Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022

Γιατί αυξήθηκε τόσο η τιμή στο κρέας

Κραυγή αγωνίας από το Σωματείο Κρεοπωλών Θεσσαλονίκης
 
Οι αιτίες που αυξήθηκε η τιμή του κρέατος είναι πολλές και το θέμα είναι ....πολυδιάστατο. 

 Από τις αρχές του καλοκαιριού είδαμε πολύ μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των μεταφορικών, που επηρέασαν το κόστος των αναλωσίμων και των υλικών συσκευασιών που είχε ως αποτέλεσμα έως το τέλος του καλοκαιριού, εκτός ότι υπήρχε ανεπάρκεια να δούμε και τετραπλασιασμό σε πολλά αναλώσιμα, όπως υλικά συσκευασιών, γάντια μίας χρήσεως (που είναι απαραίτητα για την εργασία μας) που αυτόματα αύξησαν το κόστος της λειτουργίας. 

Επίσης στο τέλος του καλοκαιριού είδαμε μία πολύ μεγάλη αύξηση στην τιμή του ρεύματος που με τη ρήτρα αναπροσαρμογής έφτασε το κόστος του να διπλασιάζεται ακόμη και να πολλαπλασιάζεται, δίχως ουσιαστικά να υπάρχει αύξηση στην κατανάλωση σε κιλοβατώρες από τα καταστήματα. Το γεγονός αυτό, σε συνάρτηση με την αυξανόμενη τιμή του φυσικού αερίου, του πετρελαίου και των άλλων πηγών ενέργειας άρχισαν σιγά - σιγά να αυξάνουν τις τιμές και άλλων πρώτων υλών και κατ’ επέκταση των κρεάτων από τους διακινητές και τους εμπόρους που ήταν αναμενόμενο γιατί δεν μπορούσαν να απορροφήσουν τα κόστη που προαναφέραμε.



Παράλληλα, με την ανεπάρκεια των τροφών από τα προβλήματα που επέφερε η κλιματική αλλαγή, είχε ως αποτέλεσμα την μεγάλη αύξηση τιμών σε καλαμπόκι, σιτάρι, κριθάρι κ.α. Αυτό επηρέασε άμεσα τους πρωτογενείς τομείς και ειδικότερα τους κτηνοτρόφους που το κόστος σίτισης ανέβηκε κατακόρυφα. 

Έτσι λοιπόν, η μεγάλη ζήτηση επέφερε απότομα αύξηση σε όλες τις τροφές με αποτέλεσμα να αρχίσει να αυξάνεται το κρέας από την βάση του, παρόλα αυτά το διάστημα που ακολούθησε έως τα τέλη του Νοεμβρίου δεν υπήρξε καμία αύξηση στα καταστήματα λιανικής πώλησης κρέατος. Στο σημείο αυτό, γνωρίζουμε καλά όλοι οι επαγγελματίες ότι τέτοιες καταστάσεις έχουμε ξαναπεράσει στο παρελθόν και απορροφούσαμε τις όποιες αυξήσεις γιατί ήταν παροδικές. Δυστυχώς όμως η παρούσα αύξηση συνεχίζεται μέχρι και σήμερα με αποτέλεσμα να δούμε στο άμεσο μέλλον μεγάλες αυξήσεις σε προμήθειες και μάλιστα επαναλαμβανόμενες σε ότι έχει να κάνει από αναλώσιμα, από πρώτες ύλες και από κρέατα.

Έτσι το δυσβάσταχτο κόστος δεν μπόρεσε να απορροφηθεί και ήρθε η επερχόμενη αύξηση τιμών σε πρώτη φάση, που σύμφωνα με μία έρευνα αγοράς ανέρχεται από 5% - 10% στην λιανική πώληση του κρέατος. 

Δυστυχώς, για ακόμη μία φορά οι αφανείς ήρωες είναι οι καταστηματάρχες και πιο συγκεκριμένα οι κρεοπώλες που επωμίζονται το μεγάλο κόστος που αφορά όλα τα προαναφερόμενα, χωρίς να υπάρχει έως τώρα καμία μέριμνα από την Πολιτεία για την ενίσχυση όλων αυτών των δυσβάστακτων κοστολογικών επιβαρύνσεων. 

Για το λόγο αυτό, θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή στους αρμόδιους πριν να είναι πολύ αργά. Η κατάσταση επειδή κοντεύει να εκτροχιαστεί, θα πρέπει να βρεθεί μια λύση άμεσα γιατί το πλήγμα που θα υποστεί η αγορά ίσως να είναι μη αναστρέψιμο.



ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΡΕΟΠΩΛΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Μπαλαμπανίδης Νικόλαος Καϊκής Κωνσταντίνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου