Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021

Εν αναμονή της ετυμηγορίας τής τηλεοπτικής Ηλιαίας. Αθώος ή ένοχος;

Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης

Διαβάσαμε το απολογητικό υπόμνημα του Λιγνάδη, το οποίο διένειμε στους δημοσιογράφους ο συνήγορός του που....

φρόντισε να ενημερώσει το νοήμον τηλεοπτικό κοινό/ενόρκους, ότι ο όρος «προφυλάκιση» έχει προ πολλού αντικατασταθεί  με τον όρο «προσωρινή κράτηση». Άρα, ο πελάτης του δεν είναι προφυλακισμένος. Είναι προσωρινώς κρατούμενος.  Δεν είναι Δημήτρης, είναι Δημητράκης, Μήτσος, όχι Μητσάρας.

         Επίσης, ενημερωθήκαμε για το περιεχόμενο των καταθέσεων τών μαρτύρων υπεράσπισης, οι οποίοι επιβεβαίωσαν το άλλοθι του  κατηγορουμένου. Ακούσαμε και δηλώσεις μη μαρτύρων που μας ενημέρωσαν, ότι το άλλοθι του προσωρινώς κρατούμενου είναι μαϊμού.

          Από την απολογία κράτησα ένα μόνο στοιχείο. Εκείνο, όπου ο προσωρινώς κρατούμενος αποκαλεί τον Μπιμπίλα «μέτριο ηθοποιό». Αλήθεια, η μετριότης ενός ηθοποιού, γιατρού, δικηγόρου, μηχανικού κ.λπ. τον καθιστά αναξιόπιστο; Ασφαλώς όχι. Απλώς δείχνει το ποιόν αυτού που χρησιμοποίησε τον όρο.

          Το άλλο που συγκράτησα από την τηλεοπτική ποινική διαδικασία είναι τούτο: σε δύο τηλεοπτικές εμφανίσεις, μία ζωντανή και μία τηλεφωνική,  ανέφερε ότι το Σωματείο των Ηθοποιών βάλλει κατά του Λιγνάδη, επειδή ο τελευταίος  ονόμασε μία αίθουσα του Εθνικού Θεάτρου «αίθουσα Καραγιάννη», ενώ το ορθόν είναι, ότι την ονόμασε «αίθουσα Παπαδάκη». Και επειδή η Παπαδάκη δολοφονήθηκε από τους αριστερούς, ενώ η αντιστασιακή Καραγιάννη από τους Γερμανούς, το αριστεροφέρνον ΣΕΗ επιτέθηκε στον Λιγνάδη.       

https://www.protothema.gr/greece/article/937486/salos-apo-tin-apofasi-tou-ethnikou-theatrou-na-dosei-to-onoma-tis-elenis-papadaki-se-aithousa/

               Και παρά το γεγονός ότι στο απολογητικό υπόμνημα γράφεται ο ισχυρισμός σωστά, o συνήγορος επιμένει στο λάθος.

 


    

      Ίσως, επειδή την  ώρα της απολογίας Λιγνάδη, ο συνήγορος απαντούσε σε μήνυμα για τον Μπέο.

https://sportdog.gr/sports/podosfairo/article/634402/eksallos-o-koygias-agria-epithesh-ston-mpeo-me-eirwneies-apokalypsh-gia-to-prwtathlhma

«……..Του απάντησα ρητώς ότι δεν γνωρίζω τίποτα, παρά μόνο ότι η προσωπική μου σχέση μου απέστειλε μήνυμα την ανάρτηση του METROSPORT που ανέφερε ότι θα αυξηθούν οι ομάδες σε 16 και εγώ της απάντησα μακάρι, γιατί ήταν αδύνατον να επικοινωνήσω μαζί της δια ζώσης, αφού εκείνη την στιγμή ήμουν μέσα στην 19η Τακτική Ανακριτή Αθηνών στην απολογία του Δημήτρη Λιγνάδη……»

        Αυτό το χάλι με τη δημοσιοποίηση στο Πανελλήνιο στοιχείων μίας ποινικής δικογραφίας αποτελεί άλλο ένα δείγμα του επιπέδου μας, της κατάντιας μας. Αν κρίνω, μάλιστα, από την ερώτηση που υπέβαλε μαρκουτσοφόρος δημοσιογράφος στον Λιγνάδη εξερχόμενο πρωϊνές ώρες του δικαστικού κτηρίου μετά την απόφαση για προφυλάκισή, μπαρδόν προσωρινή κράτησή, του: «Είσθε αθώος;»

       Γι’ αυτό το χάλι ένας και μόνον είναι υπεύθυνος: ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών που δεν τολμά να εφαρμόσει τον Κώδικα  Δεοντολογίας στον Κούγια*, αλλά και στα υπόλοιπα μέλη του που έχουν πιάσει στασίδι στην καθημερινή εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα» αποκαλύπτοντας στοιχεία ποινικών υποθέσεων που χειρίζονται.

 

Άρθρο 36 - Κώδικας δεοντολογίας του δικηγορικού λειτουργήματος



Ο Δικηγόρος όταν αναλάβει την υπεράσπιση μιας υποθέσεως, έχει υποχρέωση:

1)……...

3) Να τηρεί αυστηρά την επαγγελματική εχεμύθεια:

α. Για όσα του εμπιστεύθηκε ο εντολέας του έστω και προφορικά, ακόμη και αν με την αποκάλυψή τους δεν πρόκειται να προκύψει ζημιά για τον εντολέα του, ή τα στοιχεία που του εμπιστεύτηκε ο εντολέας του ήρθαν στη δημοσιότητα από άλλη πηγή, ή έστω και αν ο εντολέας του τον έχει απαλλάξει από την υποχρέωση της τηρήσεως του επαγγελματικού μυστικού.

β. Για όσα έμαθε από τη μελέτη των εγγράφων που του εμπιστεύτηκε ο εντολέας του. Τα έγγραφα αυτά δεν επιτρέπεται να τα δώσει στη δημοσιότητα, ούτε να δώσει αντίγραφα στους αντίδικους ή τρίτους, ούτε ν' ανακοινώσει σ αυτούς το περιεχόμενό τους, εκτός από τις περιπτώσεις που αναφέρονται στα προηγούμενα άρθρα.

γ. Για όσα πληροφορήθηκε από την εξέταση μαρτύρων του εντολέα του.

δ. Για όσα πληροφορήθηκε από άλλους Δικηγόρους σχετικά με την υπόθεση του εντολέα του.

ε. Την εχεμύθεια πρέπει να την τηρεί όχι μόνο κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά την περαίωση της υποθέσεως ή την ανάκληση της εντολής από τον πελάτη του, ακόμα και μετά τον θάνατο του πελάτη του και να την επιβάλλει και στους συνεργάτες και τους υπάλληλους του γραφείου του.

Σώτος

*Είχε διωχθεί παλαιότερα και παυθεί προσωρινά τρις, οπότε ακολούθησε απόφαση οριστικής παύσης, η οποία, όμως, ακυρώθηκε κατά πλειοψηφία 3-2 από το Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο  συγκροτούμενο από 2 αρεοπαγίτες [τον Πρόεδρο και έναν Αντιπρόεδρο του ανωτάτου δικαστηρίου] και 3 δικηγόρους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου