Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022

Nαύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης: “Δώστε όπλα στην Τουρκία” - Αποκαλεί τα Σκόπια ...σκέτο "Μακεδονία"

 Το Βloomberg δημοσιεύει άρθρο γνώμης του Ελληνοαμερικανού ναύαρχου εν αποστρατεία James Stavridis, με τίτλο.....

Το ΝΑΤΟ πρέπει να ενώσει την Φινλανδία, Σουηδία και Τουρκία“.

Στο άρθρο ο Σταυρίδης κάνει αναφορά στην Ελλάδα και την επίλυση ζητήματος ονομασίας των Σκοπίων… μόνο που αφαιρείται διαρκώς και την αποκαλεί σκέτη “Μακεδονία”.

Βασικό μήνυμα του Σταυρίδη είναι ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να μεσολαβήσει για τη διευθέτηση των διαφορών μεταξύ Φινλανδίας, Σουηδίας και Τουρκίας, για να ανοίξει ο δρόμος ένταξης των δύο σκανδιναβικών χωρών που σε αντίθεση με τους Σκοπιανούς, μπορούν να προσφέρουν σημαντικές στρατιωτικές ικανότητες στη Συμμαχία.

Ο αρθρογράφος κάνει επίσης λόγο για πολλά κίνητρα που θα μπορούσαν να προσφέρουν οι ΗΠΑ στην Τουρκία, από στρατιωτικές προμήθειες μέχρι χρηματοδότηση για τους πρόσφυγες από την Συρία που φιλοξενεί.

Στο επιχείρημα ότι η Τουρκία είναι η μόνη που διαφωνεί ενώ τα υπόλοιπα 29 μέλη συμφωνούν, αντιτάσσει ότι “το Βαλκανικό έθνος της Μακεδονίας” (sic) έπρεπε να περιμένει 10 χρόνια και να αλλάξει το όνομά του σε Βόρεια Μακεδονία προκειμένου να μπει στο ΝΑΤΟ, λόγω ένστασης ενός μόνο μέλους της Συμμαχίας, της Ελλάδας.

Οι Έλληνες έχουν μια περιοχή στο βορά, που επίσης ονομάζεται Μακεδονία, αντιτάχθηκαν στο αρχικό όνομα της γειτονικής χώρας και έπειτα από συνδυασμένες πιέσεις και διαπραγματεύσεις έγινε η αλλαγή της ονομασίας και ήρθη η εμπλοκή.

 


Όμως η σημαντική διαφορά είναι ότι” η Μακεδονία (sic) είναι μια πολύ μικρή χώρα που δεν συνεισφέρει ιδιαίτερη στρατιωτική ισχύ στην Συμμαχία”, όπως μπορούν να συνεισφέρουν οι δύο σκανδιναβικές χώρες και μάλιστα σε μια συγκυρία, όπου ο πόλεμος στην Ουκρανία προαναγγέλλει περαιτέρω σύγκρουση με τη Ρωσία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου