Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018

Ταυτότητες σύμφωνες με τις υποδείξεις του State Department θέλει η Κ. Μάρκου

Σε ποιό στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες για την έκδοση των νέων ταυτοτήτων που ...
θα περιλαμβάνουν βελτιωμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας ζητά να μάθει η βουλευτής Ν.Δ.  Β’ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Μάρκου με ερώτηση που κατέθεσε προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη.

Η βουλευτής αναφέρεται στην ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τρομοκρατία, στην οποία αμφισβητείται για μία ακόμη φορά η αξιοπιστία των ελληνικών ταυτοτήτων και επισημαίνεται η ανάγκη βελτίωσης των χαρακτηριστικών ασφαλείας τους.

Η έλλειψη εμπιστοσύνης απέναντι στις ελληνικές ταυτότητες δημιουργεί προβλήματα στους έλληνες πολίτες που ταξιδεύουν στο εξωτερικό. Όσον αφορά τις ΗΠΑ, η βελτίωση της ασφάλειας των ταυτοτήτων είχε συνδεθεί με τη διατήρηση του προγράμματος εξαίρεσης από τη visa (visa waiver program) ήδη από τον Φεβρουάριο του 2017. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Κομισιόν έχει υποβάλει προτάσεις για τη βελτίωση των χαρακτηριστικών ασφάλειας των ταυτοτήτων των χωρών της ΕΕ, με στόχο την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του εγκλήματος.

Τον Απρίλιο υπεγράφη η σχετική υπουργική απόφαση για το καθορισμό των χαρακτηριστικών των νέων δελτίων ταυτότητας και τη διαδικασία αντικατάστασης των παλαιών, ενώ η έκδοση της σχετικής προκήρυξης διεθνούς διαγωνισμού για την κατασκευή τους εθεωρείτο ζήτημα ημερών. Έκτοτε δεν φαίνεται να έχει υπάρξει κάποια πρόοδος.

«Η χρήση νέων ταυτοτήτων με ενισχυμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας όχι μόνο μπορεί να διευκολύνει την καθημερινότητα των ελλήνων πολιτών και τις μετακινήσεις στο εξωτερικό αλλά και να αποτελέσει ένα αποφασιστικό βήμα για την καταπολέμηση του εγκλήματος στη χώρα» επισημαίνει η βουλευτής και ρωτά σε ποιο στάδιο βρίσκεται η σχετική διαγωνιστική διαδικασία και πότε αναμένεται να ξεκινήσει τελικά η κυκλοφορία των νέων ταυτοτήτων.