δημοκρατία έχει ανάγκη από μία σύγχρονη, πολιτικά πολιτισμένη και υπεύθυνη Αριστερά . Μια Αριστερά που δεν θα αγνοεί τα όρια μεταξύ Εθνικών συμφερόντων και διεθνιστικών αριστερών ιδεοληψιών. Τέτοιες ευκαιρίες δίνονται μια φορά τον αιώνα. Η ευκαιρία της δεκαετίας του ’40 βάφηκε με αίμα Ελληνικό... 

Ας μη χαθεί η ευκαιρία του 2015. Πιστεύω ακράδαντα ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει τα πνευματικά προσόντα και την ευμενή συγκυρία να γράψει ιστορία!

 5. Δίδεται τέλος, μια μοναδική ευκαιρία στην Ευρωπαϊκή Ενωση να εξανθρωπίσει το Μάαστριχτ και να διδαχθεί από τα λάθη της αν θέλει να λειτουργήσει σαν Ε.Ε και όχι να διαλυθεί άδοξα, μακριά από τα οράματα των εμπνευσμένων ιδρυτών της.

Με αυτές τις σκέψεις μετέχω της ελπίδας που φέρνει η νέα Ελληνική κυβέρνηση και στηρίζω την Εθνική προσπάθεια χωρίς κομματικές αγκυλώσεις. Αρκεί και ο κ. Τσίπρας να αποτινάξει τις αριστερές αγκυλώσεις του προηγούμενου αιώνα. Αν θέλει να ηγείται μιας κυβέρνησης “Εθνικής σωτηρίας” όπως προσφυώς λέει και δείχνει με τα πολλά εξωκομματικά στελέχη που ανέδειξε στην κυβέρνηση, να προσέξει τους κομματικούς Υπουργούς του, που μιλούν για “κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α” και σπεύδουν να αναστήσουν αλλοιωθείσες έννοιες του παρελθόντος, όπως το καθ’ όλα εκφυλισμένο πανεπιστημιακό άσυλο. Και είμαι σίγουρος ότι μία ΕΡΤ με 4000 υπαλλήλους (οι πλείστοι των οποίων από κομματικούς διορισμούς) δεν είναι στις προθέσεις του κ. Τσίπρα. 

Αν η νέα κυβέρνηση δείξει το νέο ήθος και ύφος που έχει ανάγκη η Δημοκρατία μας, αν εργασθεί συνετά, υπεύθυνα, με διαφάνεια, με μηδενική ανοχή στη διαφθορά-επιτέλους- και μακριά από λαϊκισμούς και ρεβανσισμούς, και αν τολμήσει να χειρισθεί με εξυπνάδα, δημοκρατικότητα και ισονομία το θέμα της Χρυσής Αυγής -που γιγαντώθηκε από τις πολιτικές καταστολής της- τότε θα βγει ο αδιαμφισβήτητος νικητής και όλοι μαζί θα ψάλουμε τον Εθνικό Υμνο στην απονομή του “χρυσού”στην Πατρίδα μας!

*Γναθοχειρουργού, Yποστρατήγου ε.α πρ. Αντιδημάρχου Θεσσαλονίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου