Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022

Χάκερ επιτέθηκαν σε τρία νοσοκομεία της Αθήνας και τη Βουλή

 
 Κυβερνοεπιθέσεις φαίνεται να έχουν πραγματοποιηθεί σε σύντομο μεταξύ τους χρονικό διάστημα με τους χάκερς να στοχεύουν ελληνικές κρατικές υπηρεσίες και υποδομές. Συγκεκριμένα... χάκερς πραγματοποίησαν κυβερνοεπίθεση στη Βουλή των Ελλήνων, και τα Νοσοκομεία Σωτηρία, Ασκληπιείο και ΝΙΜΤΣ.

Προσπάθεια απόκτησης πρόσβασης σε λογαριασμούς του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Βουλής, από εξωτερική IP, εντοπίστηκε σήμερα τις μεσημβρινές ώρες, σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές. Άμεσα διακόπηκε η λειτουργία του web mail των χρηστών για την προστασία τους και ενημερώθηκαν οι αρμόδιες εποπτικές αρχές.

Συναγερμός στη Βουλή: Ηλεκτρονική επίθεση στα e-mails από χάκερ

Η Διεύθυνση Πληροφορικής της Βουλής, βρίσκεται σε άμεση και στενή συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές προκειμένου να αποτιμηθεί το περιστατικό.


Τα τρία μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής δέχτηκαν επίθεση από χάκερ τα ξημερώματα της Τρίτης, 18 Ιανουαρίου.

Η επίθεση επιβεβαιώθηκε σύμφωνα με το Εθνος και από τον διοικητή της 1ης ΥΠΕ, Παναγιώτη Στάθη, ο οποίος σημειώνει το μεγάλο βάρος της πανδημίας που έχουν σηκώσει τα εν λόγω νοσηλευτικά ιδρύματα στην Αττικής. "Μπλόκαραν τα αρχεία των νοσοκομείων και το πρώτο μέλημα ήταν να θωρακιστεί το firewall, δηλαδή να δημιουργηθεί τείχος ασφαλείας έναντι των εισβολέων. Ο server για τα νοσοκομεία Σωτηρία και Ασκληπιείο φιλοξενείται στο control room της 1ης ΥΠΕ, για το ΝΙΜΤΣ δεν έχω εικόνα, καθώς είναι ευθύνη του υπουργείου Άμυνας", ανέφερε ο ίδιος.


Ο κ. Στάθης σημείωσε ότι η επίθεση των χάκερς "νέκρωσε" τις διοικητικές υπηρεσίες των τριών νοσηλευτικών ιδρυμάτων. "Σε διοικητικό επίπεδο έχουν κλειδώσει όλα τα αρχεία και οι απαραίτητες εργασίες γίνονται χειρόγραφα αυτές τις μέρες", επισήμανε, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για την ταυτότητα των δραστών. "Έχει ήδη επιληφθεί η Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας, καθώς πρόκειται για θέμα ασφαλείας της χώρας", τόνισε ενώ, την ίδια ώρα, η εταιρεία που διαχειρίζεται τον server επιχειρεί να δημιουργήσει back up ώστε να προστατευθούν τα αρχεία. Ο server στο control room της 1ης YΠΕ λειτουργεί από το 2003 υποστηρίζοντας το "Σωτηρία" αλλά και το "Ασκληπιείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου