Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021

Το κίνημα "ρωμαλέο" είναι, φοιτητικό δεν είναι

Σύμφωνα με την ανάρτηση που έγινε στο Indymedia χθες Δευτέρα και ώρα 8:09 "φοιτητές με πανό του Συλλόγου Φοιτητών Φυσικού καταλαμβάνουν την Πρυτανεία, ρίχνουν ένα.... τεράστιο πανό από την πρόσοψη ζητώντας την κατάργηση του νόμου και καλούν σε συνέλευση το απόγευμα".

Μαζί ήταν οι σύλλογοι Ηλεκτρολόγων/Μηχανολόγων και Πολιτικών Επιστημών.
Άρα στην Πρυτανεία έγινε κατάληψη.

Στις 12:09 με νέα ανάρτηση στο Indymedia έγινε γνωστό ότι μέσα στην πρυτανεία ήταν 20 άτομα.
"Η αστυνομία προσπαθεί να απομακρύνει τα 20 άτομα που ήταν μέσα στην πρυτανεία" ανέφερε η νέα ανάρτηση.

Λίγο αργότερα προφανώς η προσπάθεια της αστυνομίας μάλλον ολοκληρώθηκε, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, όχι του Γραφείου Τύπου αλλά του Τμήματος Παιδειας:
"Μια ειρηνική πολιτική διαμαρτυρία φοιτητικών συλλόγων για να ανοίξουν οι κλειστές εδώ και ένα χρόνο σχολές αλλά και έναντι του νόμου για αστυνομοκρατούμενα ΑΕΙ, αντιμετωπίσθηκε με βίαιη επέμβαση των ειδικών δυνάμεων της ΕΛΑΣ, συλλήψεις και κακοποίηση φοιτητών και φοιτητριών."

Υπάρχει βέβαια το ερώτημα πόσο ειρηνική μπορεί να είναι μια κατάληψη, αλλά ας δεχτούμε ότι υπάρχει συμβατότητα.

Όμως από την ίδια ανακοίνωση, προέκυπτε ένα ακόμη θέμα: είχαν γίνει συλλήψεις:
"Απαιτούμε την ΑΜΕΣΗ απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων φοιτητών φοιτητριών – και του γραμματέα της Ν.ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονικής – ενώ οι υπεύθυνοι της αστυνομικής βαρβαρότητας δεν πρέπει να παραμείνουν ατιμώρητοι."

Το αίτημα για απελευθέρωση συμμερίστηκε και το ΚΚΕ, το οποίο όμως έλεγε οτι οι αστυνομικές δυνάμεις "εισήλθαν στο χώρο του ΑΠΘ για να διαλύσουν την κινητοποίηση των φοιτητικών συλλόγων" χωρίς και πάλι καμία αναφορά σε κατάληψη και "προχώρησαν μάλιστα σε προσαγωγές φοιτητών".

Παρόμοια θέση πήρε και το ΜΕΡΑ 25 το οποιο διαπίστωσε ότι οι αστυνομικές δυνάμεις "κατέστειλαν τις κινητοποιήσεις που είχαν αποφασιστεί από τις γενικές συνελεύσεις των φοιτητών" και ζήτησε "να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι οι φοιτητές και οι φοιτήτριες" αποφεύγοντας να απαντήσει αν ήταν προσαγωγές ή συλλήψεις.

Κανένα από τα τρία κόμματα δεν χρησιμοποιεί τη λέξη κατάληψη ενώ και τα τρια συμπαρίστανται στους φοιτητές που μαζεψε η αστυνομία.
Δηλαδή και τα τρία κόμματα περιορίζουν τα θέματα που παλαιότερα προσδιοριζόταν ως άσυλο, στους φοιτητές. Ουσιαστικά δηλαδή έκαναν κάποια βήματα πίσω στο σε ποιον αναγνωρίζουν το δικαίωμα να κάνει χρήση των πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων για διαμαρτυρία. Μόνο στους φοιτητές.

Όμως η ταυτότητα των προσαχθέντων ακυρώνει αυτήν την ειδυλλιακή εικόνα της κυβερνητικής καταστολής των εξεγερμένων νέων.

Διότι η πλειοψηφία των προσαγωγων που μετατραπηκαν σε συλλήψεις, αφορούσαν μη φοιτητές.
Του γραμματέα της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ συμπεριλαμβανομένου.

Προφανώς για αυτούς δεν ισχύει καν το αίτημα να αφεθούν ελεύθεροι.
Δεν γνώριζαν τα κόμματα ποιοι έχουν κινητοποιηθεί ή δεν περίμεναν ότι οι προσαγωγές θα γίνουν συλλήψεις οπότε θα αποκαλυφθεί ποιοι κάνουν τις καταληψεις;

Μήπως θα μπορούσαν αυτά τα κόμματα να μας πουν ποιοι είναι αυτοί που αγωνίζονται για να μην χάσουν οι φοιτητές κάποια δικαιώματα που δεν δείχνει να τους ενδιαφερει να διεκδικήσουν;


Χρήστος Μάτης στο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου