Δευτέρα 6 Ιουνίου 2022

Αχ αυτή η ακρίβεια [αγαθών τε και λόγων]!

 Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης

Είμαι στο σούπερ μάρκετ. Μπροστά στα ψυγεία με τα γαλακτοκομικά. Από € 1,2 στα € 1,5 το γάλα. Σιγά το πράμα. Τί είναι 30Λ παραπάνω; Και τότε ....

ο νους φεύγει με καλπασμό.

Εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανών αδυνατούν ν’ αγοράσουν γάλα ούτε με € 100.

Αν είχαμε, άραγε, σοσιαλδημοκρατία, την οποίαν ευαγγελίζεται ο Ανδρουλάκης, θα είχε ακριβύνει το γάλα;   

Μήπως, αν είχαμε προοδευτική κυβέρνηση με τον Αλαίκσοις;

Πότε θα γίνουν άραγε εκλογές, να απαλλαγούμε από τον ολιστικό* Κούλη και να φορέσουμε τον επόμενο «θα»;

Διάβασα, ότι μετά το «επιτελικό κράτος» έρχεται το «νέο κράτος». «Το κράτος πότε θα έλθει ρε φούστη μου;» μονολογώ. Και ότι η κυβέρνηση πατάει γκάζι για μεταρρυθμίσεις. Μεταρρυθμίσεις; Τ’ είν’ τούτο πάλι;

Θυμήθηκα, ότι μερικοί τύποι άρπαξαν τις κουμπούρες και κυκλοφορούν απειλώντας τους πάντες και τα πάντα. Άλλοι δολοφονούν και παραδίδονται στην Αστυνομία, ώστε να τύχουν ευνοϊκότερης ποινικής μεταχείρισης, όπως μας συνεβούλευσε ο συνδικαλιστής αστυνομικός κ. Μπαλάσκας, αντί να το παίζουν δυστυχή  θύματα, όπως ο Μπάμπης ο συζυγοκτόνος.

Η απονομή τών συντάξεων επιταχύνεται 10 χρόνια τώρα, αλλά όλο  βαλτώνει. Όπως και η Δικαιοσύνη. Και όλα τ’ άλλα. Και να σκεφτείς, ότι την 14η Ιουλίου του 2011 ο τότε διοικητής του ΙΚΑ, απόφοιτος της Σιβιτανιδείου, αλλά επιτυχημένος οινοποιός με πολλά ΕΣΠΑ κ.λπ. άμα δε και σημαίνον στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος δήλωνε από τηλεοράσεως: «Το 2013 η σύνταξη θα βγαίνει σε μία ώρα». 

Ο Τράγκας, ιδρυτής κώματος που θα έφερνε την εντιμότητα στο Δημόσιο, άφησε πίσω του αμύθητη περιουσία. Κινητοποιήθηκαν μετά θάνατον  οι Αρχές και τα Αρχίδια να ελέγξουν το «πόθεν έσχες». Πώς θα μπορούσαν ζώντος τού ακέραιου, ανυποχώρητου, σκληροτράχηλου δημοσιογράφου, ο οποίος εγνώριζε πλείστα όσα  ανομολόγητα μυστικά τους;   Το σφαλιάρισμα στο Χέρφιλντ τον δίδαξε πώς να λειτουργεί ως τιμητής των αντιπάλων τών γενναιόδωρων χορηγών του.

Πωλητικοί μπλεγμένοι στο λεγόμενο σκάνδαλο Novartis κατηγορήθηκαν για αποδοχή ουχί ευκαταφρόνητων ποσών. Η Δικαιοσύνη δεν κατόρθωσε, παρά τις φιλοάτιμες προσπάθειες, να διευκρινίσει την προέλευση και τον προορισμό τους. Έτσι, απηλλάγησαν οι ενθυλακώσαντες «αδιευκρίνιστα» ποσά. Άσε που ορισμένα ονόματα πωλητικών εξαφανίστηκαν από το κείμενο της μετάφρασης εγγράφου του FBI. Να δεις που στο τέλος υπόλογος για το σκάνδαλο θα είναι ο Βαξεβάνης.  

Κάπου στην ΕΣΤΙΑ διάβασα, ότι ο Κούλης έδωσε συνέντευξη σε κάποιον David Ignatius, αρθρογράφο της  Washington Post, στο περιθώριο της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, όπου εξεφώνησε έναν πραγματικά εξαιρετικό  λόγο στο Κονγκρέσο των ΗΠΑ. Το ότι δεν πιστεύει όλα όσα του έγραψε ο λογογράφος του δεν έχει σημασία. Ηρωτήθη, λοιπόν, τί γίνεται με αυτόν τον Ανδρέα Γεωργίου που ως επί κεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ μαγείρεψε τα στοιχεία, ώστε να μπούμε εύκολα στα Μνημόνια. Ιδού η απάντηση του πρωθυπουργού: «Έχω δηλώσει δημοσίως, ότι θα ήθελα να δω αυτή την υπόθεση να επιλύεται το συντομότερο δυνατόν.  Έχουμε ένα συστημικό πρόβλημα στην Ελλάδα και αυτό έχει να κάνει με το γεγονός, ότι τα δικαστήρια καθυστερούν πολύ να λάβουν τελικές αποφάσεις. Και φοβάμαι, ότι αυτή η περίπτωση καταδεικνύει, ότι πρόκειται για ένα διαρθρωτικό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε». Τιτάνας ο Κούλης. Κυβερνά 3 χρόνια ως πρωθυπουργός και 1,5 χρόνο ως Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και απλώς σκέφτεται, ότι πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα. Τέρας ακριβολογίας,  αποφασιστικότητος και μεταρρυθμίσεων.

Όλως παραδόξως δεν του υπεβλήθη ερώτηση για την αδιάκοπη αύξηση του δημόσιου χρέους και την υπέρογκη ανεξόφλητη οφειλή τής ΝΔ στις τράπεζες. Ούτε για τις τράπεζες που μετέφεραν τα κόκκινα δάνεια σε θυγατρικές τους, τις και funds  επονομαζόμενες, και παριστάνουν, ότι δεν έχουν σχέση μ’ αυτά, ενώ δρομολογούνται πάλι χιλιάδες πλειστηριασμών ακινήτων.

ΗΠΑ και ΕΕ αίρουν [άρουν που λένε οι μορφωμένοι] τις κυρώσεις κατά της Βενεζουέλας και του κακού Μαδούρο [απαγόρευση εξαγωγής πετρελαίου], ώστε να τροφοδοτηθεί η ΕΕ και να είναι αποτελεσματικές οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας [απαγόρευση εισαγωγής καυσίμων από Ρωσία]. Άτυχος είσαι ρε Γκουίντο. Κοίτα τί έγινε, από ‘κει που ο Τραμπ ετοιμαζόταν προ 3ετίας να σε αναγνωρίσει ερήμην του λαού της Βενεζουέλας ως Πρόεδρο της χώρας του.      

Νεαρός τράπερ συλλαμβάνεται κατέχων όπλο και αγωνίζεται να πείσει τον δικαστή, ότι το όπλο δεν είναι δικό του. Τιμωρείται παραδειγματικά σε ….. 10μηνη φυλάκιση με αναστολή. Εξελθών του δικαστηρίου μακαρίζει δημοσίως την τύχη του που δεν επέτρεψε στους αστυνομικούς να ανακαλύψουν και το δεύτερο όπλο του.

Αρθρογράφοι αναλύουν εις τον Τύπον τους λόγους που ο Αλαίκσοις προτίμησε τη Σβίγκου αντί του Τζανακόπουλου για Γραμματέα της ΚΕ. Κέχοδεν η φορβάς εν άλω.

Ο Ταγίπ έχει ξεσαλώσει, ενώ εμείς χτυπάμε τις πόρτες των συμμάχων, μολονότι γνωρίζουμε πολύ καλά, όπως έχει πει ο κάλλιστα όλων επαΐων Αποστολάκης [πρώην Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και υπουργός Αμύνης], ότι αν γίνει το μπαμ με την Τουρκία, θα είμαστε μόνοι.  Πότε θα το εμπεδώσουμε;

Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία δεν γίνεται δεκτή από καθηγητές και φοιτητές, καθότι τα ΑΕΙ είναι χώροι ελεύθερης διακίνησης ιδεών, ροπάλων, λίθων, μολότωφ κ.λπ. και δεν ανέχονται την αστυνομική βαναυσότητα.

Κάθε μέρα ο Τύπος ενημερώνει ποιοί μπορούν να πάρουν σύνταξη στα 55, στα 60 κ.λπ., ώστε να συνεχίσουν να εργάζονται όντας συνταξιούχοι. Και για την εξαγορά πλασματικών χρόνων ασφάλισης. Σύνταξη στα 50. Το όνειρο κάθε αξιοπρεπούς ψηφοφόρου.

Οι δολοφόνοι του Καραϊβάζ ασύλληπτοι. Αν είχε κάνει περιουσία, όπως ο  Τράγκας, θα ζούσε τώρα.

Με επανέφερε στην πραγματικότητα μία κυρία που ήθελε να πάρει κάτι από το ψυγείο και την εμπόδιζα. Προς μεγάλη μου έκπληξη μου ζήτησε πολύ ευγενικά να παραμερίσω. Εντυπωσιάσθηκα από και εθαύμασα ανυποκρίτως την σπάνιν της συμπεριφοράς της.

Βγαίνονας από το κατάστημα έδωσα σε μία 35χρονη μαμά τριών τέκνων λίγο τυρί, μερικά αυγά και πορτοκαλάδες. Πουλάει αναπτήρες, δεν ζητιανεύει. Μου είχε ζητήσει να της δώσω λίγα τρόφιμα και όχι χρήματα. 

Περίφροντις ξεκίνησα για το σπίτι. Καθ’ οδόν παρά λίγο να τρακάρω με ντελιβερά που εκινείτο ακάθεκτος αντίθετα στον μονόδρομο. Αλλά και με αυτοκίνητο που ερχόμενο εξ αριστερών είχε παραβιάσει το STOP. Με τόσες σκοτούρες είχα ξεχάσει πως ο Κ.Ο.Κ. υπάρχει για να παραβιάζεται. Και τότε μου ήλθε η φλασιά: θυμήθηκα δημοσίευμα για κάποιον Αθανάσιο Νένε, ο οποίος διαπρέπει στο εξωτερικό. Καθηγητής Ατμοσφαιρικών Διεργασιών στην Πολυτεχνική Σχολή της Λωζάννης. Του απονεμήθηκε το  βραβείο Copernicus 2022. Το διάβασα στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ [σελίς 19, 22.05.2022]. Πουθενά αλλού. Βλέπεις ο Νένες δεν συνθέτει άσματα για κορμιά διαμάντια, γκομενάκια σούπερ**, ούτε μετέχει σε X-Factor, Masked singers και δεν συμμαζεύεται.

Μπήκα σπίτι φορώντας ένα πλατύ χαμόγελο. Μπράβο ρε Θανάση!!! Μου ΄φτιαξες τη διάθεση. Με έκανες να συνειδητοποιήσω για μία ακόμη φορά πόσο αθεράπευτα και ρομαντικά απροσάρμοστος είμαι. Και θα παραμείνω. Χάρη σε σένα και τους αφανείς ομοίους σου γίγαντες.

Σώτος  

*Από την ΕφΣυν της 04.06.2022

Τί σημαίνει και από που προέρχεται. Ολιστικά λεφτά.

Παύλος Μεθενίτης

·     

·     

·     

·     

«Ο σκοπός πλέον δεν είναι απλά πόσα λεφτά θα βγάλω -είναι πολύ σημαντικό αυτό, αλλά δεν είναι το μοναδικό κίνητρο, το να βγάζει κανείς ολοένα και περισσότερα λεφτά-, αλλά να βλέπουμε τη ζωή μας λίγο πιο σφαιρικά, λίγο πιο ολιστικά».

Αυτά είχε δηλώσει πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης συζητώντας με φοιτητές και νεαρούς εργαζόμενους σε εταιρείες τεχνολογίας, προφανώς μην έχοντας κατά νου το απόφθεγμα του Μπέρτολτ Μπρεχτ: «Αυτοί που βρίσκονται ψηλά θεωρούν ταπεινό να μιλάς για το φαΐ. Ο λόγος; Έχουνε κιόλας φάει». Κι αν υπάρχει μια οικογένεια στην Ελλάδα που έχει φάει, με κάθε έννοια της λέξης, είναι ασφαλώς η οικογένεια Μητσοτάκη.

«Πολλά και ανόσια περί το των πολλών νόμισμα γέγονε»

(Πολλά και ανόσια κακουργήματα έχουν γίνει για το χρήμα)

Πλάτων, 427-347 π.Χ.

«Η φιλοχρη­μοσύνη μήτηρ κακότητος απάσης» Φωκυλίδης, ~5ος αιών π.Χ.

www.gnomiko­logikon.gr

Όμως, ο πρωθυπουργός με τις ασυλλόγιστες δηλώσεις του έφερε στο προσκήνιο δυο ωραίες, ζουμερές λέξεις: τα λεφτά κι αυτό το «ολιστικά». Λοιπόν, τα λεφτά... Η λέξη προέρχεται από το επίθετο λεπτός – «λεπτόν νόμισμα» είναι ένα νόμισμα μικρής αξίας. Δεν έχει νόημα να μιλήσουμε για τις σημασίες της λέξης «λεφτά» – λίγοι έχουν πολλά από δαύτα, αλλά όλοι ξέρουν τι είναι τα τρελά λεφτά ή τα πεταμένα λεφτά. Επίσης όλοι γνωρίζουν πως τα λεφτά πάνε στα λεφτά και πως όταν βρεθούμε σε δύσκολη κατάσταση, θα πούμε ειρωνικά πως τα πιάσαμε τα λεφτά μας... Ο «λεπτός», απ’ όπου κατάγονται τα λεφτά, ο άπαχος, ο αδύνατος, ο κομψός, ο αραιός, ο εύθραυστος, αλλά και μεταφορικά ο ευγενικός, ο αβρός, ο ευφυής ή ο καλαίσθητος, σύμφωνα με το Μείζον Ελληνικό Λεξικό, προέρχεται από το ρήμα «λέπω», που σημαίνει «ξεφλουδίζω». «Λεπτός» ήταν αρχικά ο «αποφλοιωμένος καρπός κριθαριού» και μετά ό,τι ψιλό και στενό.

Όμως ο σκοπός της ζωής μας δεν είναι να βγάζουμε ολοένα και περισσότερα λεφτά, αλλά να βλέπουμε τη ζωή μας λίγο πιο ολιστικά, όπως δηλώνει ο κύριος Μητσοτάκης, ο σενσέι, ο προφήτης της ευζωίας των υπηκόων του, η οποία κατακτάται μόνον πνευματικώς, διότι υλικώς, ακόμα και να θέλουν οι περισσότεροι να βγάλουν πολλά λεφτά, μάλλον δεν θα τα καταφέρουν. Λοιπόν, το επίθετο «ολιστικός» είναι, σύμφωνα με το Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας, ένας ελληνογενής λόγιος ξένος όρος: «holistisch» στα γερμανικά σημαίνει αυτόν που αναφέρεται στη φιλοσοφική θεωρία του ολισμού («holismus» από το αρχαιοελληνικό «όλος»). Ο ολισμός σχετίζεται με την έννοια της ολότητας. Είναι μια θεωρία που πρωτοεμφανίστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα, με κυριότερους εκπροσώπους τους Σματς, Ντάγερ και Ντακ, και επιχείρησε να λύσει φιλοσοφικά το πρόβλημα της σχέσης μέρους-όλου απολυτοποιώντας το όλον – βασιζομένη σε πορίσματα επιστημών όπως η βιολογία, η χημεία και η ψυχολογία υποστήριξε ότι η δομικότητα και η ολότητα αποτελούν θεμελιώδεις μορφές υπάρξεως της ύλης.

Με απλούστερα λόγια, ο ολισμός είναι εκείνη η θεωρία που λέει πως το όλον είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα των μερών του. «Ολιστικός/ή» μπορεί να είναι ένας τρόπος ζωής, μια δίαιτα (ινδουιστική) ή ακόμα και μια ιατρική προσέγγιση: η ολιστική ιατρική (holiatry) θωρεί πως η θεραπεία της ασθένειας ενός ατόμου, και συνεπώς η διατήρηση της σωματικής υγείας γενικότερα, πρέπει να επιτυγχάνεται λαμβάνοντας υπόψη ψυχικούς και κοινωνικούς παράγοντες που σχετίζονται με το άτομο που νοσεί.

Ολισμός, όμως, χωρίς λεφτά δεν γίνεται: αν πεινάς ή αν δεν έχεις να βάλεις βενζίνη, είσαι κάτι λιγότερο, και όχι περισσότερο, από το άθροισμα των μερών σου και με το συμπάθιο, σεβάσμιε γκουρού του ολισμού.

  

**Τύφλα να ‘χει ο Γκάτσος. Καλά, δεν μιλάμε για Ελύτη, Σεφέρη κ.λπ. Αυτοί είναι νάνοι μπροστά στο μεγαλείο των τραπ[ρ]όστ[υ]ιχων.

Τη γαμάω μέσα στο Bentley /
Φρέσκος σαν το Λουμίδη /
Στο μουνί πατάω μπουνίδι /
Swoop, swoop, swoop /
Ρίχνω κλωτσίδι
(iLLEOo, Κόντρα/Λουμίδης)

Η Ghetto Queen είναι από τις ελάχιστες γυναίκες που κάνουν

 

Περάσαμε το όριο /
Κούνα την κωλάρα κι ακολούθα τον πελώριο
(Mente Fuerte, Caliente)

 

Σκάσε πουτάνα μπουνιές μη σου βάλω /
Κερνάνε γραμμές και γαμάνε ο ένας τον άλλο
(iLLEOo, Σκάσε πουτάνα)

Ξέρω τι θέλεις ρε πουτάνα /
Μεγιστάνα από αλάνα (μεγιστάνα από αλάνα) /
Να ξέρει από gunia, να ξέρει τα αλάνια /
Να ξέρει από χαβιάρι, να ξέρει από σαμπάνια (Mad Clip, Ypo, Μεγιστάνα)

Καμία πουτάνα δεν έχω μες στις επαφές, διαλέγω σε ποια το βάζω, δεν το βάζω όπου θες
(Blvck Medusa x Big Towl – PUTA)

Πες σε αυτό τον πούστη να μη σε ακουμπάει /
θέλουν εμάς για να φάνε το cash /
δε θέλω τα χρυσά για να βγάλω μουνί, έχω προσωπικότητα και εσύ είσαι αδερφή
(Blvck Medusa x Big Towl – PUTA)

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου