Με δεδομένο ότι η περαιτέρω αυστηροποίηση του lockdown στην Αττική ξεκίνησε την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου, οι ειδικοί θα έχουν μία ασφαλή εικόνα για τα αποτελέσματά του μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη. Και αυτό, διότι όπως εξηγούν, χρειάζονται 10 με 14 μέρες για να αποτυπωθούν στους καθημερινούς δείκτες μέτρησης της πορείας της πανδημίας. Όπως κάθε εβδομάδα, μία ομάδα της Επιτροπής θα εξετάσει τα τελευταία δεδομένα, προκειμένου την Παρασκευή, σε πλήρη σύνθεση, να δώσουν την εισήγησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.
Οι ειδικοί, φέρονται να έχουν πλήρη επίγνωση της αγωνίας που υπάρχει στο κυβερνητικό επιτελείο για να επαναλειτουργήσουν η κοινωνία και η αγορά την 1η Μαρτίου, και κυρίως το λιανεμπόριο, καθώς οι οικονομικές επιπτώσεις από τα πολλαπλά συνεχιζόμενα λουκέτα, προκαλούν αιμορραγία στο κρατικό ταμείο που δεν μπορεί να συνεχιστεί επί μακρόν.
Μέχρι στιγμής, υπάρχουν δύο στοιχεία, ένα αρνητικό και ένα θετικό, τα οποία αξιολογούνται από τους ειδικούς.
Το θετικό είναι ότι σε σχέση με τον περασμένο Νοέμβριο, η αναλογία κρουσμάτων – θανάτων είναι πολύ πιο βελτιωμένη. Τότε, με σχεδόν 3000 κρούσματα καθημερινά, είχαμε περίπου 100 θανάτους καθημερινά. Σήμερα, με σχεδόν 1500 κρούσματα, έχουμε περίπου 25 θανάτους καθημερινά, που αναλογικά σημαίνει τους μισούς. Την εξέλιξη αυτή, οι ειδικοί τη συνδέουν με το γεγονός ότι ήδη έχει εμβολιαστεί ένας μεγάλος αριθμός ηλικιωμένων, πολύ από τους οποίους, πριν από 4 μήνες, έφταναν στην εντατική και έχαναν τη μάχη για τη ζωή. Οι επιστήμονες, μάλιστα εκτιμούν, ότι αν συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς ο εμβολιασμός, τότε το Πάσχα θα έχουν κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση, όλοι όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι έχει αποκτήσει ανοσία ένα ποσοστό της τάξεως του 8% του ελληνικού πληθυσμού. Και όπως τόνισε χθες ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου κ. Εξαδάκτυλος, από όσους νόσησαν, τα 170.000 κρούσματα που ανάρρωσαν έχουν ανοσία. Αλλά δεν ξέρουμε πόσο καιρό θα διατηρηθεί.
Το κακό είναι ότι στα λύματα των Αθηνών εξακολουθεί να καταγράφεται υψηλό ιικό φορτίο, αντίστοιχο με αυτό που υπήρχε πριν από τρεις εβδομάδες.
Επιπρόσθετα, μέχρι την Παρασκευή, η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ για covid-19 είχε ανέλθει στο 84%, όταν προ δεκαπενθημέρου, ήταν στο 64%.
Αυτό σημαίνει ότι από επιστημονικής άποψης, όλα είναι ρευστά. Από οικονομικής, κάθε μέρα που περνάει, επιβαρύνει πλέον δυσβάστακτα τα δημόσια οικονομικά αλλά και τους εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες και εργαζομένους που διαβιούν σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες
ieidisis
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου