Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022

Το Ρωσικό εμβόλιο SPUTNIK V είναι το πιο αποτελεσματικό στον κόσμο

Το Sputnik V σύμφωνα με δημοσίευμα της Capital, φαίνεται πιο αποτελεσματικό έναντι της Όμικρον από το εμβόλιο της Pfizer
Το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V φαίνεται να είναι... πιο αποτελεσματικό έναντι της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού από αυτό της Pfizer, σύμφωνα με μικρή προκαταρκτική μελέτη που εκπόνησαν Ρώσοι και Ιταλοί ερευνητές. (https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2022.01.15.22269335v1)
Η κοινή ρωσοϊταλική μελέτη -την οποία χρηματοδότησε το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF), που προωθεί στην αγορά το ρωσικό εμβόλιο- έδειξε ότι το Sputnik V δημιουργεί υψηλότερο επίπεδο εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι της παραλλαγής Όμικρον σε σύγκριση με το εμβόλιο της Pfizer, όπως αναφέρει το Reuters.



Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές που συνέκριναν τον ορό αίματος ανθρώπων που είχαν κάνει τα δύο εμβόλια λαμβάνοντας δείγματα τρεις έως έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση εμβολίου, διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα αντισωμάτων στους λήπτες δύο δόσεων του Sputnik V ήταν πιο ανθεκτικά έναντι της Όμικρον από ό,τι σε αυτούς στους οποίους χορηγήθηκε το εμβόλιο της Pfizer.



Οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα από 51 άτομα που εμβολιάστηκαν με το Sputnik V και από 17 άτομα που έκαναν το εμβόλιο της Pfizer.
Σήμερα η αναγκαιότητα τρίτης, αναμνηστικής δόσης εμβολίου είναι προφανής”, προσθέτει η προκαταρκτική μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 19 Ιανουαρίου.



Η προκαταρκτική μελέτη, που θα τεθεί προς αξιολόγηση από ομοτίμους, έδειξε ότι ανιχνεύθηκαν εξουδετερωτικά αντισώματα ειδικά έναντι της Όμικρον στον ορό αίματος του 74,2% των ατόμων που εμβολιάστηκαν με το Sputnik και στο 56,9% όσων εμβολιάστηκαν με το σκεύασμα των Pfizer/BioNtech.
Προηγούμενη προκαταρκτική μελέτη από το Ινστιτούτο Gamaleya, που έχει αναπτύξει το Sputnik V, έδειξε ότι η αναμνηστική δόση του Sputnik Light παρείχε ισχυρότερη ανοσοαπόκριση έναντι της Όμικρον από το εμβόλιο διδοσικό Sputnik V.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου