Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Κριτική: Ο Επαγγελματίας

Μία τίμια δουλειά.


της Κατερίνας Νικολάου


Στο κατάμεστο θέατρο της Σοφούλη ο θίασος Enigma Group δέχτηκε το θερμό χειροκρότημα του κοινού στην πρεμιέρα της παράστασης "Ο Επαγγελματίας" του Ντούσαν Κοβάτσεβιτς.

Πρόκειται για μια καλή παράσταση και μια πολύ καλή πρώτη σκηνοθετική προσπάθεια του Κυριάκου Δανιηλίδη ο οποίος ήταν καταπληκτικός και στον ρόλο του ρουφιάνου που όμως γίνεται τελικά πατρική φιγούρα για τον πρωταγωνιστή. 

Πρόκειται για ένα διαχρονικό έργο. Λίγο μετά την πτώση του Τίτο, ο αστυνομικός Λούκα Λάμπαν εμφανίζεται μπροστά στον Τέγια Κράιγ την ημέρα των γενεθλίων του και του αποκαλύπτει πως 18 ολόκληρα χρόνια ήταν η σκιά του, τον παρακολουθούσε, μάζευε ό,τι του ανήκε, από ομπρέλες μέχρι λόγια. Παρολίγο να γίνει ο δήμιος του αλλα κατέληξε να του σώζει τη ζωή μετά τις απερισκεψίες του. Δούλεψε ως καλός επαγγελματίας και τώρα του χαρίζει το έργο της ζωής του. 

Πόσο απέχει ο εχθρός από το φίλο; Ποιος σε παρακολουθεί πιο σχολαστικά; Ποιος θα σου δώσει ισχυρότερο κίνητρο για να πας παραπέρα;

Ο Ηλίας Παπαδόπουλος ήταν λίγο υπερβολικός στον ρόλο του Τέγια, θα ήταν όμως πολύ καλύτερος σε πιο κωμικούς ρόλους. Σίγουρα πάντως δεν χρειάζεται να φωνάζει τόσο. Η Κάτια Παπαϊωάννου είναι μια πολύ όμορφη και συνεπής παρουσία και με την καλλιτεχνική ωρίμανση που θα της δώσει η εμπειρία αναμένεται να λάμψει αν συνεχίσει να εργάζεται με την ίδια συνέπεια. Ο Δημήτρης Χατζημιχαηλίδης είναι τόσο πειστικός που θα νόμιζε κανείς πως μπουκάρει ακάλεστος στο έργο! Η σύντομη παρουσία της Έλενας Ζήκου μόνο απαρατήρητη δεν περνάει. Ο Κυριάκος Δανιηλίδης όμως είναι καταπληκτικός στον ρόλο του με πολύ μελετημένη φωνή, στάση σώματος και βάδισμα. Πάρα πολύ καλή και η σκηνοθεσία του. 

Τα κοστούμια του Χαρίτωνα Παπαδόπουλου ήταν πολύ ωραία και καλόγουστα. Το σκηνικό και οι φωτισμοί θα μπορούσαν όμως να είναι λίγο περισσότερο προσεγμένα. Συνεπής με το έργο και η μουσική επιμέλεια της Νάσιας Καλημέρη.

Με λίγα λόγια είναι μια πολύ τίμια και ενδιαφέρουσα δουλειά, ένα πολύ ενδιαφέρον έργο που προτείνουμε ανεπιφύλακτα.


Ο Ντούσαν Κοβάτσεβιτς είναι Σέρβος σεναριογράφος, σκηνοθέτης και θεατρικός συγγραφέας, που έγινε ευρύτερα γνωστός με το σενάριο της ταινίας «Underground» του Εμίρ Κουστουρίτσα, όταν αυτή κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών, το 1995. Το έργο του «Ο Επαγγελματίας», γραμμένο το 1991, έχει ανεβεί σε τριάντα τρία θέατρα ανά τον κόσμο. Χαρακτηρίζεται από τον Κοβάτσεβιτς ως «θλιβερή κωμωδία», είναι ένα έργο διαχρονικά πολιτικό και βαθιά ανθρώπινο. 

Συντελεστές
Μετάφραση: Γκάγκα Ρόσιτς
Σκηνοθεσία: Κυριάκος Δανιηλίδης
Σκηνικά-κοστούμια-φωτισμοί: Χαρίτων Παπαδόπουλος
Μουσική επιμέλεια: Νάσια Καλημέρη
Δραματολόγος: Έφη Βαφειάδη
Βοηθός σκηνοθέτης-οργάνωση παραγωγής: Έλενα Ζήκου
Δημόσιες σχέσεις: Βίβιαν Καζαντζίδου
Γραφίστας: Αλέξης Gayraud
Φωτογραφίες: Λευτέρης Τεκτονίδης
Παίζουν: Ηλίας Παπαδόπουλος (Τέγια Κράιγ), Κάτια Παπαϊωάννου (Μάρθα), Κυριάκος Δανιηλίδης (Λούκα Λάμπαν), Έλενα Ζήκου (Μητέρα), Δημήτρης Χατζημιχαηλίδης (Τρελός)
Εισιτήρια
Γενική είσοδος: 10€
Μειωμένο (φοιτητικό, ανέργων, ΑΜΕΑ & άνω των 65): 8€
Ατέλειες: 5€
Ειδικές τιμές για γκρουπ

Θέατρο Σοφούλη
Τραπεζούντος 5 & Σοφούλη, Καλαμαριά, +302310423925,







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου