Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021

Ιεράρχηση*= υγεία ή παιδεία;·        

 Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης  

Αφορμή για το αρθρίδιο τούτο αποτέλεσε η εμφάνιση του πανελληνίως πλέον γνωστού κ. Σαρηγιαννίδη, ο οποίος...

είναι αρνητής του κορωναϊού και των μέτρων αποτροπής τής εξάπλωσής του.

        Δικαίωμά του να μη συμφωνεί με τους επιστήμονες που κρούουν καθημερινά τον κώδωνα του κινδύνου ή να αγνοεί την περιγραφή από τους ίδιους τους νοσήσαντες και νοσηλευθέντες, και μάλιστα γιατρούς, τών τραγικών καταστάσεων που βίωσαν.

https://www.kathimerini.gr/society/561511156/koronoios-i-nosos-me-isopedose-sygklonistikes-martyries-giatron-poy-nosileytikan-se-meth/

        Δεν αναγνωρίζει, λέει, υπουργικές αποφάσεις, δεν αναγνωρίζει νόμους και υποκλίνεται μόνον στο Σύνταγμα. Μέχρι εκεί θα μπορούσε κανείς να πει, ότι άνθρωπος έχει την άποψή του. Άλλωστε, είναι γνωστόν πως οι απόψεις είναι όπως οι κώλοι: όλοι έχουμε. Τις ίδιες με τον κ. Σαρηγιαννίδη απόψεις έχουν και νομικοί, όπως π.χ. ο δικηγόρος κ. Νικόλαος Αντωνιάδης που ισχυρίζεται, ότι έχει υποβάλει μήνυση 4.500 περίπου σελίδων καθ’ όλων των μελών της κυβέρνησης.  

       Εκείνο που αξίζει να σημειωθεί, όμως, είναι τούτο το τραγικό: ανεκοίνωσε ότι ..... επέβαλε πρόστιμο € 2,7 εκ. κατά της Διευθύντριας του σχολείου που δεν επιτρέπει στο παιδί του να παρακολουθήσει μαθήματα χωρίς μάσκα και αυτοδιαγνωστική εξέταση.

      Αυτή και μόνον η φράση αρκούσε κατά τη γνώμη μου, για να διατάξει ο εισαγγελέας την ακούσια νοσηλεία του, προκειμένου να εξετασθεί ψυχιατρικώς. Κι’ αν οι ψυχίατροι τον άφηναν ελεύθερο, θα έπρεπε όλοι πλέον να αναλογισθούμε τί είδους παιδεία έχει λάβει αυτός ο άνθρωπος και τί παράδειγμα δίνει στο παιδί του.        

       Όλοι γνωρίζουμε, ότι στη χώρα μας νοσούν παιδεία τε και η υγεία. Κάθε κυβέρνηση, αλλά ενίοτε και διαφορετικοί υπουργοί της ίδιας κυβέρνησης, επεμβαίνουν για τη βελτίωση, υποτίθεται, των συνθηκών περίθαλψης και εκπαίδευσης, αλλά τα προβλήματα εντείνονται ή πολλαπλασιάζονται.

     Τίθεται, λοιπόν, το ερώτημα: τί προηγείται; η παιδεία ή η υγεία; Κατά τη γνώμη μου προηγείται η παιδεία. Όταν ο άνθρωπος λαμβάνει σωστή παιδεία εν πρώτοις από την οικογένειά του και εκ δευτέρου από το σχολείο, τα προβλήματα υγείας αναδύονται γρήγορα, οπότε οι έχοντες την επιμέλεια του προσώπου φροντίζουν από φυσιολογικό ενδιαφέρον για την επίλυση των προβλημάτων υγείας. Αν, όμως, δεν έχει λάβει τη σωστή παιδεία από το σπίτι του, τούτο σημαίνει ότι όλη η οικογένεια είναι προβληματική. Και έτσι, έχουμε ψυχασθενείς που  κυκλοφορούν ελεύθεροι, επειδή οι οικείοι τους δεν παίρνουν μέτρα φοβούμενοι τον περίγυρο και τα κουτσομπολιά. Ακριβώς, επειδή στερούνται και αυτοί παιδείας.

     Απόδειξη των ανωτέρω είναι τα θύματα διάφορων τύπων, των οποίων η ψυχική διαταραχή αναδύεται, όταν έχουν πλέον κάνει  το κακό. Παράδειγμα οι 11 φετινές δολοφονίες γυναικών από «βαρβάτους» άνδρες.  Από σαλεμένα μυαλά που αποκαλύπτονται σε όλη τους τη βδελυγμία κατόπιν εορτής, μετά, δηλαδή, από το ειδεχθές τερατούργημα που έχουν διαπράξει. Όσο για τους γονείς τών φονιάδων που ζητούν συγγνώμη από τους οικείους τών θυμάτων, να αναλογισθούν τί δεν έκαναν σωστά στη ζωή τους. Ο δε θείος τού πρόσφατου δολοφόνου και αυτόχειρος της Ρόδου καλά θα κάνει να επισκεφθεί γιατρό. Αν είχε τύχει παιδείας, δεν θα κατεφέρετο κατά του θύματος και μάλιστα με γενικεύσεις τύπου «δεν είστε όλες οι γυναίκες θύματα, δεν είστε όλες άγγελοι».

      Τελικά υγεία και παιδεία είναι συνυφασμένες. Και επειδή αμφότερα τα συστήματα πάσχουν στη χώρα μας, καλά θα κάνουν οι εκάστοτε κυβερνώντες να ασχολούνται σοβαρά μαζί τους, αντί να επαίρονται για αβάσιμα ποσοστά ανάπτυξης δίνοντας το κακό παράδειγμα και να ανταγωνίζονται σε παροχές μιμούμενοι τους αποικιοκράτες που έδιναν στους ιθαγενείς χάντρες και καθρεφτάκια.            

Σώτος

*προτεραιοποίηση που λένε οι μορφωμένοι

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου